Șomajul

Proiect
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 3300
Mărime: 152.71KB (arhivat)
Publicat de: Isidor Ianis Ignat
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Daniela Viorica
Proiect la practica în statistica

Cuprins

  1. 1.1.Scurt istoric, definire si caracteristici 4
  2. 1.2.Masurarea somajului 5
  3. CAPITOLUL 2
  4. BAZA DE DATE SI INTERPRETAREA ACESTEIA
  5. 2.1.Baza de date 7
  6. 2.2.Prelucrarea si interpretarea datelor 7
  7. 2.2.1.Gruparea datelor pe intervale egale si prezentarea într-un tabel statistic 7
  8. 2.2.2.Indicatori ai tendintei centrale 8
  9. 2.2.2.1.Calculul mediei aritmetice 8
  10. 2.2.2.2.Calculul modului 8
  11. 2.2.2.3.Calculul medianei 9
  12. 2.2.2.4.Calculul quartilelor 10
  13. 2.2.2.5.Calculul medialei 11
  14. 2.2.3.Indicatorii simpli si sintetici ai dispersiei 11
  15. 2.2.3.1.Calculul amplitudinii variatiei 11
  16. 2.2.3.2.Abaterea medie liniara 12
  17. 2.2.3.3.Varianta 12
  18. 2.2.3.4.Abaterea medie patratica 13
  19. 2.2.3.5.Coeficientul de variatie 13
  20. 2.2.4.Indicatori ai formei - asimetria 14
  21. 2.2.5.Indicatori ai concentrarii 14
  22. 2.3.Prelucrarea si interpretarea datelor legate de rata somajului 15
  23. 2.3.1.Gruparea datelor pe intervale 15
  24. 2.3.2.Indicatori ai tendintei centrale 15
  25. 2.3.2.1.Calculul mediei aritmetice 15
  26. 2.3.2.2.Calculul modului 15
  27. 2.3.2.3.Calculul medianei 15
  28. 2.3.2.4.Calcularea quartilelor 15
  29. 2.3.2.5.Calculul medialei 16
  30. 2.3.3.Indicatori ai dispersiei 17
  31. 2.3.3.1.Calculul amplitudinii variatiei 17
  32. 2.3.3.2.Abaterea medie liniara 17
  33. 2.3.3.3.Varianta 17
  34. 2.3.3.4.Abatarea medie patratica 18
  35. 2.3.3.5.Coeficientul de variatie 18
  36. 2.3.4.Indicatori ai asimetriei 18
  37. 2.3.4.1.Coeficientul de asimetrie Yule 18
  38. 2.3.4.2.Coeficientul de asimetrie Pearson 19 2.3.4.3.Coeficientul de asimetrie Fisher 20
  39. 2.3.5.Indicatori ai boltirii 20
  40. 2.3.5.1.Coeficientul de boltire Pearson 20
  41. 2.3.5.2.Coeficientul de boltire Fisher 20
  42. 2.3.6. Indicatori ai concentrarii 21
  43. Bibliografie 22

Extras din proiect

CAPITOLUL 1: PREZENTAREA NOTIUNII DE SOMAJ

1.1.Scurt istoric, definire si caracteristici

Nefolosirea, în forme si grade diferite, a unei parti a fortei de munca active inseamna somaj. Existenta sa ca fenomen economic si social este legata de productia moderna, de aparitia pietei muncii si a salariului ca pret al fortei de munca.

Pentru secolul XIX, liberal sub raportul filosofiei economice dominante, somajul nu a constituit o problema. Eventualele întreruperi sau absente în procesul muncii nu erau socotite decât pene efemere si cu cauze sociale. Abia în ultimul sfert al acestei perioade se pune problema somajului în termeni efectiv economici.

