Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 1976
Mărime: 37.00KB (arhivat)
Publicat de: Horea Stoica
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gina Damian
proiect sistemul conturilor nationale -cibernetica an2-semestrul1

Cuprins

  1. 1.1 Definirea notiunilor de valuta, piata valutara-Valutele si monedele internationale.pag 3
  2. 1.2 Conceptul si formele valutei.pag3-4
  3. 1.3 Piata valutara.pag4
  4. 1.4 Devalorizarea.Deprecierea Valutara.Revalorizarea.Reprecierea Valutara.pag4-5
  5. 1.5 Cursul valutar-Definirea conceptelor de baza.pag5
  6. 1.6 Factorii care influenteaza formarea cursului de schimb.pag5-6
  7. 1.7 LISTA valutelor cu acronimele care apar in lista cursurilor pietelor valutare .pag7-8
  8. 1.8 Evolutia Euro 1999-2010.Interpretare.pag9-12
  9. 1.9 DEPRECIEREA LEULUI Datorita crizei financiare.pag12
  10. 1.10 Bibliografie.pag13

Extras din proiect

1.1. Definirea notiunilor de valuta, piata valutara

Valutele si monedele internationale

Schimburile economice si prestarile de servicii necesita folosirea unor mijloace de plata in vederea lichidarii obligatiilor in valuta dintre partenrii de afaceri internationale.

Mijloacele si instrumentele de plata reflecta valutele si devizele ce se utilizeaza in vederea lichidarii obligatiilor de plata din tranzactiile internationale.

Valutele asigura lichidarea imediata a obligatiilor de plata din relatiile economice internationale. Cambiile si biletele la ordin sting obligatiile de plata la o anumita perioada de timp de la livrarea marfurilor sau prestarea serviciilor.

1.2. Conceptul si formele valutei

Disponibilitatile in valuta reprezinta principalul mijloc de plata a obligatiilor in valuta din schimburile economice internationale. Valuta reprezinta moneda nationala a unei tari, in masura in care indeplineste functiile de instrument de plata si de rezerva in relatiile economice internationale.

Valuta se poate prezenta sub forma de numerar (bilete de banca si moneda metalica) si valuta in cont, in cazul in care se afla sub forma de disponibil intr-un cont bancar. Valuta in numerar se utilizeaza pentru platile privind deplasarea persoanelor in strainatate. In vederea evitarii riscurilor ce se manifesta in perioada deplasarii, valuta in numerar se inlocuieste cu cecul de calatorie sau cu cartea de credit.

In functie de conditiile de preschimbare a unei valute in alta valuta, se deosebesc valutele convertibile (care pot fi schimbate in mod liber in alta moneda la cursul pietei), monede neconvertibile, valute transferabile si valute liber utilizabile.

Statutul FMI cere fiecarei tari membre sa nu aplice restrictii asupra efectuarii platilor si transferurilor internationale curente fara aprobarea fondului (art. VIII, sect. 2) si sa evite practicile monetare discriminatorii.

In conditiile actuale, convertibilitatea reflecta insusirea unei monede de a fi preschimbata in mod liber pe piata, eliminarea restrictiilor cu privire la suma de schimbat (tranzactii curente sau miscari de capital) si calitatea persoanei care efectueaza schimbul (rezident sau nerezident).

Pentru ca o valuta sa devina convertibila, FMI a pus o serie de conditii pentru a fi indeplinite:

- cursul valutar sa fie real;

- practicarea unei politici economice (monetare si fiscale) corect orientate, respectiv crearea unei stabilitati financiare interne printr-o „inflatie relativ slaba”;

- eliminarea controlului preturilor prin folosirea cursului liber de piata in schimbul valutar;

Convertibilitatea reprezinta proprietatea unei monede de a putea fi preschimbata contra monedelor straine în mod liber pe piata valutara. Convertibilitatea asigura reflectarea directa a eficientei schimburilor economice internationale, stimuleaza cresterea productivitatii muncii, ridicarea nivelului tehnic al produselor, imbunatatirea activitatii de productie si atragerea investitorilor straini.

Principalele riscuri ale convertibilitatii monedei sunt reprezentate de epuizarea rezervelor valutare, cresterea preturilor marfurilor importate, pierderea controlului asupra circulatiei banesti si inflatiei

Valutele neconvertibile sunt acele valute care nu sunt recunoscute de catre statul emitent decat in cadrul granitelor sale.

