Caiet practica Primaria Municipiului Iasi

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Caiet practica Primaria Municipiului Iasi.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Florin oprea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Cuprins

1.Scurt istoric 3
2.Evidentierea si analiza specificului institutiei prin raportare la tipul de activitate,misiunea,scopul,obiectivele,cadrul normative de infiintare si organizare. 4
a).Misiunea si scopul institutiei 4
b).Obiectivele si cadrul normativ de infiintare si organizare 4
3.Organizarea si functionarea Primariei Municipiului Iasi 6
a)Organizarea 6
b). Functionarea 9
4. Directia Tehnica si de Investitii 11

Extras din document

1.Scurt istoric

Municipiul Iasi se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, fiind mentionat pentru prima oara intr-un privilegiu comercial emis în 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Iasul a fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele doua capitale ale Principatelor Unite intre 1859 si 1862 si capitala Romaniei intre 1916-1918.

Important centru universitar, cu peste 60.000 studenti anual în 5 universitati de stat si 3 universitati private, Iasul este de asemenea si un puternic centru cultural ( in acest sens se mentioneaza deseori sintagma de “capitala culturala a Romaniei”) si istoric ( in anul 2008 s-au sarbatorit 600 ani de atestare documentara a Iasului). Iasul este orasul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba romana si al primului muzeu literar memorial.

Primaria Municipiului Iasi a fost infiintata prin Legea comunala din 1864, votata de Adunarea generala a Romaniei in ziua de 9 martie 1864 si promulgata sub nr. 394 de catre Alexandru Ioan Cuza la data de 31 martie 1864. Astfel, a inceput o noua etapa in istoria administratiei comunale modern.

Primul primar al “Iesilor” a fost Dimitrie Gusti care a condus municipiul în patru mandate, de numele sau fiind legate multe din realizarile edilitare ale acelor vremuri. Actualul sediu al primariei este fostul Palat Roznovanu, situat in inima orasului, în apropierea celor mai semnificative monumente istorice. Cladirea impresionanta prin somptuozitate si fastul interioarelor, a fost construita in deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea si restaurata intre 1830 - 1833 de catre cunoscutul arhitect Johan FREYWALD, cel care a proiectat si Catedrala Mitropolitana.

Această cladire a avut un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Razboi Mondial, intre 1916 – 1918, cand a gazduit sediile conducerii politice refugiate de la Bucuresti. In incaperea in care se afla acum Cabinetul Primarului isi avea biroul M.S. Regele Ferdinand, iar in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local s-a intrunit în 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei. In deceniile 2-4 ale secolului XX, Palatul a cunoscut din nou stralucirea vietii mondene de altadata, pentru ca, din 1944 sa devina sediul Comitetului Orasenesc de Partid si din 1970 sediul Primariei orasului.

Dupa anul 1990 au trecut prin Sala Mare a Palatului cele mai semnificative personalitati ale vietii politice romanesti, membrii ai Casei Regale, ambasadori si reprezentanti ale statelor din toate colturile lumii.

Primaria Municipiului Iasi este organizata si functioneaza ca autoritate a administratiei publice locale, desfasurandu-si activitatea la un nivel inferior subordonat conducerii realizate prin Parlament, dar superior conducerii de la nivelul regiilor autonome sau al societatilor comerciale cu activitati productive, de prestari – servicii sau social – culturale.

Primaria, ca structura functionala cu activitate permanenta, este constituita din primar, viceprimar, secretar si aparatul propriu al consiliului local, care duc la indeplinire hotararile consiliului local si dispozitiile primarului, solutionand problemele curente ale colectivitatii.

2.Evidentierea si analiza specificului institutiei prin raportare la tipul de activitate,misiunea,scopul,obiectivele,cadrul normative de infiintare si organizare.

a).Misiunea si scopul institutiei

Misiunea Primariei Municipiului Iasi include oferirea de servicii publice de calitate in domeniul administratiei publice locale.

Primaria Municipiului Iasi ca membra a Asociatiei Municipalitatilor din Romania are ca viziune satisfacţia permanentă a clienţilor (persoane fizice si juridice), a angajaţilor, apreciaţi ca şi colaboratori şi a societăţii civile, urmărind să devină un lider regional si national.

Fisiere in arhiva (1):

  • Caiet practica Primaria Municipiului Iasi.docx

Bibliografie

1.Modernizarea si Eficientizarea Administratiei Publice Locale, Vasile A.Munteanu,Editura SEDCOM LIBRIS;
2.Tratat de drept administrative,Iorgovan A. ,vol I,Editura Nemira,Bucuresti 1996;
3.Regulamentul de organizare si functionare,Directiei Tehnice si de investitii-Biroul Versanti si Monumente;
4. http://www.primaria-iasi.ro
5. http://www.anfp.gov.ro/

Alte informatii

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza “Iasi Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor