Carieră în funcția publică final

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 111 în total
Cuvinte : 39012
Mărime: 187.23KB (arhivat)
Publicat de: Andrei S.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE4
  2. CAPITOLUL 1. FUNCTIA PUBLICA SI FUNCTIONARUL PUBLIC6
  3. 1.1 Scurt istoric al functiei publice6
  4. 1.2 Definitia functiei publice din dubla perspectiva, a managementului public si a dreptului administrativ.10
  5. 1.3 Functionarul public. Concept si tipologie.21
  6. 1.4 Drepturile si obligatiile functionarilor publici26
  7. CAPITOLUL 2. CARIERA ÎN FUNCTIA PUBLICA33
  8. 2.1 Conceptul de cariera33
  9. 2.2 Planificarea si dezvoltarea carierei35
  10. 2.3 Rolul formarii personalului în dezvoltarea carierei38
  11. 2.4 Recrutarea, selectia, atestarea, numirea si promovarea functionarilor publici40
  12. 2.5 Pregatirea si perfectionarea pregatirii functionarilor publici45
  13. CAPITOLUL 3. CARIERA MILITARA52
  14. 3.1. Administratia militara, subsistem al administratiei publice.52
  15. 3.2 Cariera în functia publica din administratia militara58
  16. CAPITOLUL 4. STUDIU PRIVIND NEVOIA DE CONSILIERE PROFESIONALA ÎN ADMINISTRATIA MILITARA66
  17. 4.1 Cadrul teoretic66
  18. 4.2 Metodologia cercetarii72
  19. 4.2.1 Designul cercetarii73
  20. 4.3 Ipoteze de cercetare75
  21. 4.4 Obiectivele cercetarii76
  22. 4.5 Operationalizarea conceptului77
  23. 4.6 Universul populatiei, esantionarea si aplicarea chestionarului79
  24. 4.7 Construirea instrumentelor de lucru80
  25. 4.7.1 Tipuri de întrebari81
  26. 4.7.2 Formularea întrebarilor83
  27. 4.7.3 Structura chestionarului84
  28. 4.7.4 Designul chestionarului85
  29. 4.8 Analiza si prelucrarea datelor obtinute85
  30. CONCLUZII SI PROPUNERI91
  31. BIBLIOGRAFIE95
  32. Anexa nr. 198
  33. Anexa nr. 2105
  34. Anexa nr. 3106

Extras din proiect

Teoreticianul Gary Johns considera organizatiile a fi drept inventii sociale destinate realizarii unor scopuri comune prin efort de grup". În aceeasi ordine de idei putem afirma ca orice organizatie presupune existenta unei ierarhii clare si formalizate la niveluri de decizie, fiecare cu atributii bine definite. În cadrul acestei ierarhii, autoritatea, puterea si comanda sunt în vârful piramidei, iar executia la bazele ei.

Experienta practica a demonstrat rolul esential al factorului uman în cadrul oricarui tip de organizatie. "Latura umana" (expresie consacrata de Douglas Mc Gregor), incluzând oamenii cu tot ceea ce implica prezenta lor (motivatii, relatii formale si informale, negocierea conflictelor) s-a dovedit a fi la fel de importanta în atingerea scopurilor unei organizatii ca si planificarea si organizarea pe baze stiintifice a activitatii.

Procesul complex de reorganizare a armatei a atras dupa sine un proces complex de restructurare a efectivelor, finalizat fiind o data cu intrarea României în Uniunea Europeana. Întreaga politica de personal din cadrul administratiei militare a capatat o noua orientare, total diferita de cea anterioara, iar astazi atentia Directiei de management resurse umane este îndreptata catre elaborarea unui nou ghid al carierei militare, ce are drept premise constituirea unor structuri specializate si a unor grupuri de lucru special constituite care sa asigure planificarea, coordonarea si evaluarea activitatilor de elaborare si implementare a actelor normative, politicilor si strategiilor de dezvoltare a carierei militare.

Literatura de specialitate care vizeaza problemele pe care intentionez sa le dezbat în prezenta lucrare nu ofera informatii complete si satisfacatoare. Intentia mea este de a lamuri aspectele privind evolutia functionarului din administratia militara în cariera, particularizând pe ideea de consiliere profesionala.

Astfel, lucrarea de fata încearca sa descrie si sa analizeze, pe cât posibil, care anume sunt etapele ce trebuiesc parcurse de un functionar în evolutia profesionala, în domeniul militar, si daca este necesar a fi promovata consilierea profesionala. Mai mult, care sunt pespectivele noastre, din punct de vedere profesional? În ce masura ne putem previziona evolutia în cariera? Avem nevoie de structuri specializate în materie de consiliere profesionala?

