Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 14437
Mărime: 74.30KB (arhivat)
Publicat de: Basarab Stoica
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: V. Hapenciuc
Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Specializarea : Finanţe - Bănci

Cuprins

  1. 2.Ce metode de eşantionare cunoscute s-ar fi pretat mai bine studiului de faţă?
  2. Argumentaţi 3
  3. 3. Care sunt atributele pe care trebuie să le aibă un eşantion pentru ca rezultatele obţinute în urma cercetării lui să poata fi extrapolate asupra întregii populaţii? Câte au fost respectate în studiul de faţă?
  4. Argumentaţi răspunsul 6
  5. 4. Care sunt tipurile de întrebări utilizate în realizarea unui chestionar.Enumeraţi-le după mai multe criterii de clasificare 7
  6. 5. Care sunt etapele de parcurs în realizarea în bune condiţii a unui studio statistic? Câte au fost respectate în acest studiu? Comentaţi 12
  7. 6. Care sunt minusurile chestionarului acestui studiu? 13
  8. 7. Concepeţi un alt chestionar prin care să eliminaţi greşelile şi neajunsurile 14
  9. 8. Care este părerea dumneavoastră despre acest studiu privit în ansamblu?
  10. Argumentaţi 16
  11. 9.Care credeţi că este metoda cea mai bună de prezentare a rezultatelor unui studiu: prin tabele de frecvenţă sau prin reprezentare grafică? Argumentaţi 17
  12. 10. Realizaţi o altă prezentare a rezultatelor în care să combinaţi metodele de prezentare a informaţiilor obţinute 19
  13. 1.Analizaţi dacă obiectivele cercetării nr.3 se regăsesc în chestionarul anchetei 21
  14. 4. În prezentarea rezultatelor cercetării nr.3 consideraţi că au fost atinse toate obiectivele propuse? Comentaţi 22
  15. 12. Cum apreciaţi prezentarea rezultatelor anchetei şi a concluziilor în cercetarea nr.3? Argumentaţi 23
  16. 14. Ce sunt întrebările de identificare şi care este rolul lor în cadrul chestionarului din cercetarea cu nr.3 ? 23
  17. 25. Care sunt criteriile de îndeplinire în realizarea unui chestionar? În ce măsură au fost ele respectate la realizarea chestionarului din studiu cu nr.3? 24
  18. 29. Care sunt erorile care pot apărea în realizarea unei cercetări statistice?Cum s-a încercat înlăturarea lor în cadrul studiului cu nr.3? 29
  19. Bibliografie 32

Extras din proiect

2. Ce metode de eşantionare cunoscute s-ar fi pretat mai bine studiului de faţă? Argumentaţi.

Pentru asigurarea reprezentativităţii eşantionului este necesară respectarea cu stricteţe a următoarelor principii:

1) Caracterul obiectiv şi aleator al selecţiei unităţilor. Includerea unităţilor în eşantion trebuie realizată în mod obiectiv fără a favoriza unele dintre ele, fiecare fiind extrasă după principiul hazardului, cu o probabilitate calculabilă şi diferită de zero.

2) Eşantionul trebuie să fie suficient de mare pentru a se realiza redarea trăsăturilor esenţiale ale populaţiei astfel încât să permită obţinerea, pe baza datelor de sondaj a unor indicatori cu grad mare de stabilitate.

3) Includerea unei unităţi în eşantion trebuie să se facă independent de alte unităţi.

În teoria şi practica sondajului pentru formarea eşantionului se folosesc mai multe procedee şi anume: eşantionare aleatoare, eşantionare dirijată şi eşantionare mixtă.

A. Procedee de eşantionare aleatoare

Procedeele de eşantionare aleatoare sunt cele care acordă fiecărei unităţi din populaţie o probabilitate nenulă şi cunoscută de a face parte din eşantion. Rezultatele obţinute pe această bază pot fi apreciate în termeni probabilistici.

Eşantionarea aleatoare se poate face după planuri de sondaje simple (în cazul populaţiilor omogene şi care nu au dimensiuni foarte mari) sau după planuri de sondaj complexe, în mai multe etape cum ar fi: sondajul stratificat, sondajul multistadial, multifazic, sondajul de serii, sondajul secvenţial pentru populaţiile neomogene, repartizate pe diferite subansamble.