1.3 Piata valutara

Piata valutara reprezinta ansamblul operatiunilor de vanzare-cumparare de valute liber-convertibile si devize (trate, bilete la ordin, cecuri etc), efectuate in principal de catre banci sau alte institutii autorizate.

Piata valutara are ca obiect principal vanzarea-cumpararea de valute liber-convertibile, schimbarea de valute efective pe valute de cont sau invers, vanzarea-cumpararea de efecte de comert sau vanzarea efectelor de comert pe valuta efectiva sau de cont etc.

Pe piata valutara se desfasoara comertul cu valute, piata valutara centralizeaza cererea si oferta de valuta (valuta efectiva, valuta de cont) si de devize exprimate in valuta.

In functie de marimea comparativa a cererii si ofertei de valuta se stabileste cursul valutar .

Desi se ocupa cu tranzactii valutare internationale, pietele valutare sunt organizatii ale tarii pe teritoriul careia functioneaza si se supun legislatiei tarii respective.

Cu toate acestea, exista piete valutare a caror activitate serveste unor interese nelocalizate pe un anumit spatiu geografic si care functioneaza ca piete internationale, desi formal au sediul in una sau alta din aceste tari. Aceasta piata este piata eurovalutelor.

In general, piata eurovalutelor se compune dintr-un numar mare de banci comerciale care au in profil operatiuni cu valuta, precum si dintr-o bursa valutara, adica o organizatie interbancara cu activitate reglementata prin lege si care vine in sprijinul comertului cu valute si devize. Pietele valutare permit participantilor la piata sa schimbe o anumita moneda contra altei monede.

Una dintre parti cumpara o anumita moneda de la cealalta parte, in schimbul unei alte monede. Sumele corespunzatoare celor doua monede sunt determinate de cursul de schimb valutar dintre cele doua monede.

1.4 Devalorizarea.Deprecierea Valutara.Revalorizarea.Reprecierea Valutara.

Devalorizarea reprezinta micsorarea oficiala a valorii unei monede. Aceasta are drept consecinta micsorarea puterii de cumparare a monedei si modificarea raportului de preschimbare fata de alte monede.

Deprecierea valutara reprezinta fenomenul prin care o moneda, pe un interval dat, isi diminueaza puterea de cumparare in raport cu alte monezi.

In relatiile de comert exterior, devalorizarea si deprecierea favorizeaza exportul si actioneaza ca o frana la import.

Revalorizarea reprezinta majorarea oficiala, prin lege, a valorii unei monede si are drept consecinta directa cresterea puterii de cumparare a monedei revalorizate si modificarea raportului de preschimbare fata de alte valute. Ca si devalorizarea, revalorizarea este tot mai rar utilizata.

Reprecierea valutara reprezinta fenomenul prin care o moneda , pe un interval de timp dat, isi mareste puterea de cumparare.

In relatiile de comert exterior, atat revalorizarea cât si reprecierea actioneaza ca o frana la export si incurajeaza impoturile.

Preview document

Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 1
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 2
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 3
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 4
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 5
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 6
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 7
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 8
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 9
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 10
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 11
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 12
Evoluția cursului de schimb euro-leu în perioada 1999-2010 - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Cursului de Schimb Euro-Leu in Perioada 1999-2010.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Program de Reabilitare

Spitalul de Boli Infectioase „Sf.Cuvioasa Parascheva „ este situat in partea de nord a orasului Galati pe strada Traian nr.393 ,în cartierul numit...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Statistică Economică

Obiectul principal în evolutia repartitiei bidimensionale îl reprezinta determinarea legaturii statistice dintre aceste doua variabile. În orice...

Te-ar putea interesa și

Evoluții Macroeconomice în România

Transformarea economiei româneşti dintr-o economie de stat supracentralizată în economie de piaţă funcţională s-a dovedit a fi un proces mult mai...

Analiza Financiară a Unei Bănci Comerciale

Introducere În proiectul nostru ne propune să analizăm din punct de vedere financiar Banca Transilvania pe ultimiii trei ani de activitate. Prin...

Economie politică - suport de curs

1.1. Începuturile Știința economică se constituie prin detașarea progresivă de morală și filosofie. Între secolele șapte și trei (î.Hr.), în...

Ai nevoie de altceva?