Extras din document
1.PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE IN CARE SE DESFASOARA PRACTICA
1.1.Denumirea institutiei publlice, profil, obiect de activitate predominanta.
Institutia publica analizata poarta denumirea de DIRECTIA PENTRU PROTECTIA COPILULUI AFLAT IN DIFICULTATE-SECTOR 5 (denumita in continuare D.P.C.D.) si functioneaza ca institutie de interes local, cu personalitate juridica.
D.P.C.D. asigura copiilor aflati in dificultate protectie si asistenta in realizarea si exercitarea drepturilor lor si acorda sprijin si asistenta parintilor pentru prevenirea situatiilor ce pun in pericol, securitatea si dezvoltarea copilului, potrivit atributiilor ce ii revin.
Cheltuielile pentru activitatile desfasurate de D.P.C.D. in indeplinirea atributiilor ce ii revin se finanteaza de la bugetul local. D.P.C.D. poate folosi, pentru desfasurarea si largirea activitatii sale, din tara sau strainatate, sub forma de donatii si sponsorizari, cu respectarea dispozitiilor legale .
D.P.C.D. are sediul in municipiul Bucuresti, sector 5, b-dul Regina Elisabeta, nr.29-31.
Conducerea D.P.C.D. se asigura de catre directorul executiv si colegiul director.
1.2.BAZA LEGALA DE INFIINTARE
Directia pentru Protectia Copilului aflat in Dificultate este infiintata prin H.C.L.nr.47/25.09.1997 si functioneaza ca institutie de interes local, cu personalitate juridica, tinand cont de prevederile art.20 lit. “a”, art. 32, art. 33, art.34 si art. 39 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice, Ordonanteide urgenta nr26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate si ale hotararii si ale Hotararii Guvernului nr. 205/1997 cu privire la organizarea activitatii autoritatilor administratiei publice locale in domeniul protectiei drepturilor copilului, precum si in temeiul art. 20 al.2 lit. r si art. 28 din legea nr. 69/1991 privind administratia publica locala modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 22/1997.
1.3.LEGISLATIA PE BAZA CAREIA ISI DESFASOARA ACTIVITATEA
Directia pentru Protectia Copilului aflat in Dificultate isi desfasoara activitatea pe baza O.U.G. nr. 26/1997, aprobata prin legea 108/1998 si Hotararea de Guvern 117/1999(ce stabileste normele metodologice de aplicare a O.U.G. ).
De asemenea, Directia pentru Protectia Copilului aflat in Dificultate-sector 5 si- aadoptat un Regulament de Organizare si Functionare, care a fost aprobat prin Hotarare de Consiliu Local.
1.4.OBIECTIVELE FUNDAMENTALE URMARITE PE URMATORII 2 ANI
Realizari pana in prezent
- Servicii dezvoltate incepand cu anul 1997.
Prin Hotararea 47/25.09.1997 a fost infiintata Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului aflat in Dificultate Sector 5, in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/1997, aprobata si modificata prin legea 108/1998, institutie de interes local care coordoneaza activitatea celor 4 (patru) Centre de Plasament: Centrul de Plasament „Sf.Maria”, Centrul de Plasament „Sf. Nicolae”, Centrul de Plasament „Sf. Ana”, Centrul de Plasament in regim de urgenta „Ciresarii II” si a serviciilor existente in aparatul propriu: Serviciul Protectie de tip Rezidential, Serviciul Protectie de tip Familial, Serviciul Monitorizare si Biroul Primire Copil, Biroul Prevenire Abandon si Biroul Anchete Psiho-sociale. In cadrul Centrului de Plasament Sf. Maria functioneaza leaganul pentru copii cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani pe o structura deja existenta. S-a creat „Adapostul de zi si de noapte pentru copiii strazii din Sectorul 5” pe terenul aferent Centrului de Plasament in Regim de Urgenta Ciresarii II. S-au infiintat in cadrul Centrului de Plasament Sf. Ana in parteneriat cu Fundatia Pestalozzi si Fundatia „Familia si Ocrotirea Copilului” Centrul de zi si Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Parinti, in scopul reducerii numarului de copii aflati in institutii de protectie de tip rezidential clasic, precum si prevenirea intrarii in sistemul de protectie a celor cu risc crescut de a fi in dificultate.
Reteaua de asistenta maternala.
- Servicii asigurate cu succes – in perioada 2000 – 2001 in cadrul Programului de Interes National avand ca obiectiv prevenirea abandonului si protectia copilului in mediul familial:
- au fost distribuite ajutoare materiale copiilor aflati in situatie de risc si care provin din familii cu deprivari materiale accentuate, prevenirea abandonului in institutii clasice de tip rezidential a copiilor aflati in dificultate s-a realizat, de asemenea, prin extinderea retelei de asistenti maternali profesionisti. Reducerea numarului de copii institutionalizati s-a facut prin reintegrarea in familia naturala sau largita precum si prin plasamente la familii asistate.
Programe de finantare in derulare:
Adapostul de zi si de noapte pentru copiii strazii este un proiect derulat in colaborare cu Banca Mondiala prin care se urmareste crearea unui adapost de noapte si de zi pentru copiii strazii care le asigura acestora consiliere juridica, adapost de noapte si de zi, educatie invatamant si asistenta medicala in scopul socializarii si educarii lor, adapost ce va functiona permanent.
Pentru aceasta se propune construirea unei cladiri pe raza Sectorului 5, pentru a fi in zona de sedere a copiilor strazii (zona Pietei Unirii, zona Eroilor, zona Ferentari-Rahova). In acest centru copiii vor primi educatie si li se vor asigura conditii pentru invatare, hrana pe durata intregii zile, li se vor asigura conditii pentru petrecerea timpului liber, consultatii medicale, consiliere psiho-pedagogica, consiliere pentru orientare scolara si profesionala.
In timpul cat copii vor fi gazduiti aici, asistentii sociali stradali vor lucra pentru gasirea celor mai bune solutii, pentru a evita institutionalizarea copilului sau intoarcerea sa in strada.
Modalitatile si mijloacele de realizare a acestui proiect vor fi:
- prezenta in strada a echipelor de asistenta sociala stradala pe timp de zi si in situatii exceptionale, chiar noaptea;
- rezolvarea problemelor specifice in strada si a celor care au un caracter urgent (probleme de ordin medical si material), prin:
a). insotirea copiilor la un serviciu medical competent;
b). indrumarea copiilor spre un adapost in conditii climaterice severe;
c). acordarea unui minim ajutor material (hrana, imbracaminte si incaltaminte) numai in situatii de urgenta.
- oferirea de protectie si sprijin moral si educativ copiilor din strada (cu prioritate copiilor mai mici si fetelor), prin:
a). interventia echipelor sociale in mediul strazii, aplicand metode si mijloace adecvate situatiilor intampinate;
b). activitati educative (organizarea de activitati la cinematografe, muzee, parcuri, stadioane);
- identificarea copiilor contactati pentru a face posibila ancheta sociala. Se doreste intocmirea unei preanchete sociale si predarea acesteia coordonatorului de program aflat in legatura cu institutiile non-guvernamentale responsabile in luarea masurilor de protectie sociala;
- informarea copiilor strazii asupra drepturilor lor si asupra existentei centrelor socio-educative de zi si rezidentiale prin distribuirea unor materiale informative si discutii pe marginea lor (brosuri ce contin Conventia ONU privind drepturile copilului, pliante care prezinta D.P.C.D.Sector 5 etc.).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Directia pentru Protectia Copilului in Sectorul 5.doc