Un titlu oarecare de român postmodernist

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6707
Mărime: 729.82KB (arhivat)
Publicat de: George M.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: eul liric

Cuprins

  1. 1.Cine a fost Iisus si cum a ajuns asa de cunoscut? 2
  2. De unde stim ce stim despre Iisus? 2
  3. De unde stim informatiile de Iisus? 2
  4. 2.Locul, timpul si contextul istoric in care s.a nascut Iisus 5
  5. 3.Nasterea lui Iisus 6
  6. 4.Cum arata Iisus? 8
  7. 5.Viata lui Iisus 11
  8. 6.Miracolele lui Iisus 13
  9. 7.Invataturile lui Iisus 15
  10. 8.Calatoria la Ierusalim 17
  11. 9.Moartea lui Iisus 19
  12. 10.Nu stiu, am ramas fara idei de nume de capitole 21

Extras din proiect

1.Cine a fost Iisus si cum a ajuns asa de cunoscut?

De unde stim ce stim despre Iisus?

De unde stim informatiile de Iisus?

Astazi cuvintele lui Iisus apar pe buzele preotilor,in discursurile politicienilor, dar si in filmele hollywoodiene, viata si actiunile lui sunt aproape universal cunoscute, depictate in traditie si cantece, reproduse in filme, carti si seriale si analizate de cleri, carturari si cuceritori, astefel diferentele in interpretarea vietii lui Iisus au dus la divizarea religiei si formarea tuturor branselor de crestinism ( ortodocsi, catolici, protestanti, evanghelici, etc.)

Totusi toate au la baza aceeasi sursa, adica toata lumea a citit aceeasi chestie, mai precis Noul Testament. Practic tot ce stim despre Iisus vine din aceastaa carte, mai exact din primele 4 capitole denumite cele Patru Evanghelii ( dupa: Marcu, Matei, Luca si Ioan). Acestea sunt 4 versiuni ale povestii lui Iisus scrise de 4 autori diferiti, fiecare varianta prezentand cam aceleasi povesti similare, dar contin si numeroase diferente si contradictii. Tot ce stim sau ce putem sti despre Iisus vine in principal din aceste 4 carti. Pe langa ele nu prea avem alte surse, mai existe texte noncanonice scrise despre Iisus, gen evanghelia dupa Iuda sau dupa Toma, dar acestea nu sunt considerate credibile nici de biserica, nici de istorici.

Pe langa asta Iisus mai este mentionat si in cateva surse romane la cateva decenii despre moartea sa, dar acestea nu ne zic mare lucru. De altfel, in timpul vietii sale Iisus nu a fost mentionat deloc in nicio scriere scriere. Abia la cateva decenii dupa moartea Lui au aparut Evangheliile, care ne povestesc despre el si care stau la baza crestinismului, dar intrebarea e cine a scris aceste Evanghelii. Pai in mod traditional Evanghelia dupa Matei a fost scrisa de Matei, cea dupa Luca de Luca si tot asa. Te.ai gandi ca ei le.au scris pt ca au fost prezenti la fata locului cu Iisus si au vazut ce s.a intamplat, dar din pacate nu este cazul.

Nu se stie cine a scris Evangheliile. Autorii sunt anonimi. Adevarul este ca primele scrieri despre Iisus au fost alcatuite la abia 40 de ani dupa moartea sa, de oameni de care nici macar n.au fost prezenti la evenimentele descrise.

Prima Evanghelie scrisa a fost cea dupa Marcu alcatuita undeva prin anul 66-70 d.Hr., undeva in perioada 80-90 d.Hr. au aparut cele dupa Luca si Matei, care l.au folosit pe Marcu ca sursa principala pt cartile lor si apoi a aparut ultima Evanghelie, cea dupa Ioan, undeva prin 90-110 d.Hr. care s.a inspirat din toate 3 si a mai adaugat si el ceva. -

Numele apostolilor a fost adaugat ca nume de autor mai tarziu ca sa dea credibilitate scrierilor, acesta fiind un procedeu comun la vremea respectiva. Toate astea inseamna ca tot ce a fost scris in Biblie despre Iisus a trecut mai intai printr.un filtru de vreo 4 decenii de traditie orala, adica oamenii si.au spus povestile astea unul altuia timp de vreo 40 de ani si abia apoi cnv a inceput sa le scrie. Mai mult, de.a lungul secolelor Biblia a fost transcrisa si retranscrisa, tradusa si retradusa si in tot acest proces a fost modificata si rasmodificata de regi, de preoti sau de scribi si calugarii care o transcriau.

Mai mult, textele originale sunt de mult pierdute, ceea ce avem noi astazi nu sunt nici macar copii dupa textele originale, nici macar copii dupa copii, abia copii dupa copii dupa copii dupa textele originale. Asadar sursele noastre despre viata lui Iisus nu sunt prea bune, nu au fost scrise de martori si au trecut prin numeroase filtre, modificari si interpretari pana sa ajunga in forma lor actuala. Luand asta in vedere asta ar fi normal, si cumva blasfemie, sa ne punem intrebarea: Iisus a existat macar?

Raspunsul e da. Mai toti expertii spun ca macar atata lucru putem sti sigur. A existat un Iisus in acea perioada, in acea zona, care a fost crucificat. Si chiar daca sursele nu sunt cele mai bune sunt totusi cv, si ne pot spune cateva lucruri depre Iisusul istoric.

2.Locul, timpul si contextul istoric in care s.a nascut Iisus

Iisus s.a nascut in Imperiul Roman, undeva in Palestina (care pe atunci apartinea Imperiului Roman) . Totusi inainte de asta regiunea a fost timp de secole sub ocupatia unui imperiu sau altul, au fost cuceriti mai intai de babilonieni, pe urma de aserieni, pe urma de Macedon, pe urma de sirieni, dar ce a ramas constant in tot acest timp au fost oamenii de aici si religia lor. Aici locuiau evreii, adepti devotati ai unei religii numite iudaism .

Ca evrei acestia aveau numeroase credinte, reguli si traditii, dar cele mai importante erau urm. 3:

1. Exista un singur dzeu si legile lui trebe urmate

2. Ei sunt poporul ales de Dzeu si vor fi protejati daca ii respecta legile

3. Pamantul pe care locuiau era pamantul sfant daruit evreilor de catre dzeu si era datoria lor divina sa.l protejeze si sa instituie statul independent Israel in numele lui Dzeu.

Cam asta credeau toti evreii.

Putem vedea cum aceste credinte se cam bateau cap in cap cu faptul ca pamantul lor sfant era controlat de straini de secole. Astfel de lungul istoriei ,in poporul evreu au existat numeroase tensiuni, proteste si revolte.

Iar asta este perioada si lumea in care s.a nascut Iisus, intr.un popor subjugat de secole, in permanent conflict cu stapanii lor a caror simpla prezenta era un sacrilegiu.

Societatea in care s.a nascut Iisus avea o puternica convingere religioasa care zicea ca Dzeu, asa cum a facut in trecut, va interveni in numele poporului sau ales si va trimite un erou sa.i salveze, un Mesia care sa.i apere si sa.i conduca. Era doar o chestiune de timp pana cand se va indeplini profetia si se va naste salvatorul poporului evreu.

Preview document

Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 1
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 2
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 3
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 4
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 5
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 6
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 7
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 8
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 9
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 10
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 11
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 12
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 13
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 14
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 15
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 16
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 17
Un titlu oarecare de român postmodernist - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Un titlu oarecare de roman postmodernist.docx

Ai nevoie de altceva?