Violența în familie orientată asupra persoanelor adulte

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 14 în total
Mărime: 613.94KB (arhivat)
Publicat de: Alistar Dascalu
Puncte necesare: 6
Proiect pentru Sociologia deviantei

Extras din proiect

Definitii si clasificari conceptuale:

Violenta in cadrul familiei sau intre locuitorii aceleiasi case a fost denumita “violenta domestica”(LADO < liga apararii drepturilor omului>, 1997)

Violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material (Legea nr. 217 din 22/05/2003).

Violenta intrafamiliala poate fi exercitata de orice persoana aflata pe o pozitie de putere fata de ceilalti membri.

Majoritatea cazurilor de violenta sunt cele impotriva femeilor si se prezinta ca o combinatie de violenta sexuala, fizica si psihologica, sustinuta de o violenta de origine relationala si incluzand uneori o violenta economica.

Dupa aria de cuprindere, violenta domestica se refera la:

Abuzul copilului in familie;

Violenta la nivelul relatiei de cuplu (violenta maritala);

Violenta intre frati;

Abuzul si violenta asupra parintilor/ membrilor varstnici ai familiei.

Forme ale violentei in familie:

1. Abuzul fizic – orice act comis in interiorul familiei de catre unul din membrii acesteia, care aduce atingere vietii, integritatii corporale ori libertatii altui membru al aceleiasi familii.(Pe langa exemplele evidente de abuz fizic, mentionam si negarea trebuintelor de baza – privarea de somn, alimentatie, etc)

2. Abuzul psihologic (emotional)

cuprinde, ca si comportamente manifestate de catre abuzator, degradarea continua si umilirea partenerului/ei, sarcasme, amenintari, dispret, insulte.

acest tip de abuz este adesea cel mai destructiv, deoarece are repercursiuni asupra mandriei personale si a increderii in sine.

3. Abuzul sexual – orice contact sexual nedorit de catre partener. Contactul sexual fara consimtamant este considerat atac sexual. Atacul sexual nu presupune neaparat folosirea fortei fizice; el poate fi realizat prin metode de intimidare, amenintare, hartuire si constrangere.

4. Abuzul economic – poate fi definit drept exercitarea unui control inechitabil asupra resurselor comune, fie ca se refera la controlul accesului la bugetul pentru menaj, fie la impiedicarea partenerului/ei de a-si lua o slujba sau de a-si continua educatia.

5. Abuzul social - este una dintre cauzele cele mai frecvente ce duc la izolarea victimei si incapacitatea ei de a iesi din situatia de violenta.

- abuz verbal in fata altor persoane, glume, critici referitoare direct la aspectul fizic, la inteligenta, acuzatii de infidelitate, comportamente de control(urmarirea la serviciu, la prieteni, telefoane de verificare, etc).

- rezultatul este umilirea publica si izolarea victimei de prieteni si membri familiei sale.

Conținut arhivă zip

  • Violenta in Familie Orientata asupra Persoanelor Adulte.ppt

Te-ar putea interesa și

Evoluția Modificărilor Psihologice la Persoanele Diagnosticate cu Diabet

Introducere În ziua actuală se produc diverse modificări în societatea în care locuim, acestea fiind atît de ordin individual, cît şi social....

Efectele diabetului zaharat de tip II asupra relației de cuplu

Argument Civilizaţia modernă a adus cu sine un ansamblu întreg de schimbări în viaţa individuală şi socială: stresul datorat adoptării unor...

Psihologia Judiciară

Capitolul I. Psihologia juridică - ştiinţă şi practică „Viitorul psihologiei este corelat cu viitorul lumii şi cu posibilitatea de a obţine o...

Ai nevoie de altceva?