Analiza migrației populației din România

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1990
Mărime: 38.88KB (arhivat)
Publicat de: Andreea O.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Capitolul 1

Analizei migratiei tinerilor din Romania

Realizarea analizei migratiei tinerilor din Romania.

Pentru realizarea analizei migratiei tinerilor din Romania este necesara colectarea datelor din sursa primara de date pentru a putea raspunde la urmatoarele intrebari: (1) cum apreciati ca sunt conditiile de trai pentru tinerii din Romania, (2) cum credeti ca sunt sansele de realizare in alta tara comparativ cu cele din Romania, (3) ce considerati ca v-ar determina sa parasiti tara.

In procesul de organizare si desfasurare al cercetarii de piata pot fi identificate mai multe etape:

1. Identificarea problemei este una dintre cele mai importante faze ale cercetarii, deoarece de claritatea si exactitatea cu care este definita problema care trebuie studiata depinde in mare masura tot restul cercetarii.

2. Elaborarea obiectivelor si ipotezelor care trebuie atinse sau verificate prin intermediul studiului.

3. valuarea valorii informatiei obtinute in urma cercetarii.

4. Alegerea surselor de informatii. In aceasta faza se iau decizii cu privire la tipul, sursa, natura si forma informatiilor care vor trebui culese.

5. Stabilirea modalitatii in care vor fi culese informatiile.

6. Culegerea informatiilor. Aceasta faza este deosebit de importanta deoarece aici este sursa celor mai importante erori care pot afecta o cercetare.

7. Prlucrarea datelor.

8. Interpretare datelor. In aceasta etapa se utilizeaza un numar mare de metode statistice, care permit valorificarea la maximum a bazei informationale existente. In esenta, in aceasta faza se urmareste gasirea unui argument stiintific pentru a respinge sau admite fiecare dintre ipotezele de la care s-a plecat.

9. Prezentarea rezultatelor cercetarii.

In acest capitol voi prezenta in detaliu etapele parcurse.

Proiectarea cercetarii.

Una din etapele esentiale pentru reusita unui studiu de prospectare a pietei este etapa de proiectare a sondajului. In aceasta etapa se stabilesc obiectivele studiului, se realizeaza chestionarul, este stabilita metoda de esantionare si metoda prin care vor fii contactati respondentii.

Obiectivul studiului.

Imigrarea este un fenomen care se produce de fel la pasarile calatoare care pleaca din tara noastra de obicei cand vine frigul.

In cazul nostru, al oamenilor, nu frigul este motivul pentru care se pleaca din tara ci necesitatea si nevoia. Ideea unui nou stil de viata mai bun si mai diferit este foarte atragatore.

Tineri care parasesc tara noastra sunt atrasi de stimulenti foarte puternici. In tarile in care emigraza li se ofeta: transport gratuit, locuinta, slujbe bine platite un trai de viata mai bun. Factori care i-au determinat sa plece sunt: somajul foarte ridicat, razboaile, dezastrele locale si factori sociali.

In termini stintifici pierderea uniu numar foarte mare de personal este considerat :”scurgere de materie cenusie”

Motivele care le invoca tineri reprezinta o combinatie de ordin politic si social, dar si ordin economic si demografic.

Ipotezele:

Pentru acest proiet am formulat urmatoarele ipoteze:

1. Daca tineri doresc un trai mai bun, atunci emigreaza in alte tari.

2. Daca sansele de realizare financiara pe care le ofera tara sunt reduse, atunci tineri se indreapta catre alte tari care ar putea sa le ofere sansa realizarii.

3. Daca ai o facultate, atunci sansele tale de a gasi un loc de munca bine platit sunt mai mari.

4. Daca s-ar oferi locuri de munca bine platite, atunci tineri nu ar fi nevoiti sa plece.

Fenomenul emigrari este larg raspandit in toata lumea. In tara noastra acest fenomen al emigrari tinerilor a luat amploare mai ales dupa Revolutia din decembrie 1989.

Dorinta de a lucra in strainatate constituie principalul motiv de emigrare. Intentia de migratie pentru munca in strainatate reprezinta aproape un sfert din totalul intentiilor de migrati. S-a ajuns la concluzia ca dorinta de emigrare pentru munca este mai mare la tineri necasatoriti care au deja experienta de migratie internationala.

Monica Constantinescu in lucrarea sa “Teorii ale migratiei internationale”, ridica problema unei teorii unice, capabile sa cuprinda totalitatea migratiei ca proces dinamic, cu actiune si determinare multinivel, cu influente in si din sfera economicului, socialului, culturalului si politicului.

Nu prea multi stiu ca emigrarea nu este asa de roz cum si-o inchipuie marea parte a romanilor. Ca orice iluzie emigrarea este insotita de un supra-optimism orb care percepe doar elementele proprice unei astfel de decizii. Au fost si sunt romani care pentru a-si cumpara o paine a trebuit sa lucreze din greu.

Migratia este parte importanta a industralizarii si a urbanizarii. Are un fundament economic prin legile cererii si ofertei care incurajeaza miscarile populatiei. Este o cale prin care oamenii isi pot imbunatii standarul de viata apropiindu-se de centrele de productie. Multe suprapopulate si-au fixat limite pentru numarul de emigranti. Imigranti sunt selectati cu mare grija in functie de aptitudini, varsta, educatie, limba si alti factori si acceptarea este adesea restrictionata in functie de aparente.

Migratia maselor poate fi inceata sau rapida, iar motivul principal care i-a determinat pe europeni sa se implice in migratii este cel economic.

Populatia tinta.

Populatia tinta a cercetarii a fost constituita din toate persoanele a caror varsta este cuprinsa in intervalul de varsta 18 – 50 ani, provenind din diferite orase ale Romaniei.

