Studiu Statistic privind Atractivitatea Profesiei Miltare in Mediul Civil in Perioada 2004-2006

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu Statistic privind Atractivitatea Profesiei Miltare in Mediul Civil in Perioada 2004-2006.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 34 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Daniela Cosma

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Statistica

Cuprins

1. Consideratii generale
2. Continut
3. Concluzii
Consideratii generale
Motivatia alegerii studiului
Beneficiarul studiului
Scopul studiului
Populatia studiului
Timpul si cadrul in care a fost realizat studiul
Cadrul in care a fost realizat studiul
Metode de culegere a datelor
Continut
Introducere
Culegerea datelor
Eliminarea valorilor aberante
Gruparea datelor
Analiza grafica . Corelatii si regresii. Trenduri
Analiza indicatorilor
Estimarea parametrilor
Analiza seriilor cronologice
Concluzii

Extras din document

Introducere

Trecem printr-o perioada de mari modificari structurale în întreaga societate româneasca, lucru care afecteaza inclusiv institutia militara. Reforma în armata implica toate sectoarele ei, în ultimii ani producându-se o mare schimbare în cadrul procesului de selectie prin înfiintarea centrelor zonale de selectie si orientare. Prin aceste structuri s-a ajuns la modificarea si perfectionarea actului de selectie, ca si continut al testarii (atât psihologice cât si al testarii fizice), ca metoda si ca timp alocat fiecarui candidat.

Este obligatoriu ca aceste schimbari sa determine niste reactii, atât în interiorul sistemului cât si în afara sa. Reactiile de la "clientul" pentru care realizam selectia (institutiile militare de învatamânt) sunt în general pozitive, mai putine reactii existând de la societatea civila. Ne intereseaza în special modul în care publicul tinta percepe institutia si activitatea noastra, care sunt ecourile care se propaga în special în rândul tineretului, nu atât prin mijloacele de promovare ale armatei, ci prin intermediul civililor care au luat contact cu centrele zonale.

Unele din replicile cel mai des întâlnite în viata cotidiana sunt: "Cu banul le rezolvi pe toate", "Copiii buni nu au nici o sansa", idei extremiste, care generalizeaza niste cazuri probabil izolate. Este o caracteristica a societatii noastre sa justificam orice esec prin lipsa de echitate, prin nedreptate. Ne intereseaza care este imaginea pe care o prezinta fostii candidati, daca exista o "mitologie" referitoare la centre si la selectie, cât din toate acestea corespunde realitatii. Vom încerca sa identificam gradul de informare (cunoastere) a populatiei în privinta selectiei pentru învatamântul militar si identificarea modelelor perceptive ce apar la nivelul populatiei în raport cu acest sistem. Datorita fenomenului de etichetare a persoanelor în functie de apartenenta la un grup (social, etnic, religios etc.), vom încerca sa conturam modelul perceptiv al candidatului pentru cariera militara.

Motivatia alegerii studiului

Imaginea armatei în opinia majoritatii este o constructie în timp, bazata pe un proces complex de stereotipizare sociala. Anumite asertiuni au circulat cu frecventa mare atât în cadrele formale cât si în mod neinstitutionalizat. Reprezentarea armatei ca grup social s-a format în contrast cu alte grupuri.

Formarea calitatilor cerute de profesia militara presupun strabaterea cu succes a unui drum deloc neted care incepe odata cu pornirea launtrica si manifestarea exterioara a dorintei de a imbratisa aceasta profesie, trece prin sita deasa a parametrilor selectionarii, scloarizarii si calificarii, se cladeste si se consolideaza zi de zi prin munca perseverenta, efectuata cu interes si vointa de reusita, de afirmare. Factorul determinant, dinamizator al acestui proces il reprezinta un ansamblu de cauze interne si externe ce actioneaza permanent asupra persoanei respective, pe care sintetic le numim motivatie.

Beneficiarul studiului

Rezultatele acestui studiu vor putea fi folosite de centrele de informare judetene si de birourile de informare si centralizare a datelor pe probleme de invatamant ale institutiilor de invatamant militar pentru a avea informatii despre cum pot fi atrasi viitorii candidati, gradul de motivatie pentru aceasta profesie fiind foarte importanta in multe aspecte ale pregatirii viitorilor ofiteri a armatei romane.

Scopul studiului

Studiu de fata porneste de la doua obiectice fundamentale :care este gradul de atrctivitate al profesiei militare in mediul civil si mai ales al liceienilor si care sunt factorii care influenteaza aceasta atractivitate , si de la mai multe obiective secundare care se materializeaza prin intrebarile:

Care este nivelul de cunostinte al populatiei civile, gradul de informare asupra problematicii selectiei pentru învatamântul militar?

de unde au aflat informatii despe institutiile de invatamant militar ?

care sunt reperezentarile liceenilor despre armata ?

cine i-a influentat in luarea deciziei de a urma cursurile unei institutii de invatamant militar?

ce i-a motivat in alegerea facuta si in ce masura?

opinia despre atractivitatea profesiei militare al celor care au fost declarati admisi in Academia Fortelor Terestre ?

In realizarea acestui studiu am plecat de la urmatoarele ipoteze (ipoteze aparute in urma unui studiu exploratoriu bogat):

1. Gradul de informare a populatiei civile asupra problematicii testarii în cadrul centrelor zonale este precar . Populatia are doar informatii partiale, incomplete si imprecise.

2. Imaginea procesului de selectie este victima unor prejudecati si stereotipuri. Acestea sunt datorate lipsei de informatii, informatiilor eronate de la fosti candidati.

În urma cercetarilor realizate am ajuns la urmatoarele concluzii:

a. nivelul de cunostinte referitoare la procesul de selectie pentru cariera militara este destul de scazut, publicul detinând informatii partiale, incomplete si imprecise.

b. în privinta imaginii procesului de selectie, au existat diferente majore între studenti si elevi, esantionul de studenti emitând judecati referitoare la corectitudinea /incorectitudinea testarii din centrele zonale, pe când elevii (clasele a XII-a si a VIII-a) au sustinut ca toate cunostintele lor care au participat la examinare au fost încântate de corectitudinea, seriozitatea si exigenta cu care au fost tratate.

c. imaginea profesiei militare: desi se considera ca a avut de suferit în ultima perioada, este înca o profesie cu un grad destul de mare de atractivitate pentru un numar de persoane.

Fisiere in arhiva (2):

  • Studiu Statistic privind Atractivitatea Profesiei Miltare in Mediul Civil in Perioada 2004-2006.doc
  • Studiu Statistic privind Atractivitatea Profesiei Miltare in Mediul Civil in Perioada 2004-2006.ppt

Alte informatii

Proiectul reprezinta un studiu statistic privind atractivitatea profesiei militare in randurile populatiei civile in perioada 2004-2006 si factorii care o influenteaza.