Realizarea unui Cod de Etica

Imagine preview
(8/10)

Acest proiect trateaza Realizarea unui Cod de Etica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 25 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Sociologie

Cuprins

INTRODUCERE 4
OBIECTIV 5
PROIECTARE 6
Codul de etică al Firma AD 6
ANALIZĂ 9
ORTOGONALITATEA 10
COMPLETITUDINEA 11
COMPLEXITATEA 11
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 14
ANEXE 15

Extras din document

INTRODUCERE

Jorge Luis Borges spunea “Poate că etica este o știință care a dispărut din toată lumea. Nu-i nimic, trebuie să o inventam din nou”.

Cuvântul etică provine din franțuzescul éthique, care la rândul lui îți are etimologia din latinescul ethicus și reprezintă conform dictionarului "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare si cu rolul in viata sociala".

În această lucrare aș dori să explic necesitatea unui cod de etică și modul de a dezvolta unul. Am decis să aleg acestă temă deoarece pe piața românească sunt companii care nu au un astfel de cod de etică (exemplu este și compania unde lucrez, Firma AD).

O organizație ar trebui să se bazeze pe un set nescris de valori etice pe baza căruia să se desfășoare evaluările morale ale comportamentelor angajaților companiei. Alăturat acestor criterii, organizația trebuie să aibă și un cod clar al conduitei, cod care să fie oficial, cunoscut și recunoscut de toți salariații companiei. Acest „fișier scris” este un mijloc viabil de comunicare standardizată a valorilor etice după care se vor ghida membrii organizației. În acest fel, prin intermediul unor acestui cod de etică, angajații pot fi „formați” în spiritul organizației și al culturii organizaționale a acesteia.

Codul de etică la nivelul unei organizații (indiferent că este mică, mare sau mijlocie) trebuie să fie într-o interconectare permanentă cu mediul interior (angajați, management, acționari etc.) și exterior (parteneri, consumatori , furnizori, comunitate etc). Toate acestea implică comportamente, atitudini, decizii, proceduri, sancțiuni, aprecieri etc. de aceea orice organizație are nevoie de un reper care să-i ghideze scopurile, comportamentele și deciziile spre un fel de a fi responsabil, în concordanță cu echilibrul social și mediul.

OBIECTIV

Obiectivul propus al acestei lucrări este unul de a realiza un document care va facilita realizarea unui cod de etică al unei companii precum și realizarea acestuia pentru compania FirmaAD .

Este evident ca un proces de dezvoltare a unui cod de etică nu poate fi prezentat sub forma uei rețete de prăjituri, în, trei, zece pasi pe care cineva să-i urmeze pentru a atinge obiectivul (realizarea documentului cu pricina). Dimpotriva, realitățile organizaționale sunt cele care impun atât tipul codului („Value Statement”, „Cod de etică„ , „Cod de conduită”), cât și pașii ce urmează a fi făcuți pentru a ajunge la rezultatul dorit. Cu alte cuvinte, în funcție de profilul organizației (aici exemplul va fi pentru o organizație mică (7 angajați) de IT), de arhitectura ei și de cultura organizațională, de impactul pe care îl are asupra mediului extern (societate, instituții, mediu înconjurator), procesul va fi mai scurt sau mai lung, cu mai putine stadii sau mai multe. Realizarea unui cod de etica cere în primul rând timp, în al doilea timp o bună cunoștință a companiei și în al treilea o bună organizare.

Dacă într-o instituție publică codul de etică este elaborat, publicat și apoi publicat prin lege, în ceea ce privește o companie privată, codul etic poate fi complet diferit de la una la alta, chiar dacă acestea au același domeniu de activitate.

Existeța și respectarea codului etic sunt importante in toate companiile care se respectă deoarece codul etic are un impact major asupra comportamentelor și deciziilor care se manifestă în cadrul oricărei organizații. În primul rând, prin intermediul codului de etică, angajații sunt „ghidați” ăn rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Li se indică modalitatea acceptată de organizație cu privire la rezolvarea conflictelor și li se specifică și sancțiunile pe care le vor primi în condițiile încălcării prevederilor stabilite de codul etic. în acest mod se asigură o funcționare pe baza standardelor morale ale organizației proprii.

Prin toate prevederile sale, codul de etică stabilește cu claritate „ce e rau și ce e bine” în instituția respectivă, ce e acceptat, tolerat și ce nu este permis. O dată cu stabilirea Codului de etică se pun bazele unei dezvoltări armonioase a culturii organizaționale, care se doreste una puternică, având la bază corectitudinea și responsabilitatea față de patronat, angajați, clienți și societate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Realizarea unui Cod de Etica.docx

Bibliografie

[1] - Ion IVAN, Marius POPA - ENTITATI TEXT, dezvoltare, evaluare, analiza, Editura ASE, Bucureşti, 2005
http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=430&idb=
[2.1] Articolele 1, 2, 3 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, vezi Anexa F.
[2.2] Articolele 18, 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, vezi Anexa F.
[2.3] Articolele 24, 25 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, vezi Anexa F.
[2.4] Articolele 22, 23 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, vezi Anexa F.
[2.5] Articolul 29 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, vezi Anexa F.
http://www.societal.ro/ro/comunitate/articole/codul-etic-al-unei-organizatii--636.html
http://www.societal.ro/useruploads/comuplds/reper21/ghid_cod_de_etica_si_conduita.pdf
http://www.eatanews.org/wp-content/uploads/2012/09/Codul-de-Etica-EATA-2012_Romana1.pdf