Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 84 în total
Cuvinte : 52873
Mărime: 231.41KB (arhivat)
Publicat de: Puiu I.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Teodorof Gheorghe

Extras din proiect

CAPITOLUL I

1.1. Afacerea publica.

Pentru definirea cuvântului “publica” din sintagma afacere publica, vom prezenta “conceptul complex – structurat” al caracterului public si al celui privat din societate apartinând autorilor americani Stanley I. Benn si Gerald G. Gaus. Autorii americani au oferit una dintre cele mai bune analize ale componentelor acestui concept complex – structurat, sustinând ca într-o societate, caracterul public si cel privat sunt alcatuite din trei dimensiuni: forta, interesul si accesul.

Forta, se refera la deosebirea dintre actiunea unui agent care actioneaza în mod privat (pe propria raspundere) sau în mod public (functionar public).

Pentru a argumenta fezabilitatea introducerii în discutie a notiunii de afacere publica, prezentam asa-numitul (de catre autorii americani Stanley I. Benn si Gerald G. Gaus) “concept complex – structurat” al caracterului privat si al caracterului public din societate, ambele caractere fiind definite de trei dimensiuni:

a) forta (individuala, sau a unei autoritati, în numele unei comunitati);

b) interesul (interesul firmei private este sa actioneze in beneficiul oamenilor care lucreaza în ea sau a proprietarilor ei, pe când cel al firmei publice este de a servi pe fiecare membru al comunitatii);

c) accesul (restrâns, privat, doar actionarilor, sau acces deschis publicului – la activitati, în spatii, la informatii).

Din cele prezentate anterior se poate deduce caracterul “complex – structurat” al activitatii ce se urmareste a deveni o afacere publica - o activitate care îmbina principii economice cu principii specifice administratiei publice, fortând si contribuind ca aceasta din urma sa se realizeze, în scopul satisfacerii interesului public, în conditii de forta specifica, de acces deschis, de transparenta si mai ales de performanta .

Performanta, atât în mediul privat, cât si ales în cel public, constituie masura în care o activitate, un program sau o institutie functioneaza tinând seama, simultat, de trei parametri: eficienta, eficacitate si economicitate.

Referindu-ne la realizarea obiectivelor de interes public general, performanta presupune analiza atât a efectelor de drept, cât si de fapt, deci nu doar a legalitatii, ci si a oportunitatii obiectivelor stabilite.

Procedural, ca o premisa a îndeplinirii obiectivelor în conditii de performanta, consideram ca trebuie aplicata si controlata fundamentarea / motivarea proiectelor de decizii / acte administrative, conditie de altfel impusa legal. Aceasta trebuie sa tina seama de cele trei regimuri: juridic, economic si tehnic, care trebuie riguros analizate si respectate.

Administrarea performanta presupune, în noul context configurat pe baza concluziilor din doctrina si, mai ales din practica administrativa, o atitudine proactiva a agentilor publici, receptivitate la schimbare si, mai ales la inovare.

Într-o alta perspectiva, în doctrina, afacerile publice (Public affairs) mai sunt definite ca: “managementul strategic al proceselor decizionale la granita dintre politica, economie si societate”; “expunerea si sustinerea în mod convingator a intereselor proprii într-un context politic”.

Astfel, afacerile publice care au aparut întai în SUA la începutul anilor ´90, iar în Europa la sfârsitul deceniului, se folosesc atât de metodele clasice ale Relatiilor Publice (Public Relation) cât si de instrumente specifice de consultanta a factorilor de raspundere, de lobby, de dirijare a opiniei politice si de responsabilitate sociala corporativa (Corporate Social Responsibility).

Dat fiind faptul ca fenomenul globalizarii modifica permanent conditiile economice si politice, este necesar ca sectorul public sa reactioneze extrem de flexibil si rapid în legatura cu noi teme si probleme.

Afacerile publice reprezinta un concept deja recunoscut si folosit pe plan international, dar înca nu exista o definitie general acceptata a „afacerilor publice”.

1.2. Dreptul afacerilor publice.

Daca deja în doctrina sunt consacrate dreptul afacerilor si chiar dreptul penal al afacerilor, apreciem ca, mai ales acum – la începutul perioadei post-aderare a României la Uniunea Europeana, dreptul afacerilor publice ar putea fi conturat si consolidat, ca o noua si autonoma ramura a dreptului public, în cadrul sistemului dreptului.

1.2.1. Domeniul public al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale

În România, primele acte juridice care se refera la termenul de proprietate publica sunt Regulamentele Organice, iar din 1864 si la notiunea de domeniu public - Legea pentru organizarea consiliilor judetene, Legea privind proprietatea rurala si Codul civil.

