Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 18752
Mărime: 109.79KB (arhivat)
Publicat de: Corneliu Gheorghiu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marcela Dilion
UNIVERSITATEA de STAT din MOLDOVA Facultatea ASISTENŢĂ SOCIALĂ, SOCIOLOGIE şi FILOZOFIE Catedra ASISTENŢĂ SOCIALĂ

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I. Abordarea teoretică a fenomenului instituţionalizării 7
  3. 1.1 Delimitări conceptuale ale instituţionalizării 7
  4. 1.2 Cauze şi efecte ale instituţionalizării 11
  5. 1.3 Cadrul legislativ privind protecţia drepturilor copilului 16
  6. Capitolul II Protecţia şi reintegrarea copiilor instituţionalizaţi 21
  7. 2.1 Rolul socializării în integrarea copiilor din instituţii 21
  8. 2.2 Probleme de integrare socială a copiilor şi tinerilor reîntorşi din instituţiile rezidenţiale 26
  9. 2.3 Metode şi tehnici psiho-asistenţiale aplicate de echipa multidisciplinară în lucrul cu copii instituţionalizaţi 33
  10. Concluzii şi recomandări 42
  11. Bibliografie 46
  12. Anexe 47

Extras din proiect

Introducere

Însoţind omul în întreaga lui existenţa familia s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi şi mai stabile forme de comunitate umană, cea care asigură menţinerea speciei, evoluţia şi continuitatea vieţii sociale. În ultimile decenii, ca rezultat al schimbărilor sociale, familia şi-a pierdut esenţa pe care a avut-o în trecut. Fiind o fiinţă umană fragilă, pentru o dezvoltare armonioasă, copilul, în evoluţia şi devenirea sa, are nevoie de sprijin şi protecţie continuă. Copilului care trăieşte în condiţii deosebit de dificile sau se află în dificultate din cauza problemelor de dezvoltare trebuie să i se acorde o atenţie deosebită.

Susţinerea şi educarea copilului aflat în dificultate este, evident, o prerogativă a familiei, a statului şi a societăţii în ansamblu. Tradiţia adânc înrădăcinată a instituţionalizării, alături de numărul tot mai mare de copii abandonaţi şi cu dizabilităţi a dus la creşterea numărului copiilor lipsiţi de mediul familial. În municipiul Chişinău, după cum atestă datele statistice prezentate de Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului la finele anului 2008 erau luaţi la evidenţă 530 copii orfani şi abandonaţi dintre care 76% erau de vîrstă mai mică de 7 ani, dintre aceştia 32 aveau statut de copil orfan deplin, iar 14 ţineau de categoria copiilor orfani sociali (abandonaţi şi refuzaţi), acest indice este cu 40% mai mic decît cel din 2005-82 copii. De asemenea în anul 2007 în mun.Chişinău au fost dezinstituţionalizaţi 73 de copii iar în anul 2008 -131 copii.

Instituţiile de ocrotire încalcă în mod evident cele mai elementare drepturi ale copilului, iar faptul că nu li se satisfac nici măcar nevoile de bază duce la o proastă dezvoltare fizică, afectivă şi socială. Circa şase mii de copii ce provin din familii socialmente vulnerabile sau temporar au rămas fără îngrijirea părinţilor sînt îngrijiţi şi educaţi în instituţii de tip internat în care se organizează studii gimnaziale. Instituţionalizarea este folosită ca un “remediu” de moment pentru a rezolva problema protecţiei sociale. În prezent există 67 de instituţii de ocrotire, a căror dimensiune variază între 34 şi 746 copii. Structura şi administrarea acestora rămân practic neschimbate şi nu a fost definit un nivel minim de trai pentru copii. Ca regulă, aceşti copii provin din familii în care nu sînt asigurate condiţiile necesare pentru întreţinerea şi educaţia lor: familii sărace cu mulţi copii, familii incomplete (un părinte decedat, mame solitare, părinţi divorţaţi), părinţi care nu lucrează, familii cu mediu needucogen etc.

Instituţionalizarea nu reuşeşte să satisfacă nevoile personale ale copiilor, îi expune pe aceştia unui nivel ridicat de suferinţă şi îi împiedică să se integreze. Standardele de îngrijire oferite în instituţii nu identifică şi nu satisfac nevoile individuale ale copiilor. Toţi copiii din aceeaşi grupă de vîrstă sunt expuşi unui tratament similar. Există dovezi de necontestat că instituţiile de ocrotire contribuie la retardul mental, fizic şi afectiv al copiilor. În cel mai bun caz, copiii instituţionalizaţi nu suferă decât de lipsa unei identităţi personale; în cel mai rău caz, ei sunt expuşi pericolului de a suferi de grave probleme afective şi comportamentale, printre care se numără şi tulburările de personalitate. Copiii nu se pot integra în societate şi nu îşi dezvoltă deprinderile de viaţă şi socializare necesare pentru a duce o viaţă independentă în cadrul comunităţii.

Gradul de investigaţie a temei: Explicarea procesului de creştere, îngrijire şi educare a copiilor ocupă un rol central în preocupările asistenţilor sociali, sociologilor, psihologilor, pedagogilor, etc. Integrată în contextul analizei politicilor sociale, problema în cauză a fost abordată în lucrările autorilor occidentali: J. Canavan, P. Dolan, R. Gilligan, T. Narries, D. Howe, E.Kez. Această temă îşi găseşte reflectarea în lucrările savanţilor romîni: E. Zamfir, C.Zamfir, D. Balahur, V. Miftode, G.Neamţu ş.a.

