Executarea Silită

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 7795
Mărime: 29.82KB (arhivat)
Publicat de: Isidor Ispas
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Definirea executării silite pag.3
  2. Condiţii generale ale executării silite pag.3
  3. Prescripţia dreptului de a cere executare silită pag.5
  4. Măsuri asiguratorii pag.6
  5. Subiectele raportului de executare silită pag.7
  6. Cheltuielile de executare silită pag.8
  7. Începerea procedurii de executare silită pag.8
  8. Suspendarea, întreruperea sau încetarea executării silite pag.9
  9. Modalităţi de executare silită a creanţelor fiscale pag.10
  10. Executarea silită prin poprire pag.10
  11. Executarea silită a bunurilor mobile pag.13
  12. Executarea silită a bunurilor imobile pag.13
  13. Executarea silită a fructelor neculese şi a recoltelor prinse de rădăcini pag.14
  14. Executarea silită a unui ansamblu de bunuri pag.14
  15. Valorificarea bunurilor mobile şi imobile pag.14
  16. Eliberarea şi distribuirea sumelor realizate prin executarea silită pag.15
  17. Contestaţia la executarea silită pag.16
  18. Modalităţi de stingere a obligaţiilor fiscale pag.17
  19. Bibliografie pag.20

Extras din proiect

Definirea executării silite

Executarea silită reprezintă ultima etapă a procedurii fiscale, care cuprinde perceperea, urmărirea şi lichidarea drepturilor fiscale. Aceasta garantează puterea juridică a obligaţiilor patrimoniale, inclusiv a celor bugetare. Executarea silită nu reprezintă o formă a răspunderii juridice, o sancţiune, ci o modalitate de executare a obligaţiilor bugetare.

Resursele principale în bugetele locale sunt impozitele şi taxele care trebuie urmărite, atât în ceea ce priveşte baza de impozitare (sursa) cât şi modul de încasare a lor. Bazele de impozitare sunt urmăribile în cadrul Serviciilor de Impunere şi Constatare Impozite şi Taxe Persoane Fizice şi Juridice unde se întocmesc obligaţiile de plată care devin creanţe bugetare. Obligaţiile de plată devin titluri executorii la data la care creanţa bugetară este scadentă prin expirarea termenului de plată. Executarea acestor creanţe bugetare se face în cadrul Serviciului Urmărire Incasări Impozite şi Taxe Persoane Fizice şi Juridice.

Condiţii generale ale executării silite

În materia executării obligaţiilor bugetare există regula conform căreia debitorul trebuie să îndeplinească de bunăvoie obligaţia prin efectuarea plăţii, totuşi, în cazul în care debitorul nu-şi execută obligaţia, în cuantumul şi la termenul stabilit, creditorul, pentru a valorifica dreptul său subiectiv patrimonial pe care-l are asupra debitorului, poate recurge la mijloacele pe care legea i le pune la dispoziţie pentru a-l sili la executare, în acest caz creditorul va cere executarea silită.

În situaţia în care debitorii obligaţiilor fiscale nu-şi execută obligaţiile la scadenţă şi în cuantumul stabilit prin titlul de creanţă, ia naştere dreptul titularul bugetului public (creditorul fiscal) de a trece la executarea silită a creanţelor fiscale. Caracterul executoriu al titlului de creanţă fiscală face ca procedura de executare silită să poată fi declanşată direct, de către organele administrativ-financiare, nefiind necesară intervenţia justiţiei. În cazul în care debitorul nu şi-a achitat obligaţiile de plată, organul de executare îi va transmite o înştiinţare de plată, prin care i se notifică acestuia suma de plată datorată. În termen de 15 zile debitorul urmează să-şi achite obligaţiile restante sau să facă dovada achitării acestora. Înştiinţarea de plată este actul premergător executării silite. Dacă debitorul nu a efectuat plata în termenul prevăzut în înştiinţarea de plată, organul de executare va începe executarea silită prin comunicarea unei somaţii, în care îi va face cunoscut debitorului că în termen de 15 zile este obligat să efectueze plata sumelor datorate. Somaţia este primul act de executare silită şi este obligatorie indiferent de modalitatea de executare silită ce va fi aplicată. Somaţia va fi însoţită de o copie certificată de pe titlul executoriu sau un alt înscris căruia legea îi recunoaşte titlul de executoriu. Debitorul va semna adeverinţa de primire a somaţiei, care va fi păstrată la dosarul de executare. Somaţia este obligatorie şi se va comunica debitorului prin poştă sau prin organul de executare.

La fel ca şi plata, executarea silită în cazul obligaţiilor fiscale, al căror obiect este plata unei sume de bani, aceasta se va face întotdeauna în natură şi nu prin echivalent.

Pentru trecerea la executarea silită a creanţelor bugetare se cere îndeplinirea următoarelor condiţii:

a) existenţa unui titlu executoriu. Astfel, art. 136 din O.G. nr. 92/2003 statuează că „executarea silită a creanţelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit procedurilor prezentului cod de organul de executare competent în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu”.

