Comparatia Ratei Nuptialitatii a Judetului Arad Fata de Judetul Bacau

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Comparatia Ratei Nuptialitatii a Judetului Arad Fata de Judetul Bacau.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: D. Jemmna

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Cuprins

1. Introducere;
2. Conceptul de nuptialitate;
3. Comparaţia ratei nupţialităţii a judeţului Arad faţă de judeţul Bacău;
4. Concluzii.

Extras din document

1. Introducere

Am ales tema “Comparaţia ratei nupţialităţii a judeţului Arad faţă de judeţul Bacău”

deoarece căsătoria astăzi, se prezintă intr-o continuă scădere şi care, de asemenea îşi pune amprenta şi asupra celorlalte fenomene precum divorţialitatea, natalitatea, sporul natural etc.

Alain Girard, francezul , doctor în demografie afirmă că ,,dintre toate rituarurile de trecere care jalonează cursul vieţii umane, căsătoria se dovedeşte a fi unul de o importanţă specială, atât din punctul de vedere al individului, cât şi din punct de vedere biologic şi social”. Aceste cuvinte reprezintă o parte din introducerea unei dintre cele mai cunoscute lucrări demografice şi de sociologie familiala din literatura franceză, consacrată problemei alegerii partenerului. Cartea a fost publicată pentru prima data în anul 1964 şi apoi reeditată în nenumarate rânduri.

Primul capitol din acest proiect prezintă nuţialitatea ca fenomen general. Termenul de nupţialitate implică efectele pe care la are asupra creşterii şi scăderii ratei divorţialităţii. Deasemenea,în proiect vor fi prezentate cateva rate şi indicatori ai nupţialităţii.

Căsătoria, ca instituţie cvasiuniversală, şi familia ca grup social primar reprezintă obiectul multor lucrări şi tratate de mare importanţă.

Există o disciplină ‘ sociologia familiei’ special denumită în acest sens , care are asemenea obiective. Căsătoria şi structura sa, ca instituţie socială işi contureaza forme şi ridică numeroase probleme discutate într-o epocă istorică şi a unei zone geografice diferite.

În ultima parte voi trece la prezentarea exactă a fenomenului în date, voi compara rata nupţialităţii între judetul Arad respectiv judetul Bacău, atât diferenţele, asemănările dintre acestea,precum şi cauzele care au condus la creşterea sau scăderea căsătoriilor pentru perioada dintre anii 1990 şi 2008.

În mod obisnuit, căsătoria se întemeiaza pe reciprocitatea afectivă dintre parteneri, însa, în realitate, motivaţiile căsătoriei sunt mult mai numeroase şi se consumă într-o multitudine de complexe specifice. Pe lângă motivatiile afective, în încheierea căsătoriei intervin şi aspecte de ordin economic, aspecte rasiale, culturale etc. Există trei stări matrimoniale: căsătorit, necăsătorit, uniune consensuală. De regulă, căsătoriile au loc între indivizi cu trăsături similare: cu un nivel economic identic sau asemănător, cu un nivel de educaţie similar. În general, relaţiile de căsătorie se realizează între persoane cu statusuri sociale indetice sau similare.

2. Conceptul de nupţialitate

Nupţialitatea reprezintă un fenomen demografic principal care indică multimea căsătoriilor încheiate sau existente într-o anumită perioadă de timp , de obicei un an calendaristic.

Spre deosebire de alte fenomene demografice, studiul nupţialitatii este mai dificil deoarece nu are o definiţie precisă iar căsătoriile sunt evenimetnte repetabile în viaţă unei persoane, care se produc în mod normal în prezenţa a două persoane, a două unităţi care aparţin unor subcolectivităţi diferite biologic şi social. O analiză deosebită se acordă primelor căsătorii, desfacerea acesteia prin văduvie sau divorţ şi a recăsătoriilor, conform tradiţiilor şi obiceilor specifice. Un alt element dificil este delimitarea nupţalităţii feminine de cele masculine.In acest caz, se recomandă astfel studierea fenomenului per total şi pentru fiecare sex separat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatia Ratei Nuptialitatii a Judetului Arad Fata de Judetul Bacau.doc

Alte informatii

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Specializarea Administratie Publică