Violența în Școală

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 83 în total
Cuvinte : 25441
Mărime: 1010.97KB (arhivat)
Publicat de: Iuliana P.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: P.Iulia

Cuprins

  1. Cuprins :
  2. Introducere 4
  3. Cap.1. Fundamente teoretice
  4. 1.1. Violenţa şcolară-definire și forme ale acesteia 7
  5. 1.2. Cauzele și efectele violenţei şcolare 15
  6. 1.3. Caracteristicile școlarului agresiv 23
  7. 1.4. Măsuri de corecţie luate de către şcoală 30
  8. 1.5. Soluţii propuse 36
  9. Cap.2. Aria metodologică 42
  10. 2.1. Aria cercetării 42
  11. 2.2. Subiecţii cercetării 43
  12. 2.3. Metodologia cercetării 46
  13. Cap. 3. Analiza și interpretarea datelor 47
  14. Bibliografie
  15. Anexa 1
  16. Chestionarul 60
  17. Anexa 2
  18. Tabele de frecvenţă 64
  19. Anexa 3(proiect socioeducaţional Inteligenţă nu violenţă)

Extras din proiect

Introducere

Un fenomen care se răspândeşte pe zi ce trece şi care, asemenea unei epidemii, nu doar că nu poate fi oprit cu uşurinţă dar lasă în urmă vieţi marcate, este violenţa. Adoptată de mulţi oameni în comportament, vorbire, atitudine şi gândire nu consider că ar fi prea exagerat să o compar cu o maladie, de cele mai multe ori transmisibilă şi din păcate, uneori, incurabilă. Cu atât mai dezastruos este acest fenomen când se infiltrează în procesul de socializare din instituţia educaţională care se află printre primele care conturează şi dau formă personalităţii copilului, după familie.

Ipotezele de la care am plecat în efectuarea acestei cercetări sunt următoarele:

1. Rolul Instituţiei educaţionale este acela de a produce socializarea și educarea acelora care îi calcă pragul insă dacă în cadrul acesteia apar fenomene negative precum violenţa școlară, procesul socializării este îngreunat, perturbat chiar, și aceasta cu atât mai mult cu cât fenomenul este în deplină creșteren și diversificare.

2. Cu cât profesorii, care au rolul de îndrumător în raportul relaţional profesor-elev,

vor cunoaște și vor înţelege cauzalitatea care determină adoptarea comportamentului agresiv de către elevi, cu atât aceștia, profesorii, nu doar că nu vor răspunde la rândul lor sub aceaș formă agresivă, dar vor fii deschiși spre soluţii în vederea reabilitării comportamentului deviant al elevilor.

Toate marile teorii sociologice, subliniază importanţa calităţii experienţelor şcolare în integrarea socială a indivizilor. Obiectivul major al şcolii este să ofere un context adecvat pentru învăţare şi dezvoltare, în care toţi copiii să se pregătească să înţeleagă lumea în care trăiesc şi în care vor deveni activi în viitor. Tocmai datorită acestui fapt şi nu doar lui, violenţa în şcoli constituie un blocaj în împlinirea acestui scop.

În anii copilăriei am întâlnit destul de des acest fenomen, dar în cea mai accentuată formă, raportat la experienţa mea, în clasele de gimnaziu. Făceam parte atunci din colectivul celei mai problematice clase din şcoală, motiv pentru care în clasa a VIII-a am fost încredinţaţi unei alte doamne diriginte şi mutaţi în altă clasă, cea mai slab dotată, pentru cazul în care ne-am fi gândit să mai stricăm ceva, cheltuielile să nu fie prea mari.

„Sunteţi de nestăpânit” era fraza cea mai des întâlnită la profesorii noştri. În pauze, se întâmpla foarte rar să nu fie bătăi între colegi sau „revanşe”. Nu exista o armonie între noi sau un interes comun pe care să ni-l împărtăşim, decât atunci când eram toţi „o apă şi un pământ”. Mai grav este faptul că percepeam violenţa ca pe o valoare sau o virtute, manifestând un comportament agresiv nu doar unul faţă de altul dar şi faţă de profesori.

Deşi în oarecare măsura poate părea amuzant, în ce mă priveşte acei ani de şcoală m-au marcat prin următoarele efecte: dezinteres faţă de activităţile şcolare, absenteism chiar în prag de abandon şcolar, neîncredere în relaţiile de prietenie, stimă de sine redusă şi tendinţa de izolare.

Motivele pentru care am ales”Violenţa şcolară”ca tema a acestei lucrări sunt multiple însa doresc să mă limitez în a aminti doar două ,acestea fiind cele mai importante ,toate celălalte derivând din acestea două.

Așa cum am amintit, am experimentat personal acest fenomen, deci, pot spune că un prim motiv care a stat la baza alegerii acestei teme este unul personal, iar cel de-al doilea motiv este direcţionat de dorinţa de a diminua acest fenomen care ia amploare, și implicit o scădere a numărului victimelor care sunt sau ar putea fi ţinte ale acestui fenomen

Violenţa în şcoală este expresia violenţei în societate: dacă aceasta se produce în instituţiile educaţionale , va conduce şi la alte consecinţe alături de prejudicii, victimizare şi uneori moarte, constituind un real blocaj prin reducerea şanselor elevilor de a-şi dezvolta personalitatea pe deplin şi de a dobândi o educaţie de calitate.