Actul în cuprinsul căruia s-a înscris creanţa bugetară, denumit titlu executoriu, va conţine: denumirea organului emitent, data la care îşi produce efectele, numele şi prenumele sau denumirea debitorului, codul de identificare fiscală, domiciliul sau sediul acestuia, precum şi orice alte date de identificare, cuantumul şi natura sumelor datorate şi neachitate, temeiul legal al puterii executorii a titlului, data întocmirii titlului, ştampila şi semnătura organului de executare.

Titlurile executorii emise de alte organe competente, care privesc creanţe bugetare, se transmit în termen de cel mult 30 de zile de la emitere, spre executare silită, potrivit legii, organelor de executare competente. În cazul în care titlurile executorii emise de alte organe nu cuprind unul din următoarele elemente: numele şi prenumele sau denumirea debitorului, codul numeric personal, codul unic de înregistrare, domiciliul sau sediul, cuantumul sumei datorate, temeiul legal, semnătura organului care l-a emis şi dovada comunicării acestora, organul de executare trebuie să restituie de îndată titlurile executorii organelor emitente.

Când titlul executoriu i-a fost transmis spre executare de un alt organ, organul de executare are obligaţia de a confirma primirea, în termen de 30 de zile. În cazul în care titlurile executorii emise de alte organe nu cuprind unul din elementele: numele şi prenumele sau denumirea debitorului, codul numeric personal, codul unic de înregistrare, domiciliul sau sediul, cuantumul sumei datorate, temeiul legal, semnătura organului care l-a emis şi dovada comunicării acestora, organul de executare trebuie să restituie de îndată titlurile executorii organelor emitente.

Atunci când instituţiile publice transmit titluri executorii privind venituri proprii spre executare silită organelor fiscale, sumele astfel realizate se fac venit la bugetul local sau de stat. În cazul în care autorităţile administraţiei publice locale transmit titluri executorii, privind venituri proprii spre executare silită organelor fiscale din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, sumele astfel realizate se fac venit la bugetul de stat.

b) creanţa bugetară să fie exigibilă. Are caracter exigibil creanţa ajunsă la scadenţă, care poate fi pretinsă, căreia i se poate cere de îndată executarea, la nevoie silită. Creanţa bugetară devine executorie şi titlul care o constată devine executoriu, la data scadenţei, prin expirarea termenului de plată prevăzut de normele legale.

Dacă există un decalaj de timp între momentul emiterii titlului executoriu şi data scadenţei, putem considera creanţa bugetară ca fiind afectată de un termen suspensiv, în favoarea debitorului. În această situaţie, creanţa devine exigibilă numai în momentul împlinirii termenului.

Preview document

Executarea Silită - Pagina 1
Executarea Silită - Pagina 2
Executarea Silită - Pagina 3
Executarea Silită - Pagina 4
Executarea Silită - Pagina 5
Executarea Silită - Pagina 6
Executarea Silită - Pagina 7
Executarea Silită - Pagina 8
Executarea Silită - Pagina 9
Executarea Silită - Pagina 10
Executarea Silită - Pagina 11
Executarea Silită - Pagina 12
Executarea Silită - Pagina 13
Executarea Silită - Pagina 14
Executarea Silită - Pagina 15
Executarea Silită - Pagina 16
Executarea Silită - Pagina 17
Executarea Silită - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Executarea Silita.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Procedură fiscală privind taxa pe valoarea adăugată pe exemplul DGFP Vrancea

1. ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONALITATE LA DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE VRANCEA 1.1. PREZENTARE GENERALĂ În judeţul Vrancea, unitatea Agenţiei...

Contestația la Executare în Procesul Civil

CAPITOLUL I EXECUTAREA SILITĂ 1.1. NOŢIUNEA ŞI IMPORTANŢA EXECUTĂRII SILITE Ocrotirea şi apărarea drepturilor şi intereselor persoanelor...

Ordinea de preferință în procedura executării creanțelor bugetare

1.1. Noțiuni generale despre creanțe În sens general creanța reprezintă obligația asumată de o persoană fizică sau juridică (debitor) față de o...

Noul Cod de Procedură Civilă

INTRODUCERE O societate ideala ar fi cea în care membrii ei ar respecta legile si regulile datorita propriilor principii morale si nefiind...

Aspecte generale privind executarea silită - participanții la executarea silită

1. NOŢIUNEA, NATURA JURIDICĂ ŞI SCOPUL EXECUTĂRII SILITE 1.1. Noţiunea executării silite Hotărârea judecătorească conferă posibilitatea celui...

Prezentarea Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Iași

1 Prezentarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Iaşi D.G.F.P.J. Iaşi este unitatea teritorială a Ministerului Finanţelor Publice...

Executarea Silită Imobiliară

Capitolul 1 Notiuni generale despre executerea silita 1.1Conceptul de executare silită Executarea silită au urmarirea silita este procedura prin...

Procedură fiscală privind taxa pe valoare adăugată - Direcția Generală a Finanțelor Publice Vaslui

1. Organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vaslui 1.1 Scurt istoric Până în anul 1989, Finanţele Publice vasluiene...

Ai nevoie de altceva?