Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress

Proiect
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4751
Mărime: 122.21KB (arhivat)
Publicat de: Roxana S.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Abstract. Într-o economie globalizată, în care ponderea cumpărăturilor online a crescut simțitor în ultimul deceniu, factorii care influențează intenția de achiziție a produselor joacă un rol extrem de important. În prezent cumpărătorii au acces la o mare varietate de site-uri specializate în comerțul online, astfel decizia de a alege un anume site este condiționată de anumiți factori. Factori care stau atât la baza alegerii unui site cât și pentru a decide sau nu achiziția produselor vizate. Lucrarea de față își propune identificarea principalilor factori care influențează intenția de achiziție a produselor de pe site-ul AliExpress. De asemenea, vrem să identificăm modul în care acești factori influențează intenția de achiziție a produselor dorite. Cercetarea realizată a fost de tip anchetă (pe bază de chestionar), înregistrând un număr de 100 de respondenți. Toți respondenții fiind familiarizați cu existența site-ului AliExpress. Rezultatele cercetării efectuate au arătat ca principalii 3 factori care influențează intenția de achiziție sunt: prețul produselor, costul transportului cât și review-urile produselor existente pe site. Acești 3 factori având o influență foarte mare asupra deciziei de a achiziționa sau nu produse de pe site-ul AliExpress. Pe lângă cei 3 factori, enumerați mai sus, nu trebuie să omitem nici timpul de livrare, calitatea sau varietatea produselor comercializate pe site.

Keywords: comerț online, comportamentul consumatorului online, intenția de achiziție, retaileri online, factorii care influențează decizia de achiziție.

Introducere

În ultimul deceniu, comerțul electronic s-a dezvoltat constant și nu și-a atins încă potențialul. Ponderea cumpărăturilor online din Uniunea Europeană a crescut simțitor în rândul tuturor grupurilor de vârstă, dar mai ales în cazul utilizatorilor de internet mai tineri. Cu toate acestea, mulți clienți sunt încă reticenți în a face cumpărături online din cauza experienței slabe a clienților online. O problemă legată și, probabil, mai presantă pentru retailerii din mediul online este identificarea, atragerea și menținerea clienților.

Această dezvoltare se datorează în mare parte și site-urilor care asigură comerțul la nivel mondial, precum AliExpress, Ali Baba. Tot mai mulți clienți preferă aceste site-uri datorită prețurilor mici de comercializare a produselor, a transportului gratuit (pentru unele produse), dar și a varietății produselor, care se află la doar un click distanță din confortul propriei case fără a fi nevoiți să meargă din magazin în magazin.

Cercetarea propusă are o importanță semnificativă, deoarece analizează cerințele (factorii) care influențează intenția oamenilor de a achiziționa produse online, în special de pe site-ul AliExpress. O dată identificați principalii factori de care cumpărătorii țin cont atunci când achiziționează produse online, putem determina măsura în care aceștia influențează intenția de achiziție.

Principalele aspecte identificate în cadrul acestei cercetări vor fi folosite astfel încât retailerii din mediul online să poată identifica, atrage și păstra clienții.

Revizuirea literaturii

Comerț online

Creșterea rapidă a retailerilor în mediul online pe parcursul ultimului deceniu a înlăturat, fără îndoială, așteptările excesiv de optimiste pentru comerțul on-line la comerțul consumator (Zolait și Sulaiman, 2008). Majoritatea clienților au recunoscut importanța cumpărăturilor online în viața de zi cu zi, cum ar fi depășirea barierelor spațiale și a timpului, comoditatea, prețuri competitive, consultanță pentru experți, servicii personalizate și acces mai mare la informații (Lim, 2015).

Deși comerțul electronic a fost numit pe scară largă drept noua frontieră de marketing, necesitând astfel furnizarea experiențelor de cumpărături perfecte pe diverse canale online. Foarte puține firme au puterea de a lega clar review-urile din experiența clienților la rezultatele de marketing.

Astfel, retailerii care doresc să-și păstreze clienții actuali și să îi atragă pe cei viitori sunt, prin urmare, provocați să exploreze potențialele magazinului virtual (Tiago și colab., 2015). În timp ce faptele arată că experiențele de cumpărături negative au rezultate negative (Afshar, 2015), cercetările anterioare privind cumpărăturile s-au concentrat în principal pe studiul comportamentului și dezvoltarea tipologiilor cumpărătorilor (Compeau și colab., 2016).

