Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 12990
Mărime: 53.40KB (arhivat)
Publicat de: Melinda Costache
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stefan Cojocaru
UAIC Iasi, Fac de Filosofie, Sociologie

Cuprins

  1. I. DOCUMENTARE TEORETICA
  2. I.1. Câteva notiuni teoretice 3
  3. I.2. Studiu introductiv 4
  4. I.3. Definirea / explicarea conceptelor sociologice 5
  5. I.4. Contextualizare
  6. I.4.1.Prezentarea generala a ramurii de rromi ursari 7
  7. I.4.2. Subdiviziuni 7
  8. I.4.3. Aria de raspândire 8
  9. I.4.4. Familia 9
  10. I.4.5. Casatoria 12
  11. I.4.6. Interferente culturale 14
  12. I.4.7. Situatia generala în prezent 15
  13. I.4.8. Prezentare generala a ramurii de rromi caldarari 16
  14. I.4.9. Familia 16
  15. I.4.10. Traditii referitoare la casatorie: Logodna, nunta 17
  16. II. DOCUMENTARE PRACTICA
  17. II.1. Obiectivele prezentei cercetari 19
  18. II.2. Ghid de interviu
  19. II.3. Interviuri 20
  20. II.4. Analiza de continut
  21. III. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

I. DOCUMENTARE TEORETICA

I.1. Câteva notiuni teoretice:

“Riturile de trecere indica individualitatea si caracterul nostru separat, dar ne reamintesc în acelasi timp foarte ferm si viguros ca apartinem grupului nostru si ca existenta nu se poate concepe separat de acesta” dupa cum afirma Barbara Myerhoff, în “Studies in Festivity and Ritual. Victor Turner Editor. Smithsonian Institution Press, Washington D.C., 1982, p. 109.

Ele joaca, asadar, un rol de prima marime în marcarea momentelor de criza, de ruptura, de tensiune, de schimbare prin care trece orice om, asigurând totodata continuitatea existentei fiintei, individului, în interiorul grupului caruia îi apartine, acelasi în mare, mereu altul în stadialitate. Experienta identitatii si continuitatii de-a lungul cursului vietii este distrusa, deliberat, de riturile de trecere, desi una dintre functiile lor durabile este sa afirme, simbolic, chiar continuitatea, în ciuda aparentei de schimbare si fragmentare.

Cât timp oamenii se nasc, se maturizeaza, se casatoresc, fac copii, îmbatrânesc si mor; cât timp oamenii dau examene de intrare în liceu si la facultate, absolva diferite trepte scolare, se angajeaza sa lucreze, satisfac serviciul militar, se înroleaza în diferite organizatii sau grupuri socio-profesionale, politice, sportive ; cât timp celebreaza ciclurile naturale, începuturile si sfârsiturile calendaristice; cât timp calatoresc într-o lume divizata, cu granite pentru unii bine pazite, cu puncte de control si vami, ei practica sau sunt supusi, cu sau fara stiinta lor, cu sau fara vointa lor, unor rituri de trecere. Între elaboratele culturale ale umanitatii, ceremonialurile de trecere se dovedesc a fi deosebit de persistente, afirma N. Constantinescu in Studiul introductiv al lucrarii lui Arnold Van Gennep: „Riturile de trecere”.

Viata individuala, oricare ar fi tipul de societate, consta din a trece succesiv de la o vârsta la alta si de la o ocupatie la alta. Acolo unde vârstele si ocupatiile sunt separate, trecerea este însotita de acte speciale, cum ar fi ucenicia pentru meseriile noastre, care, la semi-civilizati, constau din ceremonii, pentru ca la ei nici un act nu e absolut independent de sacru. Orice schimbare în starea unui individ comporta la ei actiuni si reactiuni între sacru si profan, actiuni si reactiuni care trebuiesc reglementate si supravegheate astfel încât societatea generala sa nu sufere nici lezari, nici deteriorari. Însusi faptul de a trai necesita pasaje succesive ale unei societati speciale la alta si de la o stare sociala la alta: viata individuala consta astfel dintr-o succesiune de etape ale caror începuturi si finaluri formeaza ansambluri de acelasi ordin: nasterea, pubertatea sociala, casatoria, paternitatea, propasirea clasei, specializarea ocupatiei, moartea. Si fiecaruia dintre aceste ansambluri i se raporteaza ceremonii al caror obiect este identic: realizarea trecerii individului dintr-o situatie determinata la o alta situatie determinata.

