Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4594
Mărime: 37.12KB (arhivat)
Publicat de: Pamfil Șandor
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Profiroiu Marius; Mihaela Pacesila
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA MANAGEMENT - ADMINISTRATIE PUBLICA

Cuprins

  1. I. PREZENTAREA DOMENIULUI DE ELABORARE A POLITICILOR PUBLICE
  2. II. ANALIZA DIAGNOSTIC-PUNCTE TARI/PUNCTE SLABE
  3. III. DESCRIEREA PUNCTELOR SLABE
  4. IV. PRIORITIZAREA PROBLEMELOR
  5. V. ELABORAREA FORMULARULUI DE PROPUNERE DE POLITICI PUBLICE
  6. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

ELABORAREA UNEI PROPUNERI DE POLITICI PUBLICE

- DOMENIUL TRANSPORTURI-

CAP. I. PREZENTAREA DOMENIULUI DE ELABORARE A POLITICILOR PUBLICE

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii este organul de specialitate al administratiei publice centrale cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, care indeplineste rolul de autoritate de stat in domeniul transporturilor si al infrastructurii de transport. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii stabileste politica in domeniul transporturilor la nivel national si elaboreaza strategia si reglementarile specifice de dezvoltare si de armonizare a activitatilor de transport in cadrul politicii generale a Guvernului.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii este institutia publica in domeniul transporturilor care poate elabora acte normative si documente de politici publice in acest domeniu si care in acelasi timp ia masuri pentru a asigura implementarea acestor politici prin unitatile care i se subordoneaza.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii este ordonator principal de credite bugetare si are rolul de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial de Transport 2007-2013.

Transporturile in Romania

Reteaua de transport din Romania este destul de variata, aceasta tara situandu-se din acest punct de vedere la un nivel acceptabil fata de celelalte tari. Transporturile sunt urbane in interiorul localitatiilor dar si interurbane.

In momentul de fata in Romania nu exista statistici oficiale cu privire la numarul persoanelor care folosesc autovehiculele proprietate personala, ci doar cele referitoare la traficul interurban si international. Astfel in anul 2008 s-au inregistrat un numar total de 384.515.000 calatori, din acestia 296.954.000, (77%) au calatorit pe cale rutiera, iar 78.252.000, (20%) au ales trenul ca mijloc de transport. Avionul a fost preferat de circa 9.077.000 persoane, restul pasagerilor preferand caile fluviale si maritime.

Transportul feroviar

Operatorul national al cailor ferate este Caile Ferate Romane, care opereaza pe retea impreuna cu alte firme de transport private.

• Lungimea cailor ferate: 22.247 km (8.585 km electrificati)

• Ecartament international (UIC): 21.811 km

• Ecartament ingust: 487 km (1996)

Transportul feroviar de marfuri si calatori a inregistrat o scadere dramatica de la nivelurile record din 1989, in special datorita scaderii produsului intern brut de-a lungul anilor 90 si a concurentei transportului rutier. In 2004, pe caile ferate au fost transportati 8,64 miliarde pasageri-km in 99 de milioane de calatorii si 73 de milioane tone metrice, sau 17 miliarde tone-km de marfa. Totalul combinat reprezinta aproximativ 45% din totalul cantitatilor transportate in tara. In anul 2007 au fost puse in circulatie 1600 trenuri, din care cea mai mare parte erau trenuri locale (personale).

Legaturi cu alte tari vecine

Romania are legaturi feroviare cu toate tarile vecine. Daca pentru Ungaria, Serbia si Bulgaria trecerea frontierei nu pune nicio problema, in cazul Ucrainei si Repubicii Moldova se face schimbarea de ecartament de la 1435 mm la 1524 mm.

Transportul rutier

Romania detine o retea de cai rutiere ce insumeaza aproximativ 198.817 kilometri, din care o mica parte 60.043 sunt drumuri modernizate. Transportul interurban din Romania se desfasoara in principal pe cale rutiera cu autocare si microbuze, marea majoritate a acestora fiind in proprietate privata si care asigura conditii de calatorie acceptabile, si o flexibilitate ridicata fata de celelalte tipuri de transport.Numarul kilometrilor de autostrada din Romania s-a situat la 280 in martie 2009.

Transportul aerian

Transportul aerian din Romania se desfasoara intre marile orase, traficul de pasageri fiind redus in comparatie cu alte tari din Europa, respectiv 2.110.000 pasageri in anul 2006 in traficul intern. In prezent sunt deschise traficului de pasageri un numar de 16 aeroporturi dintre care doua in capitala, Henri Coanda si Aurel Vlaicu.

In 1920 a luat fiinta Compania de Navigatie Aeriana Franco-Romana, care oferea servicii de transport aerian de pasageri, marfuri si posta. In anii urmatori au fost infiintate companiile LARES (Liniile Aeriene Romane), SARTA (Societatea Romana de Transporturi Aeriene), TARS (Transporturile Aeriene Romano-Sovietice)

In 1954 s-a infiintat compania TAROM (Transporturile Aeriene Romane), care mai functioneaza si astazi.

