Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7114
Mărime: 57.50KB (arhivat)
Publicat de: Aura Dumitrascu
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE ADMINISTRATIE SI MANAGEMENT PUBLIC

Extras din proiect

CAPITOLUL 1: Analiza comparativă a sistemelor administrative din: POLONIA și SLOVACIA

Am ales studiul comparativ intre Polonia si Slovacia pentru a-mi oferi posibiliatatea de a cunoaste mai bine particularitatile acestor doua sisteme administrativesi pentru a putea intelege modul prin care au reusit sa ofere un standard de viata corespunzator cetatenilor.

Deasemenea am putut intelege procesul de aderare la UE si modul de privatizare al serviciilor si utilitatilor publice, astfel in cat acest process de privatizare a reusit sa fie “motorul principal al cresterii economice”1.

CAPITOLUL 2: Prezentarea particularitătilor sistemului administrativ din Polonia

Polonia (poloneza Polska), oficial Republica Polona (poloneza Rzeczpospolita Polska), este o tara din Europa Centrala, care se invecineaza cu Germania la vest, Cehia si Slovacia la sud, Ucraina si Belarus la est, si Lituania, Rusia si Marea Baltica la nord. Are de asemenea o frontiera maritima cu Danemarca si Suedia. Intreaga suprafata a Poloniei este de 312.683 km², situand acest stat pe pozitia 69 in lume din punct de vedere al suprafetei. Polonia are o populatie de 38,1 milioane de locuitori, concentrati principal in orase si municipii mai mari, precum capitala istorica – Cracovia, si cea actuala – Varsovia.

Primul stat polonez a fost creat în anul 966. Teritoriul său a fost similar cu limitele actuale ale țării. În anul 1025, Polonia a devenit regat și în 1569 a cimentat o asociație de lungă durată cu Marele Ducat Lituanian prin unire formând Republica Celor Două Națiuni. Republica a fost desființată în 1795. Polonia și-a recăpătat independența în 1918 după Primul Război Mondial, dar și-a pierdut-o din nou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind ocupată de forțele Germaniei Naziste și Uniunii Sovietice, după 1945 devenind un stat comunist aflat sub controlul fostei Uniuni Sovietice. În anul 1989, dominația comunistă a fost răsturnată și Polonia a devenit ceea ce este neoficial denumit „A treia Republică Poloneză”. Astăzi, este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană. Este o republică compusă din șaisprezece voievodate (województwo). Polonia este membră a NATO, ONU, OECD și a Organizației Mondiale a Comerțului.Conform Constituției Republicii Poloneze din anul 1997, Polonia este o republică parlamentară bazată pe principiul separării puterilor în stat.

Stadiul privatizarii serviciilor si utilitatilor publice:

Sectorul privat a devenit, in Polonia, motorul principal al cresterii economice, iar privatizarea a contribuit la crearea de structure economice mai competitive. In 2003 sectorul privat a asigurat 72,5% din PIB si a oferit locuri de munca la 70% din populatia active poloneza.

Agricultura, comertul cu amanuntul si constructiile au devenit, in principiu, private. La expoert, aportul intreprinderilor particulare a atins aproape 90 %, iar la import-93%. Mai scazut a fost in industrie(79%). Sectorul privat dispunea de peste jumatate din mijloacele fixe, iar aportul sau din totalul fondurilor investite depasea 68%. Din cele 8453 de intreprinderi de stat care au existat in 1990, pana la sfarsitul anului 2003, in procesul de transformare a formei de proprietate au fost incluse 5533 firme, adica 65,5%.

1. A.Androniceanu – “Sisteme Europene De Administratie Publica”, Ed.Uranus, Bucuresti, 2006

Importanta sectorului public este inca mare. Sectoarele dominante in acest sector au ramas: mineritul, siderurgia, energetic, gazelle, transportul pe calea ferata. In Polonia industria aprovizionarii cu energie electrica a fost dezintegrata atat la nivel vertical cat si orizontal. Exista 34 societati de productie, o societate de transport si 33 societati de distributie. Polonia are in vedere o privatizare gradual a acestui sector. In anul 1992 uzinele de electricitate din Polonia , Ingaria, Republica Ceha si Slovacia s-au grupat in cadrul CENTREL, care este o unitate creata pentru conexiunea cu reteaua UCPTE.

