Cadrul Administrativ Privind Protectia Consumatorului in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cadrul Administrativ Privind Protectia Consumatorului in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Cuprins

Capitolul 1 – Cadrul administrativ privind protecția consumatorului în România 2
1.1. Instituții de stat 2
1.2. Organisme consultative mixte 8
1.2.1. Consiliile consultative pentru protecția consumatorilor (CCPC) 8
1.2.2. Comitetul Interministerial pentru Supravegherea Pieței Produselor și Serviciilor și Protecția Consumatorilor (CISPPSPC) 9
1.2.3. Comisia pentru Securitatea Produselor (CSP) 9
1.2.4. Comisia pentru Clauze Abuzive (CCA) 9
1.3. Asociațiile pentru protecția consumatorilor 9
1.3.1. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România 10
1.3.2. Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPSR) 11
Capitolul 2 – Studii de caz 12
Bibliografie 15

Extras din document

Capitolul 1 – Cadrul administrativ privind protecția consumatorului în România

Economia contemporană, dacă este privită succesiv prin prisma intereselor agenților economici și, respectiv, ale consumatorilor, conduce la concluzia că între cele două „tabere” se stabilesc adesea rapoarte dezechilibrate, balanța înclinându-se frecvent în favoarea agenților economici. Acest lucru a impus, cu precădere în perioada modernă, apariția unei terțe părți, o a treia forță, menită să contrabalanseze dezechilibrul. Astfel, protecția consumatorilor are rolul de a atenua sau chiar de a elimina aceste discrepanțe.

Protecția consumatorilor este o forță bazată pe un sistem articulat (de legi, instituții și mecanisme), capabilă de a oferi consumatorilor protecție deplină a drepturilor și intereselor lor legitime în relațiile de piață cu agenții economici.

În România, acte normative care să reglementeze acest domeniu au apărut după anul 1990, adoptarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor reprezentând primul act care a statuat, în ţara noastră, drepturile consumatorilor.

Un element important în procesul de protecție a consumatorilor, o constituie asigurarea cadrului instituțional și organizațional, reprezentat de instituții ale statului, organisme consultative mixte și asociațiile de consumatori.

1.1. Instituții de stat

Ca organ al administrației publice centrale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), este principala instituție care asigură protecția consumatorilor în România. ANPC coordonează și realizează strategia și politica Guvernului în domeniul protecției consumatorului, acționând pentru prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor consumatorilor și, evaluează efectele pe piață ale sistemelor de supraveghere a produselor și servciilor destinate consumatorilor.

În prezent, actul normativ care reglementează organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este Hotărârea Guvernului nr. 700 din 11 iulie 2012, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 491 din 18/07/2012.

Astfel, Autoritatea este instituţie publică şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri.

3

Conform dispoziţiilor acestui act normativ, Autoritatea coordonează şi realizează strategia şi politica Guvernului în domeniul protecţiei consumatorilor, acţionează pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul Administrativ Privind Protectia Consumatorului in Romania.pdf