Analiza migratiei populatiei din Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza migratiei populatiei din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Statistica

Extras din document

Capitolul 1

Analizei migratiei tinerilor din Romania

Realizarea analizei migratiei tinerilor din Romania.

Pentru realizarea analizei migratiei tinerilor din Romania este necesara colectarea datelor din sursa primara de date pentru a putea raspunde la urmatoarele intrebari: (1) cum apreciati ca sunt conditiile de trai pentru tinerii din Romania, (2) cum credeti ca sunt sansele de realizare in alta tara comparativ cu cele din Romania, (3) ce considerati ca v-ar determina sa parasiti tara.

In procesul de organizare si desfasurare al cercetarii de piata pot fi identificate mai multe etape:

1. Identificarea problemei este una dintre cele mai importante faze ale cercetarii, deoarece de claritatea si exactitatea cu care este definita problema care trebuie studiata depinde in mare masura tot restul cercetarii.

2. Elaborarea obiectivelor si ipotezelor care trebuie atinse sau verificate prin intermediul studiului.

3. valuarea valorii informatiei obtinute in urma cercetarii.

4. Alegerea surselor de informatii. In aceasta faza se iau decizii cu privire la tipul, sursa, natura si forma informatiilor care vor trebui culese.

5. Stabilirea modalitatii in care vor fi culese informatiile.

6. Culegerea informatiilor. Aceasta faza este deosebit de importanta deoarece aici este sursa celor mai importante erori care pot afecta o cercetare.

7. Prlucrarea datelor.

8. Interpretare datelor. In aceasta etapa se utilizeaza un numar mare de metode statistice, care permit valorificarea la maximum a bazei informationale existente. In esenta, in aceasta faza se urmareste gasirea unui argument stiintific pentru a respinge sau admite fiecare dintre ipotezele de la care s-a plecat.

9. Prezentarea rezultatelor cercetarii.

In acest capitol voi prezenta in detaliu etapele parcurse.

Proiectarea cercetarii.

Una din etapele esentiale pentru reusita unui studiu de prospectare a pietei este etapa de proiectare a sondajului. In aceasta etapa se stabilesc obiectivele studiului, se realizeaza chestionarul, este stabilita metoda de esantionare si metoda prin care vor fii contactati respondentii.

Obiectivul studiului.

Imigrarea este un fenomen care se produce de fel la pasarile calatoare care pleaca din tara noastra de obicei cand vine frigul.

In cazul nostru, al oamenilor, nu frigul este motivul pentru care se pleaca din tara ci necesitatea si nevoia. Ideea unui nou stil de viata mai bun si mai diferit este foarte atragatore.

Tineri care parasesc tara noastra sunt atrasi de stimulenti foarte puternici. In tarile in care emigraza li se ofeta: transport gratuit, locuinta, slujbe bine platite un trai de viata mai bun. Factori care i-au determinat sa plece sunt: somajul foarte ridicat, razboaile, dezastrele locale si factori sociali.

In termini stintifici pierderea uniu numar foarte mare de personal este considerat :”scurgere de materie cenusie”

Motivele care le invoca tineri reprezinta o combinatie de ordin politic si social, dar si ordin economic si demografic.

Ipotezele:

Pentru acest proiet am formulat urmatoarele ipoteze:

1. Daca tineri doresc un trai mai bun, atunci emigreaza in alte tari.

2. Daca sansele de realizare financiara pe care le ofera tara sunt reduse, atunci tineri se indreapta catre alte tari care ar putea sa le ofere sansa realizarii.

3. Daca ai o facultate, atunci sansele tale de a gasi un loc de munca bine platit sunt mai mari.

4. Daca s-ar oferi locuri de munca bine platite, atunci tineri nu ar fi nevoiti sa plece.

Fenomenul emigrari este larg raspandit in toata lumea. In tara noastra acest fenomen al emigrari tinerilor a luat amploare mai ales dupa Revolutia din decembrie 1989.

Dorinta de a lucra in strainatate constituie principalul motiv de emigrare. Intentia de migratie pentru munca in strainatate reprezinta aproape un sfert din totalul intentiilor de migrati. S-a ajuns la concluzia ca dorinta de emigrare pentru munca este mai mare la tineri necasatoriti care au deja experienta de migratie internationala.