Obiectul fiind acelasi, este absolut necesar ca mijloacele folosite pentru a-l atinge sa fie, daca nu identice în detaliu, cel putin analoge, individul transformându-se dupa ce a strabatut mai multe etape si a depasit mai multe frontiere. De aici, asemanarea generala a ceremoniilor nasterii, copilariei, pubertatii sociale, logodnei, casatoriei, graviditatii, paternitatii, funeraliilor si initierii în societatile religioase. De altfel, nici individul, nici societatea nu sunt independente de natura, de univers, fiind supuse ritmurilor care influenteaza viata oamenilor. Si în univers exista etape si momente de trecere, avansuri si stagnari relative, suspendare. Am putea adauga ceremoniilor de trecere umane si pe cele privind trecerile cosmice: de la o luna la alta (ceremoniile de luna plina, de exemplu), de la un sezon la altul (solstitii, echinoxuri), de la un an la altul (revelionul) etc. Pare, deci, rational sa grupam toate aceste ceremonii dupa o schema, a carei elaborare detaliata este înca imposibila.

Daca într-adevar studiul riturilor a facut în acesti ultimi ani mari progrese, suntem departe de a le cunoaste în toate cazurile ratiunile de a fi si mecanismele, si cu o asemenea certitudine încât sa le putem categorisi fara ezitare.

I.2. Studiu introductiv

Un popor se deosebeste de altul prin traditiile sale care-i caracterizeaza modul de a trai si gândi. Acestea reprezinta emblema si mândria lui. Chiar daca evolutia societatii influenteaza aceste traditii, le schimba, ele ramân în mentalul colectiv al neamului ca marca de valoare, de recunoastere, de identificare. Multe natiuni dezvoltate regreta pierderea traditiilor anihilate de civilizatie si încearca revigorarea lor, dovada fiind numeroasele festivaluri folclorice organizate periodic.

Rromii, popor fara un stat sau o guvernare proprie care sa-i protejeze, au supravietuit de milenii tocmai prin pastrarea, aproape intacta, a traditiilor. Chiar si acum, în secolul XXI, cei aproape 8.000.000 rromi care traiesc în Europa constituie o etnie net distincta, cu reguli si legi proprii, printre care mobilitatea, starea de permanenta cautare a unui loc care sa le asigure o viata mai buna, constituie, credem noi, principala caracteristica ce le confera, de altfel, statutul de popor transnational. Numeroasele subdiviziuni ale etniei rrome aduc în tezaurul cultural al Europei tot atâtea traditii. Si totusi, chiar în rândul rromilor se face simtita schimbarea, adaptarea la viata moderna. Rromii din România nu fac exceptie. Exista grupuri care, renuntând la vechi obiceiuri, încep încet, încet sa se alinieze majoritatii, adoptând un mod de viata asemanator acesteia, dar si familii conservatoare care doresc sa-si mentina traditiile ancestrale.

Preview document

Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 1
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 2
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 3
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 4
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 5
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 6
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 7
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 8
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 9
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 10
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 11
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 12
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 13
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 14
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 15
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 16
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 17
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 18
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 19
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 20
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 21
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 22
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 23
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 24
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 25
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 26
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 27
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 28
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 29
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 30
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 31
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 32
Ritualul Nunții la Rromii Ursari și Căldărari - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Ritualul Nuntii la Rromii Ursari si Caldarari.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect de Cercetare - Metodologie, Metode Calitative

Prezentarea obiectului de ancheta Tema de cercetare poate fi aleasa pe baza interesului de cunoastere al cercetatorului. În acest, caz el se...

Cercetare sociologică

Tema: Comportamentul elevilor proveniti din familii sarace. I. Locul investigatiei Scoli din mediul rural zona Sf.Gheorghe jud.Covasna (Araci,...

Concepte fundamentale privind politica socială

Concepte fundamentale si institutii implicate în structurarea politicilor sociale Acest studiu începe cu o serie de clarificari conceptuale. Prima...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?