Statistica pietelor financiare - Grupa Lotos SA

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Statistica pietelor financiare - Grupa Lotos SA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Statistica

Extras din document

1. Descrierea firmei emitente a actiunii.Caracterizarea indicelui din care face parte.Construirea bazei de date.

1.1 Prezentarea firmei emitente a actiunii

Grupa Lotos S.A. este o companie petrolieră integrată pe verticală, cu sediul în Gdańsk, Polonia. Compania este listată în indexul polonez WIG30. Principalele sale ramuri de activitate sunt: producția de țiței, rafinarea și comercializarea produselor petroliere. Compania este lider în domeniul lubrifianților de pe piața poloneză. Grup Lotos este un producător de benzină fără plumb, motorină, combustibili, combustibili pentru aviație, lubrifianți pentru motoare și industriale, bitumuri și ceară.

Grupa Lotos este o companie compusă din Grup Lotos SA - întreprinderea-mamă care administrează rafinăria din Gdańsk - și 18 filiale directe, printre care Lotos Czechowice,Lotos Jasło, Petrobaltic .

Rafinăria din Gdańsk, deținută de Grupa Lotos S.A. produce 6 milioane de tone de țiței pe an. În 2005 grupul Holding Group Lotos a vândut peste 5,7 milioane de tone de produse pe bază de țiței.

Strategia Grupului Lotos urmărește în principal: realizarea programului de investiții în rafinăria din Gdańsk (Programul 10+), dezvoltarea activității de producție a țițeiului și creșterea ponderii pieței de benzină cu amănuntul și angro.

1.2 Descrierea construirii bazei de date

Datele au fost descarcate de pe website-ul www.investing.com , categoria WIG20 - Grupa Lotos SA, din 30/9/2009 pana in 5/3/2019 pentru cele cu frecventa zilnica si din iulie 2005 pana in martie 2019 pentru cele cu frecventa lunara.

Datele au fost prelucrate in Microsoft Excel. In cazul valorilor lipsa au fost introduse valorile zilei precedente,iar apoi au fost introduce in Eviews.

2. Determinarea rentabilitatii logaritmate a actiunilor si a pietei de actiuni

Fig.1 - Evolutia pretului de inchidere a actiunilor companiei Grupa Lotos SA din 30/9/2009 pana in 5/3/2019, frecventa zilnica

Se observa o evolutie favorabila pe piata bursiera a actiunii LTSP, inregistrand o crestere constanta de la sfarsitul anului 2016 s pana in present.

Fig2. - Evolutia pretului de inchiderea actunilor companiei Grupa Lotos SA din iulie 2005 pana in martie 2019, frecventa lunara

Pentru analiza rentabilitatii logaritmate a actiunilor si a pietei de actiunii, s-au construit variabilele lr_pLTSP si lr_pLTSP_lunar dupa formula (log(pLTSP)-log(pLTSP(-1))) * 100, respectiv, (log(pLTSP_lunar)-log(pLTSP_lunar(-1))) * 100.

Fisiere in arhiva (1):

  • Statistica pietelor financiare - Grupa Lotos SA.docx