Metoda de eşantionare utilizată în cazul în care probabilităţile acordate fiecărei unităţi din populaţie de a intra în eşantion sunt egale se numeşte eşantionare aleatoare cu probabilităţi egale. Această metodă se recomandă atunci când nu există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte dimensiunea unităţilor populaţiei. În caz contrar se recomandă utilizarea metodei de eşantionare cu probabilităţi inegale (unităţile populaţiei au şanse diferite de a intra în eşantion). Dintre procedeele de extracţie cu probabilităţi egale cele mai folosite sunt: procedeul loteriei, procedeul numerelor aleatoare şi procedeul mecanic (sistematic).

Procedeul loteriei

Acest procedeu constă în extragerea dintr-o urnă a unor bile sau jetoane identice reprezentând unităţile populaţiei. Se vor extrage bile sau jetoane până se va obţine volumul eşantionului dorit. Aceasta se poate realiza în două variante: cu reintroducerea bilelor sau jetoanelor în urnă şi fără reintroducerea bilelor sau jetoanelor în urnă.

În prima variantă vom avea un sondaj repetat, volumul populaţiei rămânând acelaşi până când se extrage ultima unitate şi se obţine eşantionul dorit. La încheierea operaţiei, volumul populaţiei (N) este mai mic cu o unitate, iar probabilitatea de includere în eşantion a oricărei unităţi din populaţie este constantă şi egală cu p=1/N.

În a doua variantă bila sau jetonul nu mai sunt reintroduse în urnă. În acest caz este vorba de un sondaj nerepetat. Pe măsură ce se extrag bilele şansele celor rămase în urnă de a fi introduse în eşantion cresc.

În practică deoarece este greu de confecţionat bile sau jetoane, pentru formarea eşantionului elementele se numerotează iar fiecare număr se înregistrează pe un cartonaş. Numărul total de cartonaşe este egal cu volumul populaţiei. După amestecarea la întâmplare a cartonaşelor se extrage la întâmplare câte un cartonaş până la formarea eşantionului dorit în una din cele două variante. Datorită faptului că în cazul sondajului nerepetat este exclusă posibilitatea extragerii de mai multe ori a aceleiaşi unităţi, erorile vor fi mai mici.

Procedeul numerelor aleatoare

Există tabele de numere aleatoare (ca cele publicate de Kendall şi Babington-Smith) utilizate pentru extragerea eşantioanelor. În aceste tabele numerele sunt aşezate în mod întâmplător pe coloane şi rânduri. Tot la întâmplare se stabileşte coloana şi rândul de unde începe atribuirea diferitelor numere. Unităţile ce au atribuite numerele corespunzătoare vor forma eşantionul.

În condiţiile tehnicilor moderne de calcul tabelele cu numere aleatoare au fost abandonate în favoarea numerelor întâmplătoare obţinute cu ajutorul uni program de generare a numerelor aleatoare.

Procedeul mecanic (sistematic)

Eşantionarea pe baza procedeului mecanic este considerată în teoria sondajelor ca un procedeu cvasi-aleator. Acesta presupune ordonarea unităţilor după o caracteristică oarecare (ordine alfabetică, numărul locuinţei) prin care să se asigure includerea pe cât posibil întâmplătoare a unităţilor în baza de sondaj. Pentru formarea eşantionului se va forma un pas de numărare care trebuie să fie un număr întreg calculat pe baza raportului dintre volumul populaţiei şi volumul eşantionului (N/n). Prin calculul pasului de numărare se obţine împărţirea populaţiei în grupe de volum egale. Pentru obţinerea eşantionului se procedează astfel: se selectează la întâmplare o unitate din prima grupă la care se adaugă succesiv pasul de numărare până la obţinerea volumului eşantionului.

Ceea ce se reproşează eşantionării cvasi-aleatoare este că pasul de numărare poate coincide cu anumite periodicităţi ce pot exista în baza de sondaj. Pentru a evita acest lucru trebuie aleasă cu grijă caracteristica după care se sortează unităţile asigurându-se astfel caracterul aleator. Procedeul este frecvent utilizat datorită uşurinţei de aplicare şi a bazelor de sondaj deja constituite (liste electorale, cărţi de telefon, cataloage de firme, numerotarea locuinţelor pe o stradă, etc).

