Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 29729
Mărime: 127.69KB (arhivat)
Publicat de: Titus Aldea
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Master an I Mediu

In ultimele decenii, la orizont au aparut germenii constructiei unei noi arhitecturi de securitate, in care vechea ordine mondiala, caracterizata de tendintele de anihilare reciproca a celor doua blocuri politico-militare rivale a disparut. In schimb, la nivel global omenirea continua sa ramana puternic conflictuala, cu toate Incercarile de a se crea un sistem al securitatii globale.

Omenirea a intrat intr-o era marcata de coexistenta şi confruntarea unor tendinte benefice cu altele care genereaza riscuri şi amenintari la adresa valorilor, intereselor şi necesitatilor sociale asumate de oameni şi organizatii. Accesul restrictiv la resurse, precum şi la piete de desfacere, precum şi diferentele de natura civica, etnica, religioasa, culturala sau ideologica intretin o stare conflictuala şi genereaza noi conflicte.

La inceputul mileniului III, tot mai mulţi oameni conştientizeaza ca procesele socio-politice care le condiţioneaza existenţa se amplifica şi se diversifica, iar consecinţele acestora exercita presiuni contradictorii asupra organizarilor sociale, respectiv a naţiunilor. In aceste condiţii, este legitima preocuparea pentru o cat mai buna inţelegere a conexiunilor care se dezvolta intre situaţia oamenilor şi cea a existenţei lor sociale. Evoluţia mediului social in care fiinteaza şi se afirma oamenii, precum şi preocuparile pentru asigurarea trebuintelor de trai şi de satisfacţie ale acestora obliga la o noua abordare a managementului activitaţii de protejare şi aparare a valorilor, intereselor şi necesitaţilor sociale.

In acest context, organizarile sociale, comunitatile, statele democratice şi suverane, precum şi cetatenii sunt preocupati ca, pe fondul mediului social in care fiinteaza şi se afirma, sa construiasca şi sa intretina un mediu de securitate conform cu valorile, interesele şi necesitatile de securitate asumate. Astfel, securitatea – un deziderat permanent al omenirii –, tinde tot mai mult sa-şi manifeste caracterul indivizibil, iar comunitatile sociale sunt tot mai conştiente de raspunderile care le revin.

Conceptul de securitate şi elementele sale componente au suferit, in mod firesc, de-a lungul timpului, modificari esenţiale, ca, de altfel şi atitudinea statelor faţa de modalitaţile de transpunere a acestuia in practica.

In general, in literatura de specialitate, securitatea naţionala a fost definita ca o stare, o situaţie in care in stat, in urma adoptarii unor masuri specifice, capata certitudinea ca existenţa, integritatea şi interesele sale fundamentale nu sunt in primejdie. Dar, securitatea naţionala ar putea fi definita şi ca un proces pe care il parcurge şi il gestioneaza un stat pentru a atinge acea stare definita anterior.

Daca in perioada bipolarismului securitatea naţionala s-a realizat mai ales prin dimensiunea sa militara, in prezent, dinamica relaţiilor internaţionale impune un proces de regandire a conceptelor referitoare la securitatea naţionala şi a demersurilor practice de realizare a acestora, necesitate determinata de modificarea configuraţiei de riscuri şi ameninţari la adresa securitaţii şi percepţiei acestora.

In ultimul deceniu s-au accelerat cautarile pentru inlocuirea paradigmei securitaţii militare cu paradigma securitaţii mulidimensionale, care poate fi considerata ca o structura de tranziţie spre o paradigma a conflictelor non-militare. Aşadar, paradigma non-conflictuala menţionata de unii autori nu are temei real, Intrucat conflictele au un caracter de permanenţa şi se exprima constant In diverse planuri, precum: economic, diplomatic, etnic, religios, cultural, politic, militar.

Noua paradigma, cea a securitaţii multidimensionale, preia şi adapteaza la noile condiţii componentele teoretice ale paradigmei securitaţii militare, la care adauga teoriile integrarii economice, politice şi de securitate, metodologia şi tehnologia controlului armamentelor, prevenirii şi managementului (gestionarii) crizelor.

Componenta politica a securitaţii naţionale/internaţionale.

Punctul de plecare pentru a gasi dilema securizarii unor evenemente, informaţii sau fapte, in ultimul deceniu al sec. XX, a fost raportul dintre chestiunile de securitate obiective (acolo unde exista ameninţare reala) şi cele subiective (aclo unde exista o percepţie a ameninţarii). Factorul politic la putere este responsabil sa construiasca politica de securitate naţionala. La fel, factorul politic analizeaza bine resursele interne, situaţia partenerilor externi şi poziţia statelor mai puţin prietene sa i-a o decizie. In spaţiul Euro-Atlantic de 50 de ani soluţia a fost alinţa defensiva care sa asigure o comunitate de securitate In care partenerii sa aiba drepturi egale şi sa-şi apere mai bine interesele naţionale. Reuşita poarta numele NATO.

