Traficul de Fiinte Umane

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Traficul de Fiinte Umane.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Sociologie

Cuprins

1. O campanie de informare publica asupra traficului de fiinte umane;
2. Organizatia „O viata libera”;
3. Organizatia „O viata libera” organizeaza o campanie de prevenire impotriva traficului de fiinte umana in scolile din Suceava;

Extras din document

1.O campanie de informare publica asupra traficului de fiinte umane

Traficul de fiinte umane:

Traficul de fiinte umane este ilegal. Este o violare a numeroase legi internationale si a drepturilor omului si este realizat de criminali care adesea sunt membri ai unor retele criminale trans-nationale foarte bine organizate. Traficantii transporta victimele prin tara, dar si mai des peste hotare. Victimele sunt lipsite de drepturile de baza, vandute si inrobite, fortate sa lucreze ca sclave sexuale. Victimele de regula sunt violate, brutalizate sau chiar torturate.

Traficul de fiinte umane este un fenomen injositor din societatea noastră si a luat o foarte mare amploare. Cel mai mult sunt rapite femeile şi vândute în robie sexuală ca să se prostituieze în casele de toleranţă. Dar, sunt răpiţi şi copii ce sunt puşi la munci grele, să vândă droguri, sau pentru a le lua organele şi să fie vândute la cei ce fac transplant. Oamenilor, de obicei, le pare că acest fenomen este foarte departe de ei şi ca nu-i va ajunge niciodată, nu-si imagineaza ca pot deveni victimele traficului de fiinţe umane.

În prezent tot mai multe fenomene grave, dureroase şi negative pentru societate îşi lasă amprenta. Un astfel de fenomen continuu care progresează este şi traficul de fiinţe umane, vindere şi cumpărare, pentru unii un bussiness deosebit de avantajos, insa pentru altii o adevarata drama.

Realitatea este că aceasta e o formă modernă de sclavie, robii sunt cumpăraţi în alt mod şi din alte ţări cheie, dar vorbim despre acelaşi fenomen - sclavie, vinderea şi cumpărarea robilor. Mulţi pot fi victime, dacă eşti atent poţi evita acest lucru din viaţa ta şi anunţă şi prietenii, cunoscuţii de acest fapt, multe persoane merg pentru a găsi un serviciu peste hotare, mulţi doresc să meargă, fiţi atenţi fiindcă tactica celor care duc în capcană este deosebită. Spune Stop Traficului de Fiinţe!

Diferenta dintre prostitutie si traficul de fiinte umane:

Victimele traficului de fiinte umane — femei si copii — sunt inrobite. Deseori amenintate cu moartea, ele sunt fortate sa ofere servicii sexuale. Plata insa merge direct la „stapan” victima nu primeste nimic. Uneori, traficantii reusesc sa le convinga pe femei sa plece peste hotare sa lucreze ca prostituate, asigurindu-le ca vor fi bine remunerate. Aparent, ele pleaca de buna voie. Insa ulterior ele sunt brutalizate si inrobite. In contrast, prostitutia este o indeletnicire in care femeile, si nu traficantii, isi vind corpul pentru a genera profit. Prostituatele nu sunt sclave si nu sunt controlate de traficanti.

Principalele persoane supuse riscului:

Fete, uneori de la cinci ani, sunt vandute in sclavie sexuala. Grupul de risc maxim il constituie mai bine de 100 000 de fete si femei tinere intre 16 si 24 de ani. Aceste tinere deseori nu au studii si nu au idee cum sa-si gaseasca o slujba buna. Multe dintre ele traiesc intr-o saracie lucie, fara vreo speranta intr-un viitor mai bun. Ele sunt cele mai usoare tinte pentru traficantii, care le atrag cu promisiuni de angajare peste hotare si o viata mai buna. 89% din femeile care au nimerit in reteaua traficului aveau in ingrijire copii si erau in cautarea unei slujbe care sa le sustina familia. Aplicand forta, frauda, coruptia si alte metode inumane, traficantii reusesc sa atraga in reteaua traficului mii de fete.

