Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 22898
Mărime: 96.89KB (arhivat)
Publicat de: Iuliu Chiriță
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Diana Cheianu
Universitatea de Stat din Moldova Facultatea Asistenţă socială, Sociologie şi Filosofie Catedra Sociologie şi Asistenţă socială

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I. Şomajul ca fenomen social 8
  3. 1.1 Delimitări conceptuale ale şomajului 8
  4. 1.2 Aspecte social-juridice ale şomajului 19
  5. 1.3 Problema şomajului în Republica Moldova 33
  6. Capitolul II. Impactul şomajului asupra
  7. situaţiei social economice a familiei
  8. 46
  9. 2.1 Dificultăţi în angajarea în cîmpul muncii 46
  10. 2.2 Consecinţele şomajului asupra situaţiei familiei 51
  11. Concluzii şi recomadări
  12. Trimiteri bibliografice. 64
  13. Bibliografia 66
  14. Anexe 69

Extras din proiect

Introducere

Actualitatea temei investigate.

Tranziţia la relaţiile de piaţă, însoţită de declinul economic, a acutizat situaţia socială a populaţiei generînd scăderea nivelului ei de trai.

Criza economică este însoţită întotdeauna de creşterea ratei şomajului. Şomajul este acel fenomen al economiei de piaţă, care demonstrează specificul unei ţări concrete şi concomitent a unei etape concrete de dezvoltare social-economică a acesteia. Acesta este nu numai un fenomen economic, ci şi un indice specific al situaţiei economiei, politicii, ideologiei, moralei acestei societăţi. O influenţă mare asupra dimensiunilor ratei şomajului şi a formelor lui de manifestare o au particularităţile locale, naţionale, precum şi formele mecanismului economic al ţării.

Piaţa forţei de muncă nu este autonomă. Funcţionarea ei este strîns legată de procesele ce se desfăşoară pe alte pieţe, aşa cum sînt piaţa de mărfuri şi servicii, piaţa de capital, piaţa monetară ş.a. Iată de ce nivelul ratei şomajului se prezintă, în primul rînd, ca unul din indicele cheie al microeconomiei şi estimarea ei concretă, este necesară pentru conştientizarea şi prognozarea rezultatelor politicii social-economice a statului.

În plan economic, şomajul reflectă necorespunderea pe piaţa forţei de muncă dintre oferta forţei de muncă, relativ mare, şi cererea acesteia, totodată această necorespudere poate fi atît pe plan cantitativ, cît şi pe plan calitativ.

Şomajul provoacă o stare anemică, exprimată prin experienţa umilinţei, plictiselii şi desocializării; este puţin probabil că această situaţie să determine o a acţiune colectivă. În societăţile moderne, care sînt dominate de valorile de muncă şi de loc de muncă, şomajul este înţeles şi simţit în mod negativ.

Procesul reformelor, început Republica Moldova încă din anul 1990, presupunea transformări profunde care să cuprindă toate sferele de activitate ale societăţii. Tranziţia economică vizează, în principal, constituirea unei economii libere de piaţă, performante şi durabile. Aceasta presupune adoptarea şi aplicarea unei strategii coerente, cu obiective clare pe termen lung, mediu şi imediat, avînd ca finalităţi un pluralism al formelor de proprietate cu prevalarea sectorului privat şi un cadru economico-legislativ care să permită manifestarea reală a liberei iniţiative şi a relaţiilor concurenţiale pe piaţă.

Rezultatele concrete pe care noul sistem economic le generează şi efectul lor asupra diferitelor categorii de populaţie este de o importanţă esenţială. Dezvoltarea economică este de neconceput fără ocuparea suficientă şi productivă a populaţiei, precum şi fără creşterea nivelului ei de trai. Lipsa ocupaţiei profitabile, are efecte grave pentru dezvoltarea social-economică, pentru coeziunea socială şi prosperitatea populaţiei.

Evoluţiile din structura economiei naţionale şi-au lăsat amprenta pregnantă asupra principalilor indicatori de performanţă ai pieţei forţei de muncă. Noua piaţă a forţei de muncă a apărut şi evoluează ca o piaţă rigidă, tensionată, marcată de puternice dezechilibre structurale, teritoriale, ocupaţionale şi profesionale.