Cum ar putea fi definit acest concept general de „violenţă şcolară”, care sunt formele cele mai des întâlnite, care sunt cauzele care le determină, cât şi efectele pe care le creează, care sunt măsurile pe care şcoala încearcă să le ia în vederea soluţionarii, iată câteva din multele întrebări pe care le ridică acest fenomen, şi la care voi încerca să răspund pe parcursul acestei lucrări, încercând spre final să propun o serie de soluţii în speranţa că lucrurile pot fi schimbate în măsura în care conştientizăm pericolul acestuia, utilizând resurse şi metode cât mai eficiente. În cadrul acestei lucrări am efectuat 5 studii de cercetare din care am cules informaţii privind aspectele violenţei în şcoli și am utilizat chestionarul ca instrument de specialitate.

Din cercetările efectuate pe aria de studiu, o mare parte dintre subiectii intervievati și-au exprimat îngrijorarea privind creșterea numărului de victime ale violenţei școlare dar și creșterea numărului de agresori care iniţiază acest gen de fapte.

Rolul Instituţiei educaţionale este acela de a produce socializarea și educarea acelora care îi calcă pragul insă dacă în cadrul acesteia apar fenomene negative precum violenţa școlară, procesul socializării este îngreunat, perturbat chiar, și aceasta cu atât mai mult cu cât fenomenul este în deplină creștere

Sunt conștientă de faptul că o simplă lucrare de licenţă nu are puterea de a schimba foarte multe știind că timpul constituie un factor atât de determinant în acest făgaș alunecos al fenomenului violenţă școlară totuși îndrăznesc să cred împreună cu dumneavoastră că lucrurile ar putea fi schimbate şi că acest blocaj poate fi înlăturat în măsura în care ne dăm seama cât de periculos este, şi realizăm că este foarte probabil ca viitoarele victime sau viitorii agresori să facă parte chiar din rândul copiilor nostri.

a califica un fapt ca violent înseamnă în esenţă, a emite o judecată de valoare asupra acelui fapt [ ] Ceea ce este resimţit ca violenţă de un elev de la o anumită şcoală poate trece neobservat în ochii elevilor de la altă şcoală

Cap.1 Fundamente teoretice

1.1 Violenţa şcolară - definire și forme ale acesteia

În mod tradiţional școala este locul de producere si transmitere a cunoașterii, de formare a competenţelor cognitive, de înţelegere a sensului vieţii și a lumii care ne înconjoară, de înţelegere a raporturilor cu ceilalţi și cu noi înșine. Școala trebuie sa profileze caractere, să-i educe tânărului plăcerea de a învăţa, dorinţa de a reuși și de a face faţă schimbărilor pe piaţa muncii.

În acest context, a vorbi despre violenţă acolo unde ne așteptăm să găsim cele mai bune condiţii pentru formarea și dezvoltarea armonioasă a personalităţii, poate părea un fapt cel puţin neverosimil.

În ultimii ani, violenţa în rândul minorilor a constituit subiectul a numeroase dezbateri mediatice. Totuși cunoștinţele noastre în acest domeniu sunt destul de lacunare, singurele date certe provin de la Ministerul de interne si vizează diferite tipuri de infracţiuni comise de minori: omoruri, tentative de omor, vătămări corporale grave, violuri, furturi, tâlharii.

