Uniunea Consensuala vs Casatoria

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Uniunea Consensuala vs Casatoria.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 49 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Daniela Cojocaru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Sociologie

Cuprins

1. Argument . 3
2. Documentarea. 4
• Casatorie si Coabitare.4
• Teorii utilizate.9
3. Metodologia cercetarii. 11
4. Obiective. 12
5. Culegerea datelor.13
• Interviu 1.13
• Interviu 2.22
• Interviu 3.31
• Interviu 4. .38
6. Analiza de continut.45
7. Concluzii.48
8. Bibliografie.49

Extras din document

Argument

“Schimbarile politice, sociale,culturale si economice survenite in ultimii ani in societatile occidentale, dar nu numai, au adus schimbari si in sfera familiei. Familia a reprezentat mereu oglinda unei societati. Ea a reflectat inca din cele mai vechi timpuri caracteristicile societatii in care aceasta se regasea, iar aici vorbim atat de trasaturile cultural-religioase cat si de caracteristicile economice.”(Ghebrea, G., “Regim social-politic si viata private – familia si politica familiala”)

Dezvoltarea societatilor si emanciparea femeii si-au pus tot mai mult amprenta asupra familiei. Chiar si functiile pe care aceasta le are in societatea s-au diminuat, ele ajungand acum sa fie impartite si cu alte institutii (de exemplu functia educationala este acum impartita cu institutia scolii). In acelasi timp, aceste modificari nu au avut influenta doar asupra organizarii familiei sau asupra relatiilor dintre membrii cuplului, ci au dus la aparitia unor alternative la casatorie sau la formarea unor noi tipuri de familii. In societatile actuale se pot gasi tot mai multe cazuri de familii monoparentale, familii fara copii, familii de homosexuali sau cazuri de coabitarea consensuala.

Dintre acestea, coabitarea pare a castiga tot mai mult teren mai ales in randul tinerilor. Astfel, institutia casatoriei este de multe ori inlocuita cu aceasta noua forma de convietuire, care desi nu este acceptata de Biserica si de partea conservatoare a societatilor, este privita de tot mai multi tineri ca o modalitate de a trai alaturi de cel pe care il iubesti fara a fi ingradit de acte.

Motivul pentru care am ales aceasta tema este foarte simplu, iar pentru a afla mai multe lucruri despre uniunea consensuala am pornit de la o intrebare foarte simpla: “De ce tot mai multi tineri apeleaza la acest mod de convietuire?” Uniunea consensuala este o pregatire pentru casatorie, pentru o viata mai buna sau este doar o pregatire pentru divort? In paginile urmatoare vom incerca sa vedem cum inteleg tinerii de azi, dintr-o societatea inca legata de Biserica, aceasta coabitare si cat de mult le influenteaza vietile partenerul de viata. Cert este insa un lucru: uniunile consensuale au inceput sa inlocuiasca tot mai mult modelul traditional al familiei. Astazi, sexualitatea, casatoria si copiii tind sa fie realitati distincte, fragmentate, fara legatura intre ele.

• Documentarea

Casatorie si Coabitare

Societatea moderna este una a schimbarilor continue, a modificarii raporturilor dintre barbat si femeie si chiar de modificarea a modelelor culurale, morale si religioase pe care aceasta le are. Aceste modificari au venit ca urmare a schimbarilor ce au avut loc in intreaga societate. Astazi importante nu sunt valorile culturale sau morale ci cele materiale. Astfel, dezvoltarea economica a dus si la o revolutie a individului, care este tot mai interesat de bunurile materiale, de un nivel cat mai ridicat de trai si de o pozitie sociala cat mai buna.

Insa, pentru a vedea cum a evoluat familia si unde a ajuns ea astazi trebuie sa vedem cum este definita familia si ce reprezinta ea in societatile traditionale. “Familia reprezinta grupul social ai carui membri sunt legati prin raporturi de varsta, casatorie sau adoptie si care traiesc impreuna, coopereaza sub raport economic si au grija de copii.” (Murdock, 1949) Aceasta este definitia clara a familiei din orice societate si din orice perioada istorica. Au existat si exista diferente de la societate la societate si de la o perioada la alta, insa caracteristicile de baza sunt aceleasi. Existenta acestor diferente este surprinsa si in “Dictionar de sociologie” (Bucuresti, 1998, p.234), coordonatori Catalin Zamfir si Lazar Vlasceanu: “Fiecare societate are un anumit sistem familial, adica un sistem de reglementare a relatiilor dintre barbatii si femeile de varsta matura si dintre acestia si copii. Sistemele familiale pot fi foarte diferite de la o societate la alta, dar ele exista peste tot. Sistemele familiale se diferentiaza intre ele dupa gradul de cuprindere a grupului familial, forma de transmitere a mostenirii, modul de stabilire a rezidentei noilor cupluri, modul de exercitare a autoritatii in cadrul familiei.”

Ca institutie ce sta la baza societatii, familia are 4 functii fundamentale pentru viata societatii: functia sexuala, economica, reproductiva si educationala. Dintre acestea, prima si cea de a treia au un rol primordial in perpetuarea speciei, nesatisfacerea acestora ducand la sfarsitul societatii. Functia economica joaca un rol important in dezvoltarea economica a societatilor, iar cea de a patra are rolul de a transmite valorile culturale si religioase ale fiecarei societati mai departe, pentru ca aceasta sa nu se stinga, sa nu isi piarda identitatea culturala. O caracteristica importanta a familiei traditionale este aceea ca in cadrul acesteia barbatul are in primul rand un “rol economic”. Principala sa obligatie, principalul sau rol este acela de a aduce resursele materiale necesare desfasurarii in bune conditii a vietii de familie, in timp ce femeia trebuie sa se ocupe de treburile gospodaresti si de educatia copiilor. Cu toate ca rolul femeii este unul mult mai important, ea avand practic datoria de a avea grija de intreaga familie si de gospodarie, barbatul are o influenta foarte mare deoarece rolul sau economic ii confera o mai mare putere si are in final un cuvant important de spus in luarea deciziilor. Chiar daca el nu se implica la fel de mult in viata de familie, doar faptul ca el aduce resursele financiare necesare supravietuirii ii confera un statut diferit, o autoritate mai mare fata de ceilalti membri ai familiei in comparatie cu femeia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Consensuala vs Casatoria.doc

Alte informatii

Universitatea Al. I. Cuza – Iasi Facultatea de Filosofie Sectia Sociologie