Toate aceste procedee de eşantioane se pot aplica direct populaţiei totale sau pe grupe ceea ce înseamnă că se pot obţine sondaje simple sau stratificate. La aplicarea procedeului de selecţie se pot folosi unităţi simple numerotate de la 1 la N sau unităţi complexe, denumite serii numerotate de la 1 la R. În cel de-al doilea caz vom avea un sondaj de serii.

B. Procedee de eşantionare dirijată

Se numeşte eşantionare dirijată procedeul prin care includerea unităţilor populaţiei în eşantion se realizează în mod conştient de către o persoană cu experienţă. Oricât de bun cunoscător ar fi acesta, alegerea dirijată a unităţilor considerate reprezentative ne va îndepărta de caracterul cu adevărat aleator.

Faţă de eşantionarea aleatoare cea dirijată prezintă dezavantajul că nu există nici o metodă de a stabili gradul preciziei unei estimaţii făcute pe baza ei. În cazul eşantioanelor aleatore se cunoaşte probabilitatea fiecărei unităţi de a intra în eşantion ceea ce permite calcularea şi garantarea unei erori probabile.

Cu toate acestea în anumite cazuri este preferată eşantionarea dirijată şi anume:

- este mult mai ieftină decât orice selecţie aleatoare;

- dacă eşantioanele sunt foarte mici faţă de volumul populaţiei inferenţele făcute pe baza acestora nu reprezintă decât o simplă apreciere;

- datele existente sunt atât de nesigure încât aprecierea unui expert poate da rezultate mai bune decât o selecţie aleatoare;

- sondajele aleatoare presupun existenţa unor baze de sondaj actuale şi complete şi chiar cunoaşterea unor informaţii auxiliare despre populaţia studiată. Dacă aceste informaţii nu există sau sunt inaccesibile statisticienii apelează la metode dirijate de eşantionare.

Eşantionarea dirijată este acel procedeu al cărui scop este alcătuirea unui eşantion reprezentativ (ca şi când ar fi fost selectat aleator) prin includerea în mod conştient a unităţilor considerate reprezentative.

Preview document

Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 1
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 2
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 3
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 4
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 5
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 6
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 7
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 8
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 9
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 10
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 11
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 12
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 13
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 14
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 15
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 16
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 17
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 18
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 19
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 20
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 21
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 22
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 23
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 24
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 25
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 26
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 27
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 28
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 29
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 30
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 31
Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Ancheta Statistica privind Opiniile Elevilor din Anii Terminali ai Liceelor din Orasul Suceava, asupra Alegerii Viitoarei Profesii.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Sondajul

Teoria statisticii împarte culegerea de date în observări totale şi observări parţiale, în funcţie de gradul în care ele cuprind diferite populaţii...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Program de Reabilitare

Spitalul de Boli Infectioase „Sf.Cuvioasa Parascheva „ este situat in partea de nord a orasului Galati pe strada Traian nr.393 ,în cartierul numit...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Statistică Economică

Obiectul principal în evolutia repartitiei bidimensionale îl reprezinta determinarea legaturii statistice dintre aceste doua variabile. În orice...

Te-ar putea interesa și

Anchetă Statistică privind Opiniile Elevilor din Anii Terminali ai Liceelor din Orașul Suceava asupra Alegerii Viitoarei Profesii

CUPRINS 1. Pornind de la definitia statisticii, care spune ca aceasta „e o stiinta metodologica care studiaza fenomenele si procesele colective...

Analiză statistică în urma unui sondaj

ÎNTREBAREA NR.1. Care este opinia dumneavoastră, importanţa stabilirii unor obiective clare şi precise în realizarea cu succes a unei cercetări...

Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii

1.Care este in opinia dumneavoastra, importanta stabilirii unor obiective clare si precise in realizarea cu success a unei cercetari statistice ?...

Anchetă statistică privind opiniile elevilor din anii terminali ai liceelor din orașul Suceava, asupra alegerii viitoarei profesii

1.Care este,în opinia dumneavoastră, importanţa stabilirii unor obiective clare şi precise în realizarea cu succes a unei cercetări statistice ?...

Ai nevoie de altceva?