A devenit absolut necesar explorarea experienței clienților în mediul online. Având în vedere complexitatea cercetărilor efectuate în acest domeniu definițiile privind experiențele cumpărăturilor online sunt din ce în ce mai numeroase. Experiența cumpărăturilor online este percepută ca frecvența cumpărăturilor online (Chen și colab., 2009), însumarea tuturor indiciilor pe care clienții îi detectează în procesul de cumpărare (Meyer și Schwager, 2007), activități care se întind înainte, în timpul și după achiziții (Verhoef et al., 2009). Însă, definițiile recente în ceea ce privește experiențele cumpărăturilor în mediul online percep clienții ca participanți la crearea valorii serviciilor oferite prin implicarea acestora în co-crearea de experiențe pozitive (Bolton și colab., 2014).

Bazându-ne pe cele menționate anterior, este aproape imposibil să găsim o definiție dominantă a experienței de cumpărare online. Componentele sale au fost, sunt și vor fi cercetate pe scară largă. Prin componente, ne referim la acei factori care influențează intenția de achiziție a produselor prin intermediul diferitelor canale din mediul online, și care o dată finalizată achiziția definesc întregul proces al experienței de achiziție online.

Bibliografie

Afshar, V. (2015), “50 important customer experience stats for business leaders”, disponibil accesând: www. huffingtonpost.com/vala-afshar/50-important- customer-exp_b_8295772.html (accesat la 28.12.19).

Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementare în Comunicații (2018), poate fi accesat la: https://www.ancom.ro/ (accesat pe 29.12.19)

Bolton, R.N., Gustafsson, A., McColl-Kennedy, J., Sirianni, N.J. and Tse, D.K. (2014), “Small details that make big differences”, Journal of Service Management.

Chen, Y.C., Shang, R.A. and Kao, C.Y. (2009), “The effects of information overload on consumers’ subjective state towards buying decision in the internet shopping environment”, Electronic Commerce Research and Applications.

Compeau, L.D., Monroe, K.B., Grewal, D. and Reynolds, K. (2016), “Expressing and defining self and relationships through everyday shopping experiences”, Journal of Business Research.

Institutul Național de Statistică, (2018) Accesul populației la tehnologia informației și comunicațiilor, poate fi accesat la:http://www.insse.ro/cms/ro/content/accesul- popula%C5%A3iei-la-tehnologia-informa%C5%A3iei-%C5%9Fi- comunica%C5%A3iilor-rom%C3%A2nia-2018 (accesat pe 29.12.19)

iSense Solutions, (2018), poate fi accesat la: https://www.isensesolutions.ro/ (accesat la data 29.12.19)

Lim, A.C.H. (2015). Laos And The Silk Road Economic Belt - Analysis. Eurasiareviw.

Meyer, C. and Schwager, A. (2007), “Understanding customer experience”, Harvard Business Review.

2Performant (2019), poate fi accesat la: https://ro.2performant.com/ (accesat la 28.12.19)

Simona, P. (2019), Raportul Oficial al Pieței de E-Commerce din România GPeC 2018, disponibil accesând: https://www.gpec.ro/blog/raportul-pietei-ecommerce-gpec- 2018-romanii-au-facut-cumparaturi-online-de-peste-3-5-miliarde-euro-in-2018 (accesat la data 28.12.19)

Tiago, T., Amaral, F. and Tiago, F. (2015), “The good, the bad and the ugly: food quality in UGC”, Proceedings of the International Conference on Strategic Innovative Marketing (IC-SIM 2014), Madrid, 1-4 September.

Verhoef, P.C., Lemon, K.N., Parasuraman, A., Roggeveen, A., Tsiros, M. and Schlesinger, L.A. (2009), “Customer experience creation: determinants, dynamics and management strategies”, Journal of Retailing, Vol. 85 No. 1, pp. 31-41.

Zolait, A., Sulaiman, A. (2008). Incorporating the Innovation Attributes Introduced by

Rogers'Theory into Theory of Reasoned Action. Computer and Information

Science.

Preview document

Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 1
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 2
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 3
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 4
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 5
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 6
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 7
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 8
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 9
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 10
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 11
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 12
Identificarea factorilor care influențează achiziția produselor de pe AliExpress - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Identificarea factorilor care influenteaza achizitia produselor de pe AliExpress.docx

Alții au mai descărcat și

Statistică pentru afaceri - Cumpărăturile de pe AliExpress

A. INTRODUCERE Am ales sa studiez „Cumparaturile de pe AliExpress” deoarece este un site din ce in ce mai popular in ceea ce priveste...

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Program de Reabilitare

Spitalul de Boli Infectioase „Sf.Cuvioasa Parascheva „ este situat in partea de nord a orasului Galati pe strada Traian nr.393 ,în cartierul numit...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Statistică Economică

Obiectul principal în evolutia repartitiei bidimensionale îl reprezinta determinarea legaturii statistice dintre aceste doua variabile. În orice...

Ai nevoie de altceva?