Stabilirea populatiei tinta cu aceasta varsta a fost aleasa pornind de la premisa ca tinerii sunt interesati sa emigreze, deoarece doresc o viata mai buna pentru ei. Din acest motiv, populatia tinta au constituit-o persoanele cu studii medii (liceu) si superioare (facultate). S-au luat in considerare si veniturile, peste 300 de familie, plecand de la premisa ca salariile mici ii determina pe tineri sa paraseasca tara.

Elaborarea chestionarului.

Chestionarul este un element de baza folosit in cercetarea efectiva realizata pe teren, fiind un fel de “plasa” care colecteaza informatiile cautate si permite ca informatiile fara valoare sa fie filtrate. Daca un chestionar este bine intocmit, el reprezinta cheia succesului unui proiect de cercetare. Daca prezinta deficiente, informatiile obtinute pot deveni incomplete, irelevante sau tendentioase si nici o alta analiza sau interpretare ulterioara nu poate remedia o astfel de situatie.

Chestionarele folosite in investigarea pietei permit obtinerea, de la subiesti, a unor informatii de tip cantitativ si calitativ.Informatiile rezultate sunt insemnate deoarece pot fii detaliate la nivelul diferitelor segmente de colectivitati de referinta, facilitandu-se o cunoastere aprofundata a aspectelor de piata care nu pot fii abordate pe baza datelor din sursele secundare.

Experienta acumulata in domeniu a permis conturarea unor reguli de de care este bine sa se tina seama atunci cand este elaborat un chestionar. Aceste reguli nu garanteaza realizarea unui chestionar perfect, insa daca sunt conjugate cu o oarecare experienta si cu “bun simt” economic, rezultatul poate fi un bun chestionar, sau in orice caz mai bun decat daca nu s-ar tine seama de ele.

In continuare vom aborda principalele aspecte legate de elaborarea chestionarului utilizat in aceasta faza a cercetarii.

Bibliografie

Margineanu, Ioan, 2004. Proiectarea cercetarii sociologice, Iasi: editura Polirom

Chelcea, Septimiu, 2001. Metodologia cercetarii sociologice. Metode si tehnici. Bucuresti: editura Polirom.

Dumitru, Sand. Migratia circulatorie ca strategie de viata. 2005,2,5-29.

Constantinescu, Monica. Teorii ale migratiei internationale, Sociologie romaneasca, 2002,3-4,93-114.

www.sociologie romaneasca.ro

www.legiunea.com

www.Prelimba.com

Preview document

Analiza migrației populației din România - Pagina 1
Analiza migrației populației din România - Pagina 2
Analiza migrației populației din România - Pagina 3
Analiza migrației populației din România - Pagina 4
Analiza migrației populației din România - Pagina 5
Analiza migrației populației din România - Pagina 6
Analiza migrației populației din România - Pagina 7
Analiza migrației populației din România - Pagina 8
Analiza migrației populației din România - Pagina 9
Analiza migrației populației din România - Pagina 10
Analiza migrației populației din România - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Analiza migratiei populatiei din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu socio-statistic privind Influența Tutunului asupra Tinerilor

1.Elaborarea proiectului de cercetare Elaborarea proiectului de cercetare presupune parcurgerea mai multor etape: 1) Stabilirea temei de...

Studiu Statistic de Cercetare a Motivației Plecării în Străinătate

În România, migratia fortei de munca reprezinta o realitate ce ia amploare din ce în ce mai mult devenind un adevarat fenomen ce domina existenta...

Analiza statistică a mortalității infantile la univelul UE

1. Introducere Tema proiectului este reprezentată de fenomenul moratlitatea infantile din țările Uniunii Europene, în anul 2015. Pentru...

Bazele Statisticii

1.Obiectivul proiectului Obiectivul de studiu al acestui proiect îl constituie analiza statistică a unui fenomen îndelung discutat în ultima...

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Achizițiile imobiliare rezidențiale pe perioada pandemiei

Abstract: Pandemia s-a instalat brusc în viețile noastre și a redefinit stilul nostru de viață, de lucru, de învățat, de cumpărături, de recreere,...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Te-ar putea interesa și

Fenomenul Migrației și Criza Familială

Argument După anul 1990, în România, ca în majoritatea ţărilor europene, tranziţia către o societate democratică, la o economie de piaţă a dus la...

Fenomenul migratoriu - repere naționale

Fenomenul migraţiei a existat dintotdeauna,concretizat prin transhumanţa,invazii,colonizări şi cruciade,sau provocate,în general de atracţia...

Percepția tinerilor asupra fenomenului de emigrare

ARGUMENT Am ales tema ,,Percepţia tinerilor asupra fenomenului de emigrare” deoarece consider că este o temă de actualitate care interesează....

Emigrația

Consideraţii introductive Marile transformări ale lumii contemporane şi deschiderile spre noi sfere de in¬terese şi influenţe au condus la crearea...

Migrația forței de muncă în UE

I. INTRODUCERE 1.1 Contextul internaţional Migraţia reprezintă o realitate care va continua să existe atât timp cât vor exista discrepanţe din...

Migrația Externă în România

1.Rezumatul studiului Migraţia vizează deplasarea spaţială a indivizilor, ce presupune depăşirea graniţelor fizice care delimitează populaţia de...

Instituții și Organizații ce Activează în Domeniul Protecției și Asistentei Sociale a Migrantilor și a Familiilor Acestora

1. Introducere Migratia nu este un fenomen modern, nici nu si-a atins in zilele noastre cele mai mari cote, dar fenomenul a capatat noi...

Migrația forței de muncă din România

Migratia populatiei reprezinta un fenomen demografic complex, cu importante implicatii sociale, economice si politice. Acest fenomen trebuie...

Ai nevoie de altceva?