Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5703
Mărime: 474.48KB (arhivat)
Publicat de: Victor Andrei
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Abstract

În perioada pe care o traversăm acum firmele românești au definiții diferite în ceea ce privește motivarea salariaților. Pe de o parte, avem societățile de succes care au continuat aproape nestingherite investițiile în resurse umane, politicile de recompensare și recunoaștere și care nu au ajustat bugetele de trening. De cealaltă parte stă o categorie mare de societăți mari și mici care au redus considerabil sau chiar au întrerupt programele de retenție a angajaților, închipuindu-și că aceștia nu vor fi nebuni să plece, acum, când este criză. Firește această concepție exclude în totalitate impactul major pe care l-ar avea plecarea unui angajat-cheie dintr-o organizație sau recunoașterea meritelor angajaților care au preluat mai multe responsabilități și lucrează la deplină capacitate.

Prezenta lucrare nu va încerca să plaseze societatea studiată în cadrul uneia dintre cele două etichete enunțate mai sus dar, prin rezultatele cercetării efectuate se vor putea observa câteva caracteristici ce dau de gândit.

Cuvinte-cheie: motivare, colectivitate statistică, metode de evaluare, chestionar

1. Definirea temei de cercetare

Un demers de importanţă majoră în desfăşurarea temei noastre a fost stabilirea gradului de motivare al angajaţilor din cadrul firmei „MOBEXPERT Bucovina”, parte a grupului Mobexpert. Înfiinţat în urmă cu 18 ani, Mobexpert este liderul pieţei de mobilier din România și, după ultimele informații, pe locul 4 în topul întreprinderilor europene din industria mobilei. Numai în Bucureşti şi în oraşele mari, Mobexpert deţine 18% din piaţa de mobilier de casă şi 30% din cea a mobilierului de birou. Ambele divizii sunt lider pe pieţele de profil din România.

Grupul cuprinde 11 firme pe zona de retail, 9 fabrici de mobilă pe zona de producţie, 6 firme de import şi 3 firme de servicii (informatică, logistică şi proiectare-dezvoltare). După ce a pornit în 1993 cu 4 angajaţi, Grupul Mobexpert are astăzi 2.200 de angajaţi.

Reţeaua regională a Mobexpert numără, în prezent, 32 de hipermagazine şi magazine. În România, reţeaua cuprinde 10 hipermagazine în: Bucureşti (cinci unităţi în zonele: Pipera, Băneasa, Pantelimon, Militari şi Berceni), Braşov, Suceava, Piteşti, Sibiu şi Iaşi şi 20 de magazine în ţară (Timişoara, Cluj, Constanţa, Târgu Mureş, Călăraşi, Alba Iulia, Oradea, Galaţi, Bistriţa, Ploieşti, Arad, Dej, Focşani, Râmnicu Vâlcea, Alexandria, Piatra Neamţ, Brăila, Bacău, Craiova, Slatina). În afara României, primul hipermagazin cu mobilier şi decoraţiuni a fost inaugurat la Sofia, în septembrie 2007. Mobexpert Office este prezent, din 2005, cu magazine proprii în Sofia (Bulgaria) şi în Belgrad (Serbia).

Am ales această temă deoarece motivarea este extrem de importantă in vânzări și în cazul de față vorbim de un important retailer de mobilă. În vânzări, atitudinea angajaților reprezintă totul, multe studii prezentând situații dese în care clienții nu achiziționează doar din cauza unei atitudini greșite a vânzătorului sau o consilierului de vânzări. Ori, în motivarea unui angajat se traduce inevitabil în atitudinea sa în vânzări de aceea este foarte important pentru un manager din vânzări sau servicii să își recompenseze angajații.

Din punct de vedere etimologic, motivarea provine din cuvântul latin „movere” și înseamnă „deplasare”. Motivarea se definește ca suma energiilor interne și externe care inițiază și dirijează comportamentul spre un scop care odată atins va determina satisfacerea unei necesități. Firmele de prestigiu care au învățat din timp lecția despre „cum putem face din resursele umane o forță” sunt acum în topul dezvoltării economice. O motivare suficientă, pecuniară sau nepecuniară, a resurselor umane însoțită de o politică de marketing bine gândită, poate asigura succesul afacerii în perspectivă. Deci, motivarea este procesul prin care un manager trebuie să creeze şi să pună în practică o serie de factori motivatori, care să ducă la creşterea eficienţei angajaţilor şi a productivităţii.

Chiar dacă pentru majoritatea organizaţiilor motivarea angajaţilor ar trebui să reprezinte o preocupare continuă, aceasta nu este întotdeauna bine înţeleasă de către manageri pentru că, după cum ştim cu toţii oamenii sunt diferiţi şi au nevoi diferite deci, unii îşi doresc să fie plătiţi mai bine, să aibă succes, să li se recunoască meritele, alţii sunt motivaţi de statut, avansare în carieră, de echilibru. Este foarte important pentru un manager să se asigure ca fiecare angajat în parte să fie motivat, pentru că în felul acesta, va şti că angajaţii respectivi vor fi şi productivi la locul de muncă.

În ultima perioadă s-a putut observa în mod clar o lipsă de motivare a angajaților Mobexpert Bucovina în ceea ce privește activitatea pe care o desfășoară zi de zi. În spatele acestei demotivări stă un complex divers de factori, printre care putem enumera scăderea vânzărilor (caracteristică începutului de an), contextul național actual, un anumit nivel al salariului etc. Prezenta cercetare va încerca să răspundă la câteva din problemele legate de motivarea angajaților din cadrul acestei societăți și, eventual, să tragă un semnal de alarmă dacă este cazul.

Bibliografie

1. Chașovschi, C. E. – Cercetări privind Managementul Resurselor Umane în contextual dezvoltării regionale

2. Hapenciuc, C.V. – Aplicaţii de statistică, Editura Universităţii Suceava, 2004

3. Hapenciuc, C.V. – Statistică, FŞEAP Suceava

4. Jaba, E. – Statistica, Editura Economică, Bucureşti, 1998

5. Rotariu, T., Iluţ, P. – Ancheta sociologică şi sondajul de opinie, Teorie şi practică, Editura Polirom Iaşi, 1997

6. http://www.gfk-ro.com/public_relations/press/multiple_pg/006807/index.ro.html - accesat Aprilie 2012

7. http://www.mobexpert.ro/despre.php - accesat aprilie 2012

Preview document

Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 1
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 2
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 3
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 4
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 5
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 6
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 7
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 8
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 9
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 10
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 11
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 12
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 13
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 14
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 15
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 16
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 17
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 18
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 19
Cercetare Statistică cu Privire la Gradul de Motivare al Angajaților din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Cercetare Statistica cu Privire la Gradul de Motivare al Angajatilor din Cadrul SC Mobexpert Bucovina SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Program de Reabilitare

Spitalul de Boli Infectioase „Sf.Cuvioasa Parascheva „ este situat in partea de nord a orasului Galati pe strada Traian nr.393 ,în cartierul numit...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Statistică Economică

Obiectul principal în evolutia repartitiei bidimensionale îl reprezinta determinarea legaturii statistice dintre aceste doua variabile. În orice...

Ai nevoie de altceva?