Printre indicatorii după care este estimată astăzi funcţionarea pieţei interne a forţei de muncă, esenţiali sînt: reducerea forţei de muncă, creşterea salariului mediu, diversificarea structurii ocupaţionale şi a surselor de venituri, scăderea populaţiei apte de muncă şi a celei ocupate, apariţia şi extinderea unor forme atipice de ocupare, angajarea unei părţi însemnate a populaţiei active în economia subterană, influenţa forţei de muncă emigrante şi imigrante asupra nivelului de ocuparea a populaţiei şi asupra şomajului.

Resorbirea parţială a şomajului, chiar şi în această perioadă, plină de dificultăţi, a tranziţiei, preocupă societatea în ansamblul ei, microcolectivele şi în deosebi pe fiecare individ în parte. În cazul acestei probleme nu există soluţii miracol, nu există strategii general valabile, deşi din experienţa multor decenii de confruntare cu acest fenomen se pot alege unele componente din care să se asambleze o politică viabilă. În această privinţă realităţile din ţările dezvoltabile ne conving că în lupta dusă cu ofensiva şomajului, în prima linie se află individul şi unitatea în care el lucrează. Statul, în general, intervine pretutindeni prin unele măsuri pur economice, atunci cînd „fenomenul şomaj” devine alarmant, ameninţînd buna funcţionare a întregului sistem social. La noi, perioada de tranziţie, marcată de atîtea schimbări, impune, o prezenţă mai activă a statului în lupta cu avalanşa şomajului. Începînd cu legislaţia în vigoare şi încheind cu mentalitatea individului, şomajul trebuie să însemne o prioritate pentru guvernele tranziţiei, în sensul de a susţine realizarea unor transformări aşa cum s-au produs în alte ţări de-a lungul multor decenii, chiar secole.

Gradul de cercetare a problemei.

Şomajul în prezent apare ca unul din factorii principali de influenţă asupra dezvoltării economice şi sociale a ţării şi a familiei în particular. Această problemă, în prezent capătă, tot mai mult o importanţă şi actualitate enormă. Dovadă a acestui fapt. Putem menţiona cercetările efectuate de Centrul de Investigaţii Strategice şi Reforme cu tema „Şomajul în Republica Moldove” septembrie 2001, de Departamentul statistică şi sociologie al Republicii Moldova care aplică ancheta forţei de muncă şi are ca obiectiv principal măsurarea populaţiei active – ocupate şi în şomaj ¬– şi a populaţiei inactive. Începînd cu anul 1998, ancheta asupra forţei de muncă se realizează în Republica Moldova ca o cercetare continuă.

În Republica Moldova de problema şomajului au fost preocupaţi specialişti din diferite domenii cum ar fi: Anatoli Gudim, Valentin Ţurcan, Tatiana Zbîrciog, Anatolie Bucatca, Andrei Ţurcan, Mihail Şleahtiţki, Svetlana Dmitrenko. În România în acest domeniu importante studiii pezintă: D. Purdea, C. Stegoroiu, V. Stoica, C. Zamfir, iar în rusia: E. Stroiev, M. Dmitriev, D. Livov, P. Buţikin etc.

Cu toate că s-ar părea că problema şomajului este destul de analizată şi cercetată ea, totuşi, înregistrează încă multe lacune care necesită a fi studiate.

În lucrarea Populaţia economic activă, ocupată şi şomajul, anul 2000, elaborată de către Departamentul Statistică şi Sociologie al Republicii Moldova se analizează fenomenul şomajului cu ajutorul instrumentului de cercetare – Ancheta forţei de muncă, aceasta fiind principala sursă de obţinere a informaţiei privind populaţia economic activă, ocupată şi şomajul. În această lucrare sunt analizate conceptele şi definiţiile de bază a fenomenului de şomaj, sunt descrise rezultatele cercetării asupra populaţiei supuse investigaţiei.

