Gândirea administrativă europeană modernă

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 32255
Mărime: 209.84KB (arhivat)
Publicat de: Antim Grosu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Cap. I Structuri politice la sfarsitul evului mediu si in epoca moderna timpurie 2
  2. Cap.II Evolutia economiei si societatii in Europa 8
  3. II.1. Evolutia principalelor ramuri economice 9
  4. II.2. Prefacerile structurii sociale 10
  5. II.3. Intensificarea luptei maelor impotriva claselor exploatatoare 10
  6. Cap.III Marea Britanie sub impactul revolutiei industriale 11
  7. III.1. Schimbari revolutionare 11
  8. Cap.IV. “Ancien regime” (Vechiul regim) ,ca forma de guvernare si administratie in Europa moderna, invechit si conservator, sub atacul ideilor iluministe 12
  9. VI.1. Iluminismul 13
  10. VI.2. Statul si administratia intre despotism iluminat si democratie, in conceptia iluministilor 13
  11. VI.3. Carturarii iluministi si atitudinea lor fata de problemele statului si administratiei publice 14
  12. Cap.V Franta de la regat la imperiu sub Napoleon 14
  13. V.1. Politica lui Napoleon al III-lea. Al doilea imperiu in Franta 14
  14. V.2. Statul si administratia in Franta sub monarhia burgheza (1830 – 1848) 17
  15. Cap.VI Revolutia de la 1848 in Imperiul Austriac 19
  16. VI.1. Statul si administratia austriaca in timpul cancelarului K.Von Metternich 20
  17. VI.2. Congresul de la Viena (1815) si problemele statalitatii europene 21
  18. Cap. VII Hitler , ca sef al statului nazist 21
  19. VII.1. Partidul nazist 21
  20. VII.2. Puterea Fuhrer-ului 22
  21. VII.3. Filosofia lui Hitler 22
  22. VII.4. Ridicarea celui de-al treilea Reich 23
  23. VII.5. Revigorarea economiei 23
  24. Cap. VIII Sistemul statal rus de la Petru cel Mare pana la sfarsitul sec al VIII-lea 24
  25. VIII.1. Instaurarea puterii bolsevice in Rusia si mutatiile asupra statului si administratiei centrale 25
  26. VIII.2. Dualitatea puterii 25
  27. VIII.3. Transformarea razboiului imperialist intr-un razboi civil 26
  28. VIII.4. Lovitura de stat bolsevica (25 octombrie 1917) 26
  29. VIII.5. Structuri si institutii create de regimul bolsevic 27
  30. Cap. IX Statul comunist sovietic sub domnia lui Stalin 27
  31. Cap. X Nationalismul italian si finalizarea actiunii de unificare a Italiei 30
  32. X.1. Primele activitati revolutionare (1820 – 1830 ) .31
  33. X.2. Italia la sfarsitul primului razboi mondial si alunecarea ei spre fascism 32
  34. X.3. Mussolini – creatorul si conducatorul statului fascist Italian 33
  35. Cap. XI Europa interbelica pe panta catre razboi .35
  36. XI.1. Statele europene si noua geografie politica a continentului dupa primul razboi mondial 36
  37. Cap. XII Razboiul II mondial (1939 – 1942).Expansiunea Axei In Europa pana in 1942 37
  38. 1939 : Izbucnirea razboiului in Europa 38
  39. 1940 : Generalizarea razboiului 38
  40. 1941 : Razboiul devine global 39
  41. Razboiul chino – japonez 40
  42. Intrarea SUA in razboi 40
  43. 1945 : Sfarsitul si consecintele razboiului 41
  44. Cap. XIII Miracolul redresarii postbelice in Europa Occidentala 43

Extras din proiect

Cap. I Structuri politice la sfarsitul evului mediu si in epoca moderna timpurie

Desi relatii de tip politic exista in cadrul tuturor tipurilor de organizatii umane, prin consens se considera ca sfera politicului se manifesta prin excelenta la nivelul structurilor statale.

