Dezvoltare Durabila - Energia Durabila in Africa Sub-Sahariana

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Dezvoltare Durabila - Energia Durabila in Africa Sub-Sahariana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alpopi Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Stiinta Administratiei, Ecologie, Management, Merceologie

Cuprins

Continut:
1. Energia pentru dezvoltarea durabila
2. Activitatile ICSU in sectorul energetic
3. Situatia energiei din Africa in ansamblu
4. Provocarile cheie ale energiei in Africa sub-Sahariana
5. Proiecte energetice in Africa sub-Sahariana
6. Progresul in sectorul energetic in Africa sub-Sahariana
7. Proiecte propuse:
a. Dezvoltarea modelelor si scenariilor energie pentru Africa sub-Sahariana
b. Cresterea accesului la energie de inalta calitate, de incredere si disponibila intr-o maniera durabila in Africa sub-Sahariana
8. Programul general
9. Surse de finantare propuse
10. Rolul ICSU ROA in implementarea planului stiintific asupra energiei durabile
11. Concluzii

Extras din document

Energia durabila in

Africa sub-Sahariana

Consiliul International pentru Stiinta (ICSU) este o organizatie neguvernamentala care are 112 Grupuri Stiintifice Nationale, dintre care 23 sunt din Africa sub-Sahariana, 29 de Uniuni Stiintifice Internationale si grupuri afiliate. Viziunea strategica pe termen lung a ICSU este o lume in care stiinta este utilizata pentru beneficial tuturor, in care excelenta in stiinta este pretuita si in care cunostintele stiintifice sunt legate eficient de elaborarea de politici.

Planul strategic 2006-2011 isi arata contributia la intarirea stiintei internationale pentru beneficiul unei societati axate pe trei arii:

- Colaborarea internationala in domeniul cercetarii - ICSU planuieste si coordoneaza programele majore de cercetare in domenii cheie cum sunt: schimbarile globale din mediul inconjurator, monitorizarea si observarea Sistemului Pamantesc, colectarea, conservarea si diseminarea datelor si informatiilor stiintifice.

- Stiinta pentru politica – ICSU cauta sa se asigure ca stiinta este integrata in evolutia politicii internationale si ca politicile relevante iau in considerare cunostintele stiintifice. In consecinta, ICSU reprezinta comunitatea stiintifica la diverse forumuri cum ar fi Summit-ul Mondial asupra Dezvoltarii Durabile de la Johannesburg (2002) si Geneva (2003) si Summit-ul Mondial asupra Societatii Informatiei de la Tunis (2005), Comisia Natiunilor Unite asupra Dezvoltarii Durabile si Summit-urile Observarii Pamantului.

- Universalitatea stiintei – acest principiu este incorporat in statuturile ICSU: „Practicare stiintei ar trebui sa fie echitabila si fara discriminari.” Astfel, principalul al ICSU este de a spori pluralismul stiintei si de a se adresa tuturor tarilor, asigurarea ca oamenii de stiinta se pot asocia si pot comunica liber, asigurarea cu date si informatii, ingaduirea accesului la materiale si facilitati de cercetare, apropierea natiunilor si disciplinelor.

Sediul Regional din Africa al ICSU (ICSU ROA) a fost inaugurat pe 1 septembrie 2005 cu scopul de a promova si coordona activitatile familiei ICSU in Africa sub-Sahariana. Aceasta incercare va lua in considerare intotdeauna realitatile specifice ale regiunii. In aprilie 2006, Comitetul Regional ICSU pentru Africa (ICSU RCU) a selectat patru arii prioritare asupra carora Sediul Regional isi va concentra activitatile in perioada 2006-2011 (si dupa 2011). Acestea sunt: energie durabila, sanatate si bunastarea oamenilor, dezastre si hazarde naturale sau cauzate de om si schimbarile globale.

ICSU a intemeiat patru Grupuri-Tinta constand in totalitatea expertilor africani pentru a pregati patru planuri stiintifice care sa fie implementate cu mare succes in fiecare din cele patru arii prioritare in Africa sub-Sahariana.

In scrierea planurilor stiintifice, autorii au luat in considerare Planul Strategic al ICSU pe perioada 2006-2011, Planul Stiintific si Tehnologie Consolidata de Actiune al Africii, Scopurile Dezvoltarii Millennium ale Natiunilor Unite, rapoarte de la corpurile interdisciplinare ICSU si initiative comune.

Planurile stiintifice finale au fost prezentate pentru aprobare de catre ICSU ROA pe 5-6 martie 2007 in Seychelles.

1. Energia pentru dezvoltarea durabila

Din punct de vedere istoric, energia continua sa fie pivotul dezvoltarii economice si sociale in toate tarile lumii. Cu toate ca a adus o mare prosperitate economica, modul in care a fost produsa si utilizata este ineficient si a afectat in mod negativ mediile locale, regionale si globale, prin urmare dezbaterea in cauza despre crearea unor sisteme energetice durabile. Aceasta dezbatere este centrata pe discutii detaliate in jurul diferitelor surse de energie si emisiilor din timpul operatiunilor termo-chimice si biologice.

Aceste discutii au condus la definitii diferite pentru termenul de „energie durabila”. Totusi, energia durabila este luata intr-un context mai larg pentru a include factori importanti cum ar fi pozitionarea resurselor, infrastructura energetica existenta si nevoile dezvoltarii. Polemica asupra energiei durabile a condus la un acord la cea de-a noua sesiune a Comisiei de Dezvoltare Durabila a Natiunilor Unite (CSD-9), care a fost aprobata mai departe la Summit-ul Mondial pentru Dezvoltare Durabila din 2002 tinut la Johannesburg, Africa de Sud, ca „energia durabila” este privita ca „energie pentru dezvoltare durabila”.

„Energia durabila asigura servicii energetice accesibile si de incredere care indeplinesc nevoile economice, sociale si de mediu in contextul dezvoltarii generale a societatii catre care serviciile sunt orientate, recunoscand in acelasi timp o distributie echitabila in satisfacerea acelor nevoi.”

2. Activitatile ICSU in sectorul energetic

Eforturi recente ale ICSU cu privire la energia durabila includ urmatoarele: stabilirea unui raport de la Uniunea Internationala de Fizica Pura si Aplicata (ICSU-IUPAP), infiintarea Panoului Stiintific Institutional de Energie Regenerabila (ICSU-ISPRE), si un raport consultativ de la Grupului de Lucru al ICSU asupra Energiei si Societatilor Durabile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Durabila - Energia Durabila in Africa Sub-Sahariana.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Management-Administratie Publica