Guvernul polonez a decis sa privarizeze o parte din ceea ce i-a mai ramas in administrare folosind bursa de valori de la Varsovia. Oficialii polonezi estimeaza ca bugetul va incasa aproape un milliard de dolari din aceste operatiuni. De la companii de energie, la fabric de vodka, edituri de carte si rafinarii, orice proprietate este buna pentru a fi oferita investitorilor. Pentru ca toate lucrurile sa fie clare, polonezii au anuntat un calendar clar al ofertelor, incurajati de experienta din noiembrie anul trecut, cand vanzarea unui pachet minoritar din banca PKO (cea mai mare din Polonia) a adus in buzunarele ministerului de finante 2,5 miliarde de dolari, adica 80% din totalul veniturilor din privatizare din 2004.

Organizarea statului:

Conform Constitutiei intrate in vigoare in 1997 Polonia are republica in care este prezent modelul mixt al sistemului parlamentar presidential.

In plan administrative, Polonia este impartita in: 16 voievodate, 308 poveate comunale si orasenesti, 2489 de gmine.

Sistemul administrativ:

Dupa caderea comunismului, primul presedinte al Poloniei a fost Lech Walesa, istoricul lider al Solidaritatii, ales in noiembrie 1990. Candidand pentru a doua oara in alegerile prezidentiale din toamna anului 1995, Walesa a pierdut in favoarea lui Aleksander Kwasniewski, liderul Aliantei Stangii Democrate, reales in octombrie 2000. Mandatul sau se va incheia la sfarsitul anului 2005.

Puterea legislative este exercitata de un parlament bicameral, Adunarea Nationala, format din Senat( 100 de membri alesi prin vot direct, pentru un mandate de patru ani) si Camera Inferioara-Seim(460 de membri alesi direct, pentru mandate de 4 ani).Senatul nu are initiative legislative, revizuind si propunand amendamente la actele adoptate de Parlament. Seimul este cel care hotaraste forma finala a oricarui act legislativ. Puterea executiva este exercitata de un Consiliu de Ministri, care sete raspunzator fata de Seim. Seful statului, Presedintele, este ales prin vot direct, pentru cel mult doua mandate de cate 5 ani, el numeste Presedintele Consiliului de Ministri si la propunerile sale-ministrii. Totodata, are dreptul de a dizolva Parlamentul in cazul in care acesta este incapabil sa aprobe legea bugetului sau sa formeze Guvernul. Consiliul de ministri este compus din Presedintele Consiliului de Ministri(prim ministru), inlocuitarii sia si ministrii. Guvernul este responsabil de politica interna si externa a statului.

Exista o tripla separate a puterilor in stat si anume:

1. Executivul cu presedintele Consiliului de Ministri( Primul Ministru) si Presedintele Republicii Poloniei. Consiliul de Ministri este condus de Primul Ministru Marek Belka.

2. Autoritatea legislative cu Parlamentul.

3. Autoritatea juridical cu institutiile justitiei.

Preview document

Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 1
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 2
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 3
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 4
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 5
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 6
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 7
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 8
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 9
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 10
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 11
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 12
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 13
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 14
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 15
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 16
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 17
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 18
Analiza Comparativă a Sistemelor Administrative din Polonia și Slovacia - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Sistemelor Administrative din Polonia si Slovacia.doc

Alții au mai descărcat și

Analiză comparativă Suedia și Marea Britanie

I. Titlul lucrării şi justificarea acestuia Din 1 ianuarie 2007 România este membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Din această cauză este...

Studiu comparativ privind organizarea și funcționarea puterii legislative-parlamentului - în Polonia și Finlanda

1. Justificarea titlului studiului comparativ: Studiu comparativ privind organizarea şi funcţionarea puterii legislative-Parlamentului - în...

Studiu Comparativ Privind Sistemul Administrativ din Germania și Cel din Polonia

I. Justificarea titlului: Am ales să vorbim despre aceste două siteme adiministrative ( Germania şi Polonia) în comparaţie, deoarece ambele ţării...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Sisteme Administrative Europene Comparate

Modulul 1 SISTEMUL ADMINISTRATIV – COMPONENTA A MEDIULUI SOCIAL INTRODUCERE Competente cognitive: care vor fi obtinute prin însusirea...

Te-ar putea interesa și

Sustenabilitatea sistemului românesc de pensii pe termen lung

Introducere Descrierea problemei Încă de la începutul anilor 1990, reformele sistemelor de pensii au ajuns în topul agendelor politice în...

Managementul Strategic al unui Colegiu Tehnic

1. Particularităţi ale managementului strategic educaţional în sectorul public Managementul indică o anumită mentalitate, o manieră proprie, dar...

Ai nevoie de altceva?