Priorităţile politicilor sociale, asigurarea posibilităţilor şi şanselor egale, formarea şi perfecţionarea culturii morale, autoafirmarea, problemele de educaţie şi adaptare la mediul social, etc au constituit obiectul de investigaţie ştiinţifică a cercetătorilor moldoveni: A.Timuş, M.Bulgaru, M.Dilion, V.Blajco, T.Fornea, L.Mărgineanu, etc. Cu toate cercetarea conceptuală a politicilor sociale este un domeniu relativ nou de investigaţie pentru Moldova.

Teza urmăreşte scopul de a analiza aspectele procesului de integrare socială a tinerilor reîntorşi din instituţiile rezidenţiale. Pentru realizarea scopului trasat s-au propus următoarele obiective:

- identificarea conceptelor teoretice referitor la instituţionalizarea copiilor;

- relevarea factorilor cauzali ce duc la instituţionalizarea copiilor;

- evaluarea legislaţiei naţionale şi internaţionale privind protecţia drepturilor copilului;

- compararea procesului de socializare între modelul familial şi modelul instituţional;

- evidenţierea efectelor instituţionalizării asupra dezvoltării fizice şi psihice a copilului;

- analiza procesului de integrare a tinerilor absolvenţi a instituţilor rezidenţiale în comunitate în mun. Chişinău;

- identificarea problemelor de integrare socală a tinerilor orfani;

- evidenţierea rolului echipei multidisciplinare în pregătirea tinerilor pentru o viaţă independentă;

- analiza metodelor de lucru aplicate de specialişti în lucrul cu tineri.

Baza metodologică a lucrării: Drept metode principale în realizarea studiului au fost utilizate studiul de caz care este o metodă calitativă şi se instituie într-o procedură de abordare a unei entităţi sociale, de la indivizi pînă la comunităţi sau organizaţii, cu scopul de a ajunge la o imagine cît mai completă (holistică) despre această entitate. În lucrarea dată s-au utilizat studiul de caz instrumentale în scopul de a explica problema abordată şi anume efectele instituţionalizării asupra integrării sociale a tinerilor absolvenţi a instituţilor rezidenţiale. Interviul care este o metodă prin intermediul căreaia se înţeleg informaţii cu caracter calitativ privind problemele şi situaţia beneficiarului, în cazul dat ghidul de interviu a fost aplicat asupra cinci specialişti din sfera servicilor pentru protecţia drepturilor copilului care şi-au expus opinile vizavi de problemele de integrare socială a acestei categorii de beneficiari studiate. Ancheta sociologică care este o metodă de interogare, informare asupra faptelor sociale (atitudini, comportament, opinii) la nivelul grupurilor umane şi de analiză a datelor în descrierea şi explicarea lor ajungîndu-se la rezultate concificabile. Utilizînd ca instrument de cercetare chestionarul care este compus dintr-un număr mai mare sau mai mic de întrebări prezentate în scris subiectului, eşantionul anchetei sociologice l-a constituit beneficiarii Centrului de zi de plasament temporar al copiilor în perioda postinstituţională „Vatra” în număr de 30 persoane. Anume aceste metode au dat posibilitatea investigării temei abordate din diferite puncte de vedere.

Preview document

Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 1
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 2
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 3
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 4
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 5
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 6
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 7
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 8
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 9
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 10
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 11
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 12
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 13
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 14
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 15
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 16
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 17
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 18
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 19
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 20
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 21
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 22
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 23
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 24
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 25
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 26
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 27
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 28
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 29
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 30
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 31
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 32
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 33
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 34
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 35
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 36
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 37
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 38
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 39
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 40
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 41
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 42
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 43
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 44
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 45
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 46
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 47
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 48
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 49
Reintegrarea Socială a Copiilor Reîntorși din Instituții Rezidențiale - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Reintegrarea Sociala a Copiilor Reintorsi din Institutii Rezidentiale
    • foaie de titlu.doc
    • Teza de licenta 2009.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul de caz în integrarea socioprofesională a tinerilor postinstituționalizați

ARGUMENT În contextul finalizării studiilor universitare în domeniul asistenţei sociale, alegerea ca temă de licenţă referirea la tinerii de 18...

Integrarea Copiilor din Centrele de Plasament în Comunitate

ARGUMENT: Pe parcursul a patru ani de zile,am învatat ca sunt un „actor social”care poate aduce un plus de cunoastere acolo unde exista carente si...

Integrarea Copiilor cu Deficiențe Mintale Ușoare în Învățământul de Masă

INTRODUCERE Am decis să tratez şi să aprofundez această temă deoarece întotdeauna m-a sensibilizat să văd că unele persoane sunt marginalizată....

Abandonul în Perspectiva Asistenței Sociale

Argument “Neglijarea copilului reprezintă o ucidere tăcută şi necruţătoare a spiritului uman.” (Daro şi Mc. Carthy, 1991) Abandonul, ca formă de...

Consilierea Părinților Copiilor cu Autism

INTRODUCERE Autismul rămâne în continuare o enigmă din punct de vedere medical al societăţii mileniului trei. Medicina defineşte în general...

Integrarea socio - profesională a copiilor care au împlinit vârsta de 18 ani din centrele de plasament

Definiţie Centrul de plasament reprezintă un grup social permanent constituit, instituţionalizat, organizat menit să asigure – prin statutul său...

Excelența în Afaceri

JIM COLLINS Peter Drucker o descrie astfel : „Această carte, bine scrisă si bazată pe o cercetare atentă, dovedește netemeinicia celor mai multe...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Te-ar putea interesa și

Protecția Socială a Copiilor Orfani

Introducere Însoţind omul în întreaga lui existenţa familia s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi şi mai stabile forme de comunitate umană,...

Ai nevoie de altceva?