Legea de expropriatiune pentru cauza de utilitate publica din 20 octombrie 1864 dadea statului, judetului sau comunei posiblitatea de a extinde domeniul public prin expropriere. Exproprierea pentru cauza de utilitate publica se facea în schimbul unei drepte si prealabile despagubiri.

În prezent, conform prevederilor Constitutiei si a altor legi, bunurile aflate în proprietate publica alcatuiesc domeniul public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale. Celelalte bunuri apartinând acelorasi titulari sunt proprietate privata a acestora, alcatuind domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale.

Trebuie mentionat ca notiunile de proprietate publica si domeniu public nu sunt sinonime: proprietatea publica, în sensul de drept de proprietate publica, reprezinta o institutie juridica, pe când domeniul public este o totalitate de bunuri care fac obiectul proprietatii publice.

Având în vedere scopul pentru realizarea caruia a fost creat domeniul public, s-a apreciat ca acesta reprezinta un ansamblu de bunuri mobile si imobile, proprietate publica, destinate sa foloseasca tuturor membrilor unei colectivitati umane, fie în mod direct, fie prin intermediul unor organe special create spre a le administra în scopul satisfacerii unor nevoi sociale.

1.2.2. Caracteristicile domeniului public

Bunurile mobile si imobile care intra în componenta domeniului public sunt diverse, având însa o serie de trasaturi comune:

a) sunt afectate utilizarii în cadrul unor activitati sau servicii ce intereseaza pe toti membri societatii;

b) printr-o însusire naturala sunt susceptibile de a satisface nevoi sociale (de exemplu, apa ca factor natural al mediului înconjurator si element de baza pentru viata, poate fi folosita de oricine de la izvor). Alte bunuri pot deveni de utilitate publica în urma unor lucrari speciale, cum sunt, de exemplu, drumurile, porturile etc., ori datorita deosebitei lor valori stiintifice, istorice, culturale, printre care monumentele istorice, bunurile din patrimoniul cultural national s.a.. În legatura cu aceasta, uneori sunt utilizate denumirile de "domeniu public natural" si "domeniu public artificial".

c) pot fi utilizate de catre toti membrii societatii, de persoanele fizice, persoanele juridice, organe de stat, organizatii nestatale;

Preview document

Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 1
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 2
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 3
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 4
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 5
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 6
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 7
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 8
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 9
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 10
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 11
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 12
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 13
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 14
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 15
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 16
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 17
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 18
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 19
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 20
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 21
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 22
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 23
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 24
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 25
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 26
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 27
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 28
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 29
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 30
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 31
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 32
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 33
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 34
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 35
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 36
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 37
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 38
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 39
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 40
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 41
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 42
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 43
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 44
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 45
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 46
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 47
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 48
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 49
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 50
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 51
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 52
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 53
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 54
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 55
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 56
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 57
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 58
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 59
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 60
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 61
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 62
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 63
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 64
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 65
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 66
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 67
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 68
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 69
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 70
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 71
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 72
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 73
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 74
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 75
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 76
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 77
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 78
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 79
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 80
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 81
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 82
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 83
Afacerile publice în domeniul muncii și protecției sociale - Pagina 84

Conținut arhivă zip

  • Afacerile Publice in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Fondul Social European

FONDUL SOCIAL EUROPEAN INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să facă o analiză a domeniului amplu al Instrumentelor Structurale, punând un...

Extinderea spre est a Uniunii Europene - Cazul României

INTRODUCERE Extinderea Uniunii Europene nu este un scop în sine, deşi se poate afirma că, pentru a-şi îndeplini misiunea de a realiza unitatea...

Rolul POS DRU în dezvoltarea economiei sociale

I N T R O D U C E R E Începând mai ales din anii ’90, România a intrat într-un proces de sărăcire a populaţiei, accentuat în perioada tranziţiei...

Dezvoltarea economică a României în contextul globalizării

Dictionarul explicativ al limbii romane ne da o definitie a dezvoltarii destul de clara si anume - "a trece de la o stare calitativa veche la alta...

Prezentarea Județului Vâlcea

S Situaţie privind forţa de muncă în judeţul Vâlcea S Situaţie privind pupulaţia localităţilor din judeţul Vâlcea •S Fotografii din judeţul...

Rolul, funcțiile și structura impozitelor și taxelor

I N T R O D U C E R E În domeniul fiscal sunt vehiculate mai multe noţiuni care , în ultimă instanţă , se referă la unul şi acelaşi obiect şi...

Impozitul pe Profit

Notiunea de impozit Constituirea resurselor financiare publice se realizeaza pe seama impozitelor, taxelor, contributiilor si a veniturilor...

Evaziunea fiscală

INTRODUCERE Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-sociale complexe de maximă importanţă cu care statele de astăzi se confruntă şi...

Ai nevoie de altceva?