Definirea statului a ridicat deseori dificultati atat la nivelul vietii cotidiene, cat si la cel al stiintelor socio-umane. Definitiile oferite de unele dictionare sunt fie partiale, fie excesiv de prudente. In cadrul politologiei exista tendinta de a defini statul printr-o raportare exclusiva la formele moderne de stat, ceea ce face ca multe alte forme sa fie considerate pre-statale, sau chiar non-statale. In ceea ce ne priveste vom manifesta reticenta fata de aceste forme de a absolutiza experiente istorice relativ recente, si vom propune o definitie mai larga, capabila sa includa si statele din perioadele pre-moderne. In acceptiunea noastra, statul este un ansamblu de institutii care exercita oficial puterea pe un anumit teritoriu si asupra unei anumite populatii.

In lumea medievala au coexistat o mare diversitate de structuri politice de tip statal sau semi-statal. O prima clasificare, pornita de la distinctiile constitutionale moderne, distinge intre monarhii si republici. In mod evident, in lumea medievala au prevalat statele de tip monarhic, in timp ce statele de tip republican au reprezentat mai degraba exceptii; de altfel, chiar si unele dintre orasele-state de tip republican au avut in frunte demnitari purtand titluri extrase din terminologia politica a monarhiilor, cum ar fi Venetia, condusa de un doge (termen derivat de la duce). Pornind de la experienta (vest-)europeana, de obicei se considera ca in evul mediu timpuriu au prevalat tendinte de faramitare politica, care au culminat prin destramarea statului carolingian in secolele IX-X si prin slabirea grava a puterii regale intr-un mare numar de state, dupa care, la date diferite, in multe dintre aceste state a avut loc un proces de centralizare politica, proces care a avut doua componente majore: unificarea teritoriala si constructia unor institutii care au asigurat exercitarea durabila a puterii centrale. De multe ori, procesul de centralizare politica a necesitat asigurarea de catre monarhie a colabrarii diverselor stari sociale privilegiate, colaborare statuata prin convocarea unor adunari de stari. In unele state, aceste adunari de stari s-au institutionalizat, ceea ce a determinat pe istorici sa vorbeasca de veritabile „monarhii ale starilor”. In alte cazuri, monarhii au izbutit sa evite limitarea puterii lor de catre adunarile de stari, si concentrarea intregii puteri politice la nivelul regalitatii a determinat pe istorici sa vorbeasca despre monarhii absolute (sau absolutiste). Se pot aduce numeroase critici fiecaruia dintre aceste concepte, precum si intregii scheme de succesiune a tipurilor de state. Cea mai serioasa critica este aceea a absolutizarii unui numar mic de experiente istorice, covarsitor vest-europene, si neluarea in considerare a diversitatii situatiilor istorice concrete din perioadele medievala si moderna.

In ceea ce ne priveste, vom prefera sa evidentiem existenta urmatoarelor tipuri principale de entitati politice:

- sefiile traditionale de tip tribal

- monarhiile teritoriale

- republicile urbane

Desigur, aceasta tipologie nu acopera absolut toate tipurile de state. La sfarsitul evului mediu si in epoca moderna timpurie au existat si state care nu se incadreaza perfect in nici unul dintre aceste tipuri. Astfel, statul papal continea o serie de elemente de natura monarhica, inclusiv principiul infailibilitatii papei ca sursa a absolutismului papal, dar functiona pe principii antidinastice (papii erau alesi si obligati la celibat, ceea ce bloca transmiterea puterii catre eventualii descendenti). Totodata, Provinciile Unite s-au organizat in 1579-1581 ca o federatie teritoriala a 7 provincii, depasind astfel cadrele urbane si substituind regelui Spaniei pe un stadhouder (termen provenind din germanul Statthalter, adica „regent”), ale carui puteri au fost insa drastic limitate, astfel incat per total structura politica era mai apropiata de o republica decat de o monarhie.