În vederea relevarii celor expuse am structurat lucrarea pe patru capitole, organizate la rândul lor pe subcapitole si am finalizat cu un set de concluzii si propuneri referitoare la problematica dezbatuta.

Primul capitol introduce conceptul de functionar public, clarificând aspecte ce tin de functia publica atât din perspectiva manageriala cât si a dreptului administrativ.

Capitolul doi vizeaza notiunea de cariera, particularizând pe domeniul administratiei publice. Sunt evidentiate etapele necesare a fi parcurse de catre orice functionar în devenirea sa profesionala, subliniind totodata importanta perfectionarii pregatirii acestora cu scopul de a raspunde în permanenta cerintelor administratiei publice permanent în schimbare.

Capitolul trei aprofundeaza problematica lucrarii prin investigarea conceptului de administratie militara, ca subsistem al administratiei publice. Este analizata evolutia în cariera a functionarului din institutia militara, etapele si pasii necesari promovarii în functie, în grad, cât si relevanta autoperfectionarii constante în domeniu.

În capitolul patru, cel mai important al lucrarii de fata, am realizat o investigatie asupra perceptiei nevoii de consiliere profesionala a ofiterilor din doua unitati militare diferite, Academia Fortelor Terestre si Brigada 282 Infanterie Mecanizata, Focsani. Investigatia a fost realizata prin intermediul anchetei pe baza de chestionar, întarita de un interviu nestructurat pe aceasta tema, la baza acestuia situându-se îndeosebi acele aspecte despre care se doreste a se afla mai multe amanunte. Aceasta cercetare vizeaza evidentierea necesitatii ofiterilor de a fi în permanenta la curent cu actiunile pe care trebuie sa le întreprinda pentru a fi în masura sa promoveze. Concluziile si propunerile din finalul capitolului vin sa întareasca sau sa nege ipotezele ce stau la baza realizarii cercetarii.

Desi este evident faptul ca în aceasta lucrare au fost tratate doar câteva dintre aspectele problematicii, aceasta vizând un nivel mult mai înalt la care nu ne putem raporta de pe aceste pozitii, speram totusi ca lucrarea de fata sa realizeze o constientizare mai profunda a problemei si poate chiar, ca urmare a realizarii unor alte investigatii pe aceasta tema, sa reuseasca sa sensibilizeze factorii de decizie acreditati în luarea unor decizii în acest sens.

CAPITOLUL 1

FUNCTIA PUBLICA SI FUNCTIONARUL PUBLIC

1.1 Scurt istoric al functiei publice

Existenta statului, înteles sintetic ca putere organizata asupra unei populatii, pe un anumit teritoriu, a presupus, înca din momentele sale de început, o continua adaptare la dinamica vietii economice, sociale si politice. Raspunsurile pe care statul le-a oferit cerintelor venite în numar tot mai mare din partea societatii s-au concretizat în cresterea volumului si a complexitatii functiilor sale, în multiplicarea atributiilor autoritatilor si organelor sale. Pe buna dreptate, Neagu Djuvara considera ca realitatea cea mai puternica si cea mai interesanta în drept, cea mai pasionanta de studiat este statul (N. Djuvara, 1930. p. 16) .

Potrivit teoriei separatiei puterilor în stat, functiile pe care statul le dobândeste în asigurarea suveranitatii sale, functia legislativa, functia executiva si functia judecatoreasca nu pot fi realizate decât prin exercitarea lor de catre puteri independente, reprezentate la nivel politico-juridic de organe corespunzatoare.

Pentru realizarea acestor functii ale statului se înfiinteaza servicii publice, care, la rândul lor, sunt înzestrate cu functii publice  atributii, competente si raspunderi specifice sarcinilor pe care acestea le realizeaza în scopul satisfacerii intereselor generale ale societatii (V. Prisacaru, 2004, p. 32).

Dupa 1989, functia publica a redevenit, integral, o institutie a dreptului administrativ. Astfel a avut loc desprinderea conceptuala a functiei publice de raportul juridic de munca, iesirea acesteia de sub incidenta dreptului muncii, sub a carui incidenta intrase din 1950. De altfel, în perioada 1949-1989, a fost distrusa întreaga clasa politica a tarii si întregul aparat functionaresc al statului, de la Guvern si pâna la nivelul administratiei publice locale. Mai mult decât atât, nici una din cele trei constitutii socialiste nu a cuprins nici o referire cu privire la functia publica, aceasta notiune fiind considerata desueta, functionarii publici dobândind statutul de om al muncii, supus principiilor juridice ale Codului Muncii, intrat în vigoare în 1950. În pofida argumentarilor din literatura de specialitate, un statut general al functionarilor din administratia publica nu s-a adoptat pâna în 1989, în schimb au fost adoptate prin lege statute disciplinare sau profesionale pentru diferite domenii. Însa, anterior acestei perioade, reglementarile functiei din administratia de stat au o bogata traditie.