Evolutia prin dezechilibru, sinuozitatea procesului reproductiei, aparitia unor factori noi de influenta sub incidenta progresului tehnic etc.,fenomene specifice începutului de secol XX , dar, cu deosebire, marea criza a anilor 1929-1933 constientizeaza lumea ca folosirea fortei de munca este o problema. Cu aceasta ocazie economistul englez J.M. Keynes îsi face un mare merit din a sustine ,argumentat, ca orice politica economica, care se vrea cu sorti de izbânda trebuie sa-si faca din folosirea cât mai deplina a fortei de munca alfa si omega discursului. Începând de aici, somajul si inflatia devin însotitorii nedoriti, dar permanenti ai economiei contemporane. În acelasi timp, problema somajului se intitutionalizeaza;statul îsi asuma responsabilitati si actioneaza în mod direct pentru a mentine sub control amintitele fenomene; îsi construieste strategii. Este, de altfel, obligat sa o faca, pentru ca economia în sine nu mai garanteaza, în virtutea mecanismelor spontane autoreglatoare, folosirea deplina a fortei de munca. În actiunea sa este obligat sa tina seama de urmatoarele împrejurari:

Crearea unui loc de munca în plus nu raspunde doar unei cerinte de ocupare;pe lânga faptul ca respectivul loc de munca se realizeaza la costuri din ce în ce mai mari, el trebuie sa aiba si o fundamentare economica, sa-i fie necesar economiei.

Societatea s-a prezentat, întotdeauna, de o maniera stratificata, atât sub raportul structurii ocupationale cât si al celei salariale. Realizarea consensului între participantii la actul productiei în formula „un loc pentru fiecare si fiecare la locul sau presupune acceptarea de catre orice individ a pozitiei pe care o ocupa în piramida sociala”1. Nu este aceasta un lucru usor realizabil. Aceasta si numai pentru faptul ca inegalitatile au fost întotdeauna greu tolerabile în conditiile în care exista si se manifesta o inertie a categoriilor sociale privilegiate pentru a reproduce inegalitatile.

Exista un foarte mare numar de factori care influenteaza marimea somajului precum: progresul tehnic, cresterea populatiei, sistemul de învatamânt , ritmul si natura cresterii economice etc. Influenta fiecarui factor este complexa si contradictorie. Dorim a se retine ca somajul nu este un dat si un rezultat exclusiv al dezvoltarii economice. Elemente care tin de sfera socialului, politicului, psihologicului etc. Au o mare pondere în determinarea naturii si formei somajului:ca acesta îmbraca forme si se manifesta în conditii concret-istorice si nu dupa o ecuatie sau un sistem de ecuatii prestabilite.

Fenomen si problema majora a lumii contemporane, de multe ori chiar dramatica, somajul este greu de definit.

Prin trimitere la statistica a soma înseamna a nu lucra în mod oficial, adica lipsa, pentru o anumita perioada de timp, a unui loc de munca cu consemnarea acestui fapt în evidenta institutiei specializate în tara rspectiva cu problemele muncii si ocrotirii sociale. Cât priveste somajul, o definitie sintetizata, acceptabila si,în acelasi timp, simpla o ofera economistii francezi Henri Guitton si Daniel Vitry în urmatoarii termeni:”este somer individul care, desi legal si fizic ar putea sa munceasca si cauta un loc de munca, nu îl gaseste la rata de salarui curent al pietei”

Judecând în termenii pietei muncii, somajul desemneaza acea situatie în care oferta de munca se gaseste în excedent fata de cererea de munca.

1.2. Masurarea somajului

Problema masurarii somajului este de fapt o problema de estimare a proportiilor, structurii, intensitatii si duratei lui. S-au înfiintat pentru aceasta analiza institutii specializate, care aplica modalitati specifice de înregistrare a somajului.

Principalele caracteristici regasite la nivelul acestui fenomen sunt nivelul (marimea) la un moment dat, intensitatea, durata medie si structura (componenta).

Marimea somajului (nivelul la care a ajuns) reflecta numarul persoanelor care nu lucreaza în raport cu numarul total al persoanelor care sunt apte si dornice sa munceasca. Astfel, masurarea are loc:

a) În expresie absoluta (masa somajului) - numarul persoanelor care la un moment dat întrunesc conditiile pentru a fi incluse în categoria somerilor (numarul persoanelor din populatia activa disponibila neocupata).

b) În expresie relativa (rata somajului), calculata ca raportul procentual între numarul mediu al somerilor si:

- Populatia activa

- Populatia activa disponibila

- Forta de munca (populasia activa+someri)

- Populatia ocupata

- Populatia ocupata ca salariati

Subevaluarea somajului consta în înregistrarea doar a persoanelor ce primesc

indemnizatie de somaj, excluzând alte categorii, ca tinerii care încheie un ciclu de învatamânt si nu au loc de munca, persoanele care nu au temporar un loc de munca.

Supraevaluarea somajului reprezinta înregistrarea ca someri si a altor categorii neîndreptatite ca: persoanele care încaseaza indemnizatia de somaj, dar nu au intentia de a se angaja; persoanle care au deja un loc de munca, dar pretind ca sunt someri, pentru ca lucreaza „la negru”; persoanele care nu doresc sa munceasca din motive strict personale.

Preview document

Șomajul - Pagina 1
Șomajul - Pagina 2
Șomajul - Pagina 3
Șomajul - Pagina 4
Șomajul - Pagina 5
Șomajul - Pagina 6
Șomajul - Pagina 7
Șomajul - Pagina 8
Șomajul - Pagina 9
Șomajul - Pagina 10
Șomajul - Pagina 11
Șomajul - Pagina 12
Șomajul - Pagina 13
Șomajul - Pagina 14
Șomajul - Pagina 15
Șomajul - Pagina 16
Șomajul - Pagina 17
Șomajul - Pagina 18
Șomajul - Pagina 19
Șomajul - Pagina 20
Șomajul - Pagina 21
Șomajul - Pagina 22

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Statistică

Introducere Existența unor alegeri libere într-un stat ajută la crearea sentimentului democratic și la fundamentarea apartenenței la o democrație....

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Aplicații rezolvate statistică

1. Pentru 30 de convorbiri telefonice de lungă-distanţă s-au înregistrat duratele (în minute): 11,8; 3,6; 16,6; 13,5; 4,8; 8,3; 8,9; 9,1; 7,7;...

Program de Reabilitare

Spitalul de Boli Infectioase „Sf.Cuvioasa Parascheva „ este situat in partea de nord a orasului Galati pe strada Traian nr.393 ,în cartierul numit...

Analiza componentelor principale - SAS

Descriere date Tema Proiectului: Tema proiectului are ca scop determinarea trasaturilor masinilor de lux de catre un agent de vanzari...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Statistică Economică

Obiectul principal în evolutia repartitiei bidimensionale îl reprezinta determinarea legaturii statistice dintre aceste doua variabile. În orice...

Te-ar putea interesa și

Curba Phillips ca instrument de analiză a interdependenței inflație - șomaj

I. CORELATIA INFLATIE-SOMAJ Doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta un stat contemporan, îndeosebi în perioada de tranzitie...

Șomajul analiză comparativă România și Spania 2010-2015

INTRODUCERE Potrivit datelor cuprinse in World Migration Report 2010, numarul total al migrantilor internationali la scara planetara este...

Șomajul tendințe contemporane

Lucrarea „Tendinte ale somajului contemporan” se adreseaza celor interesati de probelmatica somajului si pietei muncii - studenti, cursanti ai...

Șomajul în România - studiu de caz analiza șomajului la nivelul Județului Tulcea

INTRODUCERE Problemele vizând viitorul muncii şi ocuparea forţei de munca reprezintă unele dintre cele mai importante probleme cu care se...

Șomajul în România

Introducere: Obiectivul lucrarii este acela de a realiza o analiza a fenomenului somajului in Romania, in perioada 2000-2007, in statele Uniunii...

Șomajul în România 2000-2008

CAPITOLUL I NOTIUNI TEORETICE 1. DEFINITII. CARACTERISTICI Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate care afecteaza...

Șomajul la nivel european

I . Prezentare generala Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate care afecteaza economiile tuturor tarilor. Notiunea de...

Șomajul în România

“Fii amabil cu oamenii pe care-i intalnesti cand urci Pentru ca-i vei reintalni cand vei cobori” (Wilson Mizner) Cap 1.Somajul 1.1 Ce este...

Ai nevoie de altceva?