Aceeaşi problemă este analizată în lucrarea Republica Moldova 2000. Piaţa muncii şi dezvoltarea socială, 1-ul anuar economic şi social. Aici sunt analizate diferite forme ale şomajului şi consecinţele acestuia asupra economiei de piaţă.

O altă lucrare a Departamentului statistică şi sociologiei, Republica Moldova în cifre, 2002, reflectă situaţia acestei probleme în bază de date statistice şi în toate formele de manifestare a acestuia.

Scopul cercetării: de a analiza fenomenul şomajului ca cauză a vulnerabilităţii familiei în Republica Moldova.

Reieşind din scopul propus au fost stabilite următoarele obiective:

- analiza comparativă a delimitărilor conceptule ale fenomenului de şomaj;

- analiza aspectelor social-juridice în domeniul problemei şomajului;

- prezentarea aspectelor generale privind şomajul în Republica Moldova;

- determinarea cauzelor generale ale şomajului;

- prezentarea dificultăţilor în angajarea în cîmpul muncii;

- reflectarea consecinţelor şomajului asupra situaţiei familiei;

Ipoteza generală a lucrării: Cu cît situaţia social-economică a ţării este mai instabilă, cu atît este mai scăzut nivelul de trai a populaţiei.

Preview document

Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 1
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 2
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 3
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 4
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 5
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 6
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 7
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 8
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 9
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 10
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 11
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 12
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 13
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 14
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 15
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 16
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 17
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 18
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 19
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 20
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 21
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 22
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 23
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 24
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 25
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 26
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 27
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 28
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 29
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 30
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 31
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 32
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 33
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 34
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 35
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 36
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 37
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 38
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 39
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 40
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 41
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 42
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 43
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 44
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 45
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 46
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 47
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 48
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 49
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 50
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 51
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 52
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 53
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 54
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 55
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 56
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 57
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 58
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 59
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 60
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 61
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 62
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 63
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 64
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 65
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 66
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 67
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 68
Șomajul - Cauză a Vulnerabilității Familiei - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Somajul - Cauza a Vulnerabilitatii Familiei.DOC

Alții au mai descărcat și

Sărăcia - concepte la nivel mondial

Sărăcia-concepte la nivel mondial Definirea sărăciei în România Tipuri de sărăcie 1. Sãrãcia relativă 2. Sãrãcia absolută 3. Sãrãcia extremã...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Te-ar putea interesa și

Traficul de ființe umane

Capitolul 1 Noţiuni şi terminologii folosite pentru înţelegerea conceptului de trafic de persoane 1.1. Aspecte internaţionale pentru definire...

Aspecte socio demografice - Județul Brăila

Argument „Geografia ţării trebuie să înceapă cu geografia locului natal, ale cărui elemente proaspete, pline de imagini şi de simţire există în...

Traficul de Ființe Umane

INTRODUCERE Incepând cu ultimul deceniu al secolului trecut Europa, eliberata de Cortina de Fier, s-a aflat in fata unei provocari socio-economice...

Traficul de Persoane

Cap.1. Noţiunea de TRAFIC DE PERSOANE 1.1. Preocupări internaţionale de definire În ultimii ani s-a constatat o creştere permanentă a traficului...

Managementul proiectelor

JUSTIFICAREA PROIECTULUI 1.1 MOTIVAREA IDEII PROIECTULUI Oraşul Tîrgu Neamţ este o comunitate relativ mică cu o populaţie de aproximativ 18.695...

Infracțiuni contra libertății, integrității corporale, sănătății și a vieții private a persoanei

CAPITOLUL 1 Traficul de persoane adulte și copii 1.1 Regimul juridic al traficului de persoane reglementat de Legea nr. 678/2001 Traficul de...

Servicii Sociale pentru Familii Defavorizat

Despre serviciile sociale Serviciile sociale sunt acordate familiilor si comunitatilor care se afla in dificultate. O prima definitie prezenta pe...

Traficul de ființe umane

A. Istoric Fenomenul traficului a existat întotdeauna, dar acesta a evoluat mult de-a lungul timpului. Spre sfârsitul secolului al XIX-lea si...

Ai nevoie de altceva?