Pe piata autohtona sunt prezente companiile low-cost Blue Air (Romania), Wizz Air (Ungaria), SkyEurope (Slovacia), MyAir (Italia), Germanwings (divizia low-cost a Lufthansa) si Easyjet (Marea Britanie). Compania aeriana irlandeza Ryanair, liderul low-cost din Europa, a intrat in Romania din 2008.

Probleme in transporturi

Transportul a intampinat probleme in tara noastra,deoarece se afla intr-o continua “modernizare”, care insa nu se desfasoara la standardele obisnuite. Modernizarea transporturilor presupune existenta unei infrastructuri solide,ceea ce nu exista in cazul Romaniei.

Intampinam astfel probleme in transportul feroviar,unde datorita schimbarii liniilor de cale ferata, trenurile au intarzieri foarte mari.

Transportul rutier este deficitar din punct de vedere al existentei autostrazilor si a drumurilor nationale care sunt insuficiente.Constructia autostrazilor nu si-a respectat nici termenul de finalizare al lucrarilor,si nici bugetul alocat acestora,depasind cu mult limitele impuse.

Tot in transportul rutier intampinam probleme in marile orase,unde ne confruntam cu insuficienta mijloacelor de transport in comun,insuficienta locurilor de parcare,aglomeratia la orele de varf.

Infrastructura - Pozitia Romaniei in Europa

Un raport privind competitivitatea realizat de Forumul Economic Mondial plaseaza Romania pe un loc superior celui ocupat anul trecut, insa confirma deficientele majore la capitolul infrastructura, prin neonorantul loc codas intre statele membre ale UE.

Cel mai slab punctaj (2,67) a fost obtinut de Romania pentru starea infrastructurii, tara noastra ocupand la acest capitol pozitia 110 (comparativ cu 105 anul trecut) si situandu-se pe ultimul loc in Uniunea Europeana.

Calitatea infrastructurii rutiere a plasat Romania abia pe locul 129.In baza acestei evaluari, rezulta ca drumuri mai proaste ca la noi se mai gasesc numai in Paraguay, Timorul de Est, Bosnia si Hertegovina, respectiv Mongolia.

O surpriza neplacuta este aprecierea extrem de sumbra a calitatii infrastructurii portuare - locul 103, in timp ce calitatea infrastructurii aeroportuare este considerata ceva mai buna,ocupand locul 90.

Preview document

Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 1
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 2
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 3
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 4
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 5
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 6
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 7
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 8
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 9
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 10
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 11
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 12
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 13
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 14
Elaborarea Politicilor Publice în Cadrul Ministerului Transporturilor - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Elaborarea Politicilor Publice in Cadrul Ministerului Transporturilor.doc

Alții au mai descărcat și

Propunere de Politici Publice în Transporturi

1. Domeniul de elaborare a politicilor publice in TRANSPORTURI Rețeaua de transport din România este destul de variată, această țară situându-se...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltare Locală

INTRODUCERE Epoca istorica prin care trece România, aceea a tranzitiei spre economia de piata si a integrarii în structurile internationale, fie...

Politici Publice și Schimbare Instituțională

Introducere Începând cu data de 1 ianuarie 2007 România este membră a Uniunii Europene. Agenda publică din ultimii ani a fost ocupată într-o...

Evoluția și Efectele Fiscalității în România

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune prezentarea „Evoluţia şi efectele fiscalităţii în România” instituţia analizată fiind Consiliul Judeţean...

Politica transporturilor în Uniunea Europeană

CAPITOLUL I POLITICA UNIUNII EUROPENE ÎN DOMENIUL TRANSPORTURILOR I.1. Istoricul politicii de transport în Uniunea Europeană Apariţia în anul...

Mecanismele Economice de Atragere a Investițiilor Străine

INTRODUCERE Actualitatea cercetării. Constituirea unui stat de drept cu o economie prosperă de piaţăşi social orientată este de neconceput fără...

Participarea României la Fondurile și Programele Comunitare Înainte și După Aderare

România Pentru recuperarea anilor pierduţi într-un sistem care a gândit altfel economia, libertatea şi dezvoltarea şi pentru afirmarea în Uniunea...

Sistemul național de transport în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei. Transportul reprezintă un elemet esențial al unei civilizații. Gradul de dezvoltare a infrastructurii...

Parteneriatul Public - Privat în Leasing - Dezvoltare - Operare

Capitolul I CONSIDERAŢII TEORETICE ŞI CADRUL LEGISLATIV CE REGLEMENTEAZĂ ACHIZIŢIILE PUBLICE Achiziţiile publice sunt de o importanţă economică...

Ai nevoie de altceva?