Monica Constantinescu in lucrarea sa “Teorii ale migratiei internationale”, ridica problema unei teorii unice, capabile sa cuprinda totalitatea migratiei ca proces dinamic, cu actiune si determinare multinivel, cu influente in si din sfera economicului, socialului, culturalului si politicului.

Nu prea multi stiu ca emigrarea nu este asa de roz cum si-o inchipuie marea parte a romanilor. Ca orice iluzie emigrarea este insotita de un supra-optimism orb care percepe doar elementele proprice unei astfel de decizii. Au fost si sunt romani care pentru a-si cumpara o paine a trebuit sa lucreze din greu.

Migratia este parte importanta a industralizarii si a urbanizarii. Are un fundament economic prin legile cererii si ofertei care incurajeaza miscarile populatiei. Este o cale prin care oamenii isi pot imbunatii standarul de viata apropiindu-se de centrele de productie. Multe suprapopulate si-au fixat limite pentru numarul de emigranti. Imigranti sunt selectati cu mare grija in functie de aptitudini, varsta, educatie, limba si alti factori si acceptarea este adesea restrictionata in functie de aparente.

Migratia maselor poate fi inceata sau rapida, iar motivul principal care i-a determinat pe europeni sa se implice in migratii este cel economic.

Populatia tinta.

Populatia tinta a cercetarii a fost constituita din toate persoanele a caror varsta este cuprinsa in intervalul de varsta 18 – 50 ani, provenind din diferite orase ale Romaniei.

Stabilirea populatiei tinta cu aceasta varsta a fost aleasa pornind de la premisa ca tinerii sunt interesati sa emigreze, deoarece doresc o viata mai buna pentru ei. Din acest motiv, populatia tinta au constituit-o persoanele cu studii medii (liceu) si superioare (facultate). S-au luat in considerare si veniturile, peste 300 de familie, plecand de la premisa ca salariile mici ii determina pe tineri sa paraseasca tara.

Elaborarea chestionarului.

Chestionarul este un element de baza folosit in cercetarea efectiva realizata pe teren, fiind un fel de “plasa” care colecteaza informatiile cautate si permite ca informatiile fara valoare sa fie filtrate. Daca un chestionar este bine intocmit, el reprezinta cheia succesului unui proiect de cercetare. Daca prezinta deficiente, informatiile obtinute pot deveni incomplete, irelevante sau tendentioase si nici o alta analiza sau interpretare ulterioara nu poate remedia o astfel de situatie.

Chestionarele folosite in investigarea pietei permit obtinerea, de la subiesti, a unor informatii de tip cantitativ si calitativ.Informatiile rezultate sunt insemnate deoarece pot fii detaliate la nivelul diferitelor segmente de colectivitati de referinta, facilitandu-se o cunoastere aprofundata a aspectelor de piata care nu pot fii abordate pe baza datelor din sursele secundare.

Experienta acumulata in domeniu a permis conturarea unor reguli de de care este bine sa se tina seama atunci cand este elaborat un chestionar. Aceste reguli nu garanteaza realizarea unui chestionar perfect, insa daca sunt conjugate cu o oarecare experienta si cu “bun simt” economic, rezultatul poate fi un bun chestionar, sau in orice caz mai bun decat daca nu s-ar tine seama de ele.

In continuare vom aborda principalele aspecte legate de elaborarea chestionarului utilizat in aceasta faza a cercetarii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza migratiei populatiei din Romania.doc

Bibliografie

Margineanu, Ioan, 2004. Proiectarea cercetarii sociologice, Iasi: editura Polirom
Chelcea, Septimiu, 2001. Metodologia cercetarii sociologice. Metode si tehnici. Bucuresti: editura Polirom.
Dumitru, Sand. Migratia circulatorie ca strategie de viata. 2005,2,5-29.
Constantinescu, Monica. Teorii ale migratiei internationale, Sociologie romaneasca, 2002,3-4,93-114.
www.sociologie romaneasca.ro
www.legiunea.com
www.Prelimba.com