Preview document

Violența în Școală - Pagina 1
Violența în Școală - Pagina 2
Violența în Școală - Pagina 3
Violența în Școală - Pagina 4
Violența în Școală - Pagina 5
Violența în Școală - Pagina 6
Violența în Școală - Pagina 7
Violența în Școală - Pagina 8
Violența în Școală - Pagina 9
Violența în Școală - Pagina 10
Violența în Școală - Pagina 11
Violența în Școală - Pagina 12
Violența în Școală - Pagina 13
Violența în Școală - Pagina 14
Violența în Școală - Pagina 15
Violența în Școală - Pagina 16
Violența în Școală - Pagina 17
Violența în Școală - Pagina 18
Violența în Școală - Pagina 19
Violența în Școală - Pagina 20
Violența în Școală - Pagina 21
Violența în Școală - Pagina 22
Violența în Școală - Pagina 23
Violența în Școală - Pagina 24
Violența în Școală - Pagina 25
Violența în Școală - Pagina 26
Violența în Școală - Pagina 27
Violența în Școală - Pagina 28
Violența în Școală - Pagina 29
Violența în Școală - Pagina 30
Violența în Școală - Pagina 31
Violența în Școală - Pagina 32
Violența în Școală - Pagina 33
Violența în Școală - Pagina 34
Violența în Școală - Pagina 35
Violența în Școală - Pagina 36
Violența în Școală - Pagina 37
Violența în Școală - Pagina 38
Violența în Școală - Pagina 39
Violența în Școală - Pagina 40
Violența în Școală - Pagina 41
Violența în Școală - Pagina 42
Violența în Școală - Pagina 43
Violența în Școală - Pagina 44
Violența în Școală - Pagina 45
Violența în Școală - Pagina 46
Violența în Școală - Pagina 47
Violența în Școală - Pagina 48
Violența în Școală - Pagina 49
Violența în Școală - Pagina 50
Violența în Școală - Pagina 51
Violența în Școală - Pagina 52
Violența în Școală - Pagina 53
Violența în Școală - Pagina 54
Violența în Școală - Pagina 55
Violența în Școală - Pagina 56
Violența în Școală - Pagina 57
Violența în Școală - Pagina 58
Violența în Școală - Pagina 59
Violența în Școală - Pagina 60
Violența în Școală - Pagina 61
Violența în Școală - Pagina 62
Violența în Școală - Pagina 63
Violența în Școală - Pagina 64
Violența în Școală - Pagina 65
Violența în Școală - Pagina 66
Violența în Școală - Pagina 67
Violența în Școală - Pagina 68
Violența în Școală - Pagina 69
Violența în Școală - Pagina 70
Violența în Școală - Pagina 71
Violența în Școală - Pagina 72
Violența în Școală - Pagina 73
Violența în Școală - Pagina 74
Violența în Școală - Pagina 75
Violența în Școală - Pagina 76
Violența în Școală - Pagina 77
Violența în Școală - Pagina 78
Violența în Școală - Pagina 79
Violența în Școală - Pagina 80
Violența în Școală - Pagina 81
Violența în Școală - Pagina 82
Violența în Școală - Pagina 83

Conținut arhivă zip

  • Violenta in Scoala.doc

Alții au mai descărcat și

Cauzele și Efectele Divorțului Asupra Femeilor

INTRODUCERE Divorţul reprezintă un eveniment neplăcut din viaţa unui cuplu sau a unei familii având un impact deosebit de important asupra...

Integrarea Scolară și Socio-profesională a Tinerilor Delicventi

ARGUMENT Întrucât, am facut voluntariat în cadrul Serviciului de Probatiune de pe lângă Tribunalul Neamt , am luat cunostintă de faptul că...

Impactul Psihosocial al Șomajului asupra Individului

INTRODUCERE Lumea în care trăim se află permanent într-o continuă schimbare, atât din punct de vedere social cât şi economic. Transformarea...

Rolul familiei în educația copiilor cu CES din ciclul primar

INTRODUCERE Realitatea de astăzi a societății românești, ne determină să recunoaștem, că pe lângă multe alte performanțe economice sau sociale...

Efectele Migrației

INTRODUCERE Întotdeauna au fost copii orfani ... În urma războaielor, calamităţilor, bolilor, accidentelor şi multor altor cauze. În timpurile...

Prevenirea și diminuarea violenței în școală - ciclul primar și gimnazial

Asistenţa socială a apărut ca răspuns la nevoile şi suferinţele umane, iar nevoia socială şi implicit, nevoia de asistenţă socială au existat şi...

Prevenirea Abandonului Școlar

INTRODUCERE Educaţia este percepută ca o funcţie vitală a societăţii, iar şcoala drept principala instituţie prin care societatea îşi...

Abandonul Școlar

INTRODUCERE Ne-am ales această temă “abandonul şcolar în România” deoarece reprezintă o problemă de actualitate cu care se confrunta această ţară....

Te-ar putea interesa și

Cadrul violenței școlare în România - școala între instanță de educare și mediu favorizant pentru violență

I INTRODUCERE Violenţa în şcoli este un fenomen care frământă toate societăţile şi se produce la toate şcolile de diferite niveluri, spectrul ei...

Modalități de manifestare, prevenire și combatere a agresivității la vârsta adolescenței

1. INTRODUCERE Problematica agresivităţii, fie că îmbracă forma acţiunilor individuale,fie a celor colective, cunoaşte numeroase faţete, fiind un...

Tipuri de violență în școală

INTRODUCERE Într-o relaţie educaţională există o tentaţie a cadrului didactic de a observa anumite elemente normative, care vor putea reconsidera...

Violență în Școală

Motto: Violenţa este arma celor slabi. Violenţa în mediul şcolar - aspecte generale - Violenţa este una dintre marile probleme ale lumii...

Violența și agresivitatea în spațiul școlar

INTRODUCERE Tema aleasa pentru acesta lucrare sa născut din ideea că nicio violenţă asupra copiilor nu este justificată; si ca toate violenţele...

Violența în școală

MOTIVAREA ALEGERII TEMEI Tema acestui proiect de cercetare o reprezinta: Violenta in scolile din Romania. In ceea ce priveste societatea din ziua...

Manifestări ale comportamentului violent în școală

INTRODUCERE Realitatea de zi cu zi oferă pedagogului infinite moduri de abordare, dar chiar multitudinea manifestărilor sale îl pune adesea în...

Prevenirea Violenței în Școli

1. DESCRIEREA SITUAŢIEI : Violenţa şcolară se impune din ce în ce mai mult în atenţia societăţii contemporane şi mai ales în cea a unor...

Ai nevoie de altceva?