Preview document

Carieră în funcția publică final - Pagina 1
Carieră în funcția publică final - Pagina 2
Carieră în funcția publică final - Pagina 3
Carieră în funcția publică final - Pagina 4
Carieră în funcția publică final - Pagina 5
Carieră în funcția publică final - Pagina 6
Carieră în funcția publică final - Pagina 7
Carieră în funcția publică final - Pagina 8
Carieră în funcția publică final - Pagina 9
Carieră în funcția publică final - Pagina 10
Carieră în funcția publică final - Pagina 11
Carieră în funcția publică final - Pagina 12
Carieră în funcția publică final - Pagina 13
Carieră în funcția publică final - Pagina 14
Carieră în funcția publică final - Pagina 15
Carieră în funcția publică final - Pagina 16
Carieră în funcția publică final - Pagina 17
Carieră în funcția publică final - Pagina 18
Carieră în funcția publică final - Pagina 19
Carieră în funcția publică final - Pagina 20
Carieră în funcția publică final - Pagina 21
Carieră în funcția publică final - Pagina 22
Carieră în funcția publică final - Pagina 23
Carieră în funcția publică final - Pagina 24
Carieră în funcția publică final - Pagina 25
Carieră în funcția publică final - Pagina 26
Carieră în funcția publică final - Pagina 27
Carieră în funcția publică final - Pagina 28
Carieră în funcția publică final - Pagina 29
Carieră în funcția publică final - Pagina 30
Carieră în funcția publică final - Pagina 31
Carieră în funcția publică final - Pagina 32
Carieră în funcția publică final - Pagina 33
Carieră în funcția publică final - Pagina 34
Carieră în funcția publică final - Pagina 35
Carieră în funcția publică final - Pagina 36
Carieră în funcția publică final - Pagina 37
Carieră în funcția publică final - Pagina 38
Carieră în funcția publică final - Pagina 39
Carieră în funcția publică final - Pagina 40
Carieră în funcția publică final - Pagina 41
Carieră în funcția publică final - Pagina 42
Carieră în funcția publică final - Pagina 43
Carieră în funcția publică final - Pagina 44
Carieră în funcția publică final - Pagina 45
Carieră în funcția publică final - Pagina 46
Carieră în funcția publică final - Pagina 47
Carieră în funcția publică final - Pagina 48
Carieră în funcția publică final - Pagina 49
Carieră în funcția publică final - Pagina 50
Carieră în funcția publică final - Pagina 51
Carieră în funcția publică final - Pagina 52
Carieră în funcția publică final - Pagina 53
Carieră în funcția publică final - Pagina 54
Carieră în funcția publică final - Pagina 55
Carieră în funcția publică final - Pagina 56
Carieră în funcția publică final - Pagina 57
Carieră în funcția publică final - Pagina 58
Carieră în funcția publică final - Pagina 59
Carieră în funcția publică final - Pagina 60
Carieră în funcția publică final - Pagina 61
Carieră în funcția publică final - Pagina 62
Carieră în funcția publică final - Pagina 63
Carieră în funcția publică final - Pagina 64
Carieră în funcția publică final - Pagina 65
Carieră în funcția publică final - Pagina 66
Carieră în funcția publică final - Pagina 67
Carieră în funcția publică final - Pagina 68
Carieră în funcția publică final - Pagina 69
Carieră în funcția publică final - Pagina 70
Carieră în funcția publică final - Pagina 71
Carieră în funcția publică final - Pagina 72
Carieră în funcția publică final - Pagina 73
Carieră în funcția publică final - Pagina 74
Carieră în funcția publică final - Pagina 75
Carieră în funcția publică final - Pagina 76
Carieră în funcția publică final - Pagina 77
Carieră în funcția publică final - Pagina 78
Carieră în funcția publică final - Pagina 79
Carieră în funcția publică final - Pagina 80
Carieră în funcția publică final - Pagina 81
Carieră în funcția publică final - Pagina 82
Carieră în funcția publică final - Pagina 83
Carieră în funcția publică final - Pagina 84
Carieră în funcția publică final - Pagina 85
Carieră în funcția publică final - Pagina 86
Carieră în funcția publică final - Pagina 87
Carieră în funcția publică final - Pagina 88
Carieră în funcția publică final - Pagina 89
Carieră în funcția publică final - Pagina 90
Carieră în funcția publică final - Pagina 91
Carieră în funcția publică final - Pagina 92
Carieră în funcția publică final - Pagina 93
Carieră în funcția publică final - Pagina 94
Carieră în funcția publică final - Pagina 95
Carieră în funcția publică final - Pagina 96
Carieră în funcția publică final - Pagina 97
Carieră în funcția publică final - Pagina 98
Carieră în funcția publică final - Pagina 99
Carieră în funcția publică final - Pagina 100
Carieră în funcția publică final - Pagina 101
Carieră în funcția publică final - Pagina 102
Carieră în funcția publică final - Pagina 103
Carieră în funcția publică final - Pagina 104
Carieră în funcția publică final - Pagina 105
Carieră în funcția publică final - Pagina 106
Carieră în funcția publică final - Pagina 107
Carieră în funcția publică final - Pagina 108
Carieră în funcția publică final - Pagina 109
Carieră în funcția publică final - Pagina 110
Carieră în funcția publică final - Pagina 111