Problema pe care o ridica securitatea naţionala in noul context geopolitic este cine e referentul securitaţii. Raspunsul e statul. Da, dar cum se apara securitatea statului şi cat de multa securitate este necesara?, ar putea Intreba cineva. Raspunsul specialiştilor, dintre care se detaşeaza Buzan, de Wilde, Weaver sua Huntington, este ca exista trei componente ale statului care sunt referentul securitaţii:

- ideea de stat (cum cred oamenii ca trebie sa arate şi sa fie statul lor);

- baza fizica a statului (teritoriul, populaţia);

- expresia constituţionala a statului (adica organismele care-l conduc).

Schimbarile care pot interveni Intr-un viitor relativ apropiat se refera la ideea de stat. Consideram ca in primii 100 de ani care urmeaza, deşi va suferi modificari, politca de securitate naţionala va continua sa aiba forme de expresie bine ancorate. Experienţa de 350 de ani a acestui sistem de organizare modern ne face sa credem ca o alta formula de organizare politica, acceptata de majoritatea lumii, este Inca geru de gasit. In aceeaşi ordine de idei de menţionat ca, factorul politic va fi In continuare cel mai important in definirea securitaţii naţionale pentru ca, din punct de vedere politic, securitatea unei ţari poate fi ameninţata cel mai uşor. Ameninţarile militare pornesc de la cele politice.Insaşi discutarea ideii de stat naţional sau unitar reprezinta pentru unele ţari o ameninţare la adresa securitaţii naţionale. Buzan, de Wilde, Weaver spunea ca aspectul politic al securitaţii se refera la stabilitatea organizaţionala a statelor, sistemul de guvernare al lor şi ideologiile care dau legitimitate statulor.

Astfel, puterea politica defineste forma de organizare a statului respectiv, care sunt valorile lui primordiale şi cum Inţeleg autoritaţile sa le apere. Importanţa definirii intereselor naţionale este majora, deoarece In nmele şi pentru protejarea acestor interese se iau anumite masuri pe care armata, serviciile specializate, forţele de ordine şi Intreaga societate sunt chemate sa le apere. Interesele naţionale majore, comune majoritaţii statelor din spaţiul euroatlantic, vor fi In viitor exprimate prin obiectivele enunţate anterior.

Componenta militara:

In concepţia teoreticienilor amintiţi, membri Grupului de la Copenhaga şi experţi ai Studiilor Critice asupra Securitaţii, componenta militara a securitaţii se refera la influenţa reciproca Intre capacitaţile militare ofensive şi defensive ale statelor şi percepţiile acestora faţa de intenţiile celuilalt. Accentul nu se va pune In viitor pe conflictul generalizat, ci pe conflictul de joasa intensitate, pe confruntarea politico-militara Intre state sau grupuri, care cuprinde o gama de acţiuni de la subversiune la folosirea forţei armate. Strategiile militare clasice, bazate pe poziţii de şarje de artilerie sau Inaintari de blindate au fost inlocuite cu strategii flexibile, bazate pe planificare in funcţie de tipul de ameninţare, accentul punandu-se azi pe mobilitatea rapida a forţelor şi eficienţa unui numar redus de forţe umane. Strategia umana va fi şi In viitor influenţata masiv de revoluţia tehnologica.

Preview document

Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 1
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 2
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 3
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 4
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 5
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 6
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 7
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 8
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 9
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 10
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 11
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 12
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 13
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 14
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 15
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 16
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 17
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 18
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 19
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 20
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 21
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 22
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 23
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 24
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 25
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 26
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 27
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 28
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 29
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 30
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 31
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 32
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 33
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 34
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 35
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 36
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 37
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 38
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 39
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 40
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 41
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 42
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 43
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 44
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 45
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 46
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 47
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 48
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 49
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 50
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 51
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 52
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 53
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 54
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 55
Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Securitate si Violenta - O Noua Paradigma a Societatii.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Conflictele Politice

Interpretările care se dau noţiunii de conflict diferă de la un autor la altul sau de la o teorie la alta. Conflictul a fost, pe rând, considerat...

Te-ar putea interesa și

Constituirea Sistemului European de Securitate

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Din primii ani ai noului secol, una din cele mai grave probleme, care este discutată şi chiar...

Securitatea după 1989 - viziune realistă vs viziune idealistă

Introducere Desi este un concept des utilizat, specialistii il apreciaza ca fiind inca in curs de definire; este considerat, daca se poate spune...

Globalizare și antiglobalizare

1. Introducere Lucrarea de față își propune să reliefeze contribuția potențială pe care o au noile elemente ce rezultă din implicațiile procesului...

Ai nevoie de altceva?