Moduri de recrutare a victimelor:

Traficantii sunt foarte bine organizati in structuri criminale, deseori acestea avand caracter trans-national. Ei racoleaza femei prin intermediul anunturilor in ziare care ofera locuri de munca bine platite in strainatate, dar si prin o retea larga de recrutori locali care umbla de la om la om cu minciuni si inselaciuni despre viata frumoasa in strainatate. Recrutorii de asemenea pot fi si prietenii victimelor sau vecinilor, cunoscuti de victima si care se bucura de incredere din partea victimei. Deseori, recrutorii sunt femei, care pot castiga increderea altor femei mai usor. Fiecare retea criminala are un numar mare de membri, fiecare avandu-si rolul strict determinat: de la cazare, pana la organizarea calatoriei. Traficantii recurg si la alte metode, asa ca angajarea in campul muncii prin telefon, prin intermediul agentiilor de turism sau de modele, recurgand la serviciile falsificatorilor de pasapoarte, a soferilor de TIR-uri sau a proprietarilor de bordeluri.

Victimele care au scapat din reteaua traficantilor marturisesc amanunte ingrozitoare. Ele trec printr-o trauma psihologica adanca, iar dupa parerile psihologilor, numai 30% dintre victime se pot reabilita si reveni la viata normala.

Lumea insa continua sa creada ca traficul de fiinte umane este una si aceiasi cu prostitutiea. Victimele sunt acele fete care, vandute pentru mari sume de bani sunt fortate sa presteze servicii sexuale, fiind sclavele patronilor proxeneti. Exista o foarte mare diferenta cand prostituata face trotuarul, nefiind impusa de nimeni si atunci cand ea este fortata sa faca sex, fiind maltratata in cel mai josnic mod. O mare parte dintre victime cred ca pleaca la munca decenta sperand ca vor castiga bani, se vor intoarce si isi vor realiza marile vise, insa aceasta in majoritatea cazurilor este un esec. Odata ajunse acolo, ele cunosc adevarata realitate, deseori incercand sa se impotriveasca, dar aceasta nu este decat o mare greseala, deoarece patronii incep a-si pune in aplicare metodele lor de "cumintire".

Ce se intimpla cu victimele traficului de fiinte umane?

Marea majoritate pleaca peste hotare si nimeni nu mai afla nimic despre ele. De la victimele care reusesc sa revina aflam amanunte ingrozitoare despre metodele la care recurg traficantii ca sa le intimideze pe victime si sa le faca docile. Criminalii le determina la supunere prin cele mai crude si inumane metode de intimidare si umilire. Acestea includ violul, tortura, amenintarile cu moartea, bataile, captivitatea, foamea. Ele sunt vandute in mai multe rinduri, astfel devenind sclave.

Anual peste hotarele ţărilor sunt vîndute peste 800.000 de persoane, 70% din această cifră sunt femei. Sunt vînduţi atît copii cît şi femei şi bărbaţi. Cele mai afectate localităţi sunt localităţile rurale. Sărăcia şi incultura favorizează acest fenomen. Principalele motive pentru care exista si se dezvolta traficul de fiinte umane sunt : 1. Lipsa de informare ; 2. Sărăcia ; 3. Corupţia; 4. Lăcomia; 5. Ignoranţa; 6. Indiferenţa;

Cum sunt traficate persoanele?

Racolarea este primul pas din succesiunea care înseamnă traficarea unei persoane. Este procesul prin care traficanţii îşi găsesc victimele. Persoana în cauză este minţită sau este forţată; este primul pas către transformarea într-un sclav din secolul XXI .Racolatorii au primul contact cu victima. Fac promisiuni false şi se folosesc de credulitatea victimelor. Par oameni obişnuiţi, de încredere, nicidecum gangsterii pe care vi i-aţi putea imagina. Pot fi:

-Femei (uneori chiar foste victime ale traficului de persoane);

-Angajaţi ai unor false agenţii de plasare de forţă de muncă/studii/voiaj/modeling;

-Vecini;

-Prieteni, iubiţi şi prieteni de familie;

-Cunoştinţe din mediul şcolar;

Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul de Fiinte Umane.doc