Conținut arhivă zip

  • Cariera in Functia Publica Final.doc

Alții au mai descărcat și

Cariera în Funcția Publică

INTRODUCERE Dezvoltarea carierei la Consiliul Judeţean Arad implică o gamă largă de activităţi desfăşurate, în principal de către personalul...

Studiul privind formarea profesională a specialiștilor în administrația publică

INTRODUCERE Integrarea României în Uniunea Europeana înseamna pe lânga armonizarea legislativa si o preluare a valorilor si mentalitatilor...

Studiu Comparativ privind Cariera Funcționarilor Publici în State Membre ale Uniunii Europene

1. Functia publica si functionarii publici în reglementarea româneasca Notiunea de functie publica, traditional, s-a impus ca o notiune...

Funcționarul Public în Administrația Publică Românească

CAP. I Funcţia publică.Funcţionarul public Funcţia publică este o noţiune fundamentală a dreptului adminitrativ,motiv pentru care a constituit o...

Funcția publică europeană

Sumar Viata sociala a determinat intotdeauna multiple probleme ale membrilor societatii, indeosebi de ordin administrativ. Nevoile formulate de...

Evaluarea strategiei de perfecționare a funcționarilor publici

“ Cine deţine informaţia, deţine puterea” Capitolul I. Perfecţionarea profesională - element esenţial în dezvoltarea carierei funcţionarilor...

Cariera în Administrația Publică

CAPITOLUL I. Conceptul de carieră Deși în limbajul curent noțiunea de carieră este larg folosită, conceptul de carieră are numeroase înțelesuri,...

Perfecționarea pregătirii profesionale a funcționarilor publici

Am abordat aceasta tema datorita convingerii ca succesul reformei in administratia publica din Romania depinde intr-o foarte mare masura de...

Te-ar putea interesa și

Guvernul României și atribuțiile sale

Guvernul şi atribuţiile sale 1. Introducere 1.1. Istoricul reglementării instituţiei Regulamentele Organice nu au reprezentat prima consti¬tuţie...

Studiu Comparativ Privind Cariera Funcționarilor Publici în State ale Uniunii Europene

Cap.I.Cariera profesională în funcţia publică I.1.Delimitări conceptuale privind funcția si funcționarul public I.1.1 Funcția public...

Evaluarea Performanțelor Resurselor Umane

I. EVALUAREA PERFORMANŢELOR RESURSELOR UMANE I. 1 Necesitatea evaluării performanţelor resurselor umane Necesitatea evaluării performanţelor nu...

Studiu Privind Regimul Juridic al Funcției și Funcționarului Public

CAPITOLUL 1. FUNCŢIA PUBLICĂ 1.1.1. Noţiune şi evoluţii normative Viaţa socială a determinat întotdeauna multiple probleme ale membrilor...

Funcția și funcționarul public din perspectiva europeană

CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE PRIVIND FUNCŢIA PUBLICĂ EUROPEANĂ ŞI FUNCŢIONARUL PUBLIC EUROPEAN 1.1 Fundamentarea noţiunilor În cadrul...

Dreptul la Carieră a Funcționarilor Publici

INTRODUCERE O perioadă îndelungată, funcţionarii au fost supuşi unor regimuri restrictive, dat fiind specificul misiunii lor de a servi statului....

Funcția publică europeană

Sumar Viata sociala a determinat intotdeauna multiple probleme ale membrilor societatii, indeosebi de ordin administrativ. Nevoile formulate de...

Etica și Deontologia Funcționarilor Publici

Argument Una dintre cărămizile societăţii moderne, dacă o putem numi aşa, este funcţia publică. Această parte importantă a dezvoltării umane a...

Ai nevoie de altceva?