Dincolo de aceste cazuri particulare, tipologia propusa de noi mai sus acopera totusi cea mai mare parte a entitatilor statale existente in perioada studiata de noi.

Sefiile traditionale de tip tribal erau inca larg raspandite. Instabilitatea lor structurala, ca si absenta multor institutii considerate a fi esentiale pentru orice stat, face ca multi istorici si politologi sa le considere mai degraba „formatiuni pre-statale”. Aceasta nu inseamna insa ca ele pot fi excluse dintr-o inventariere a structurilor politice de la sfarsitul evului mediu si de la inceputurile epocii moderne. Asemenea sefii precumpaneau in largi parti ale Asiei centrale, nordice si sud-estice, in Africa Neagra (sud-sahariana), in cea mai mare parte a Americii, in Australia si in Oceania; mai mult, asemenea sefii nu lipseau cu totul nici din Europa nordica, rasariteana si sud-estica, desi aici ele fusesera aproape cu totul eliminate, subordonate sau marginalizate de catre diversele monarhii teritoriale. Aceste sefii se bazau pe puterea militara si/sau pe carisma pe care o dobandea un lider al unei comunitati tribale. De multe ori, un asemenea lider reusea sa subordoneze mai multe comunitati, alcatuind efemere „uniuni de triburi”, care in scrieri ale contemporanilor si eventual in scrieri ale istoricilor de mai tarziu sunt numite „monarhii” sau „imperii”. Marea problema pentru acesti lideri era asigurarea continuitatii puterii lor. Acest obiectiv era deseori intr-o relatie complexa si contradictorie cu extinderea puterii lor asupra altor comunitati. Astfel, convertirea unei „sefii” intr-o putere monarhica era mai usoara la nivelul unor comunitati restranse, care se identificau mai usor cu liderul lor, decat in cadrul unor „uniuni de triburi” unde animozitatile acumulate in timp intre triburi puteau rabufni compromitand orice constructie politica; pe de alta parte insa, ramanerea la un cadru tribal restrans putea mari vulnerabilitatea fata de eventuali cuceritori din afara.

Preview document

Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 1
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 2
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 3
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 4
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 5
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 6
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 7
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 8
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 9
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 10
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 11
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 12
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 13
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 14
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 15
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 16
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 17
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 18
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 19
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 20
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 21
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 22
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 23
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 24
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 25
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 26
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 27
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 28
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 29
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 30
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 31
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 32
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 33
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 34
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 35
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 36
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 37
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 38
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 39
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 40
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 41
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 42
Gândirea administrativă europeană modernă - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Gandirea Administrativa Europeana Moderna.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Administrația publică locală în România post-decembristă

CAPITOLUL I. ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ LOCALĂ: PRECIZĂRI TERMINOLOGICE 1.1Noţiunea de administraţie publică locală. În orice societate, fie ea...

Stat modern - stat național

Sintagma care dă numele acestei lucrări este, fără îndoială, una dintre întrebările la care cercetătorii din varii domenii au încercat să găsească...

Doctrine economice - prezentare generală

I.INTRODUCERE IN STUDIUL DOCTRINELOR ECONOMICE LIMBAJUL ECONOMIC SI IMPORTANTA SA In ansamblul sau, societatea se prezinta ca un sistem...

Subiectul pentru lucrarea obligatorie la disciplina Istoria Economiei Mondiale - politica economică a liberalismului

1. Conjunctura istorica Perioada cuprinsă între secolele XVII-XVIII a fost marcată de prefaceri importante în planul gândirii economice. Astfel,...

Managementul și Marketingul Operațiunilor Logistice

Masterat în specializarea „Managementul si marketingul operatiunilor logistice” Disciplina: Bazele teoretice ale elaborarii prognozelor...

Doctrine Economice

I.LIMBAJUL ECONOMIC SI IMPORTANTA SA În ansamblul sau, societatea se prezinta ca un sistem social-global, structurat la în subsisteme sociale cu...

Doctrine Economice

I.LIMBAJUL ECONOMIC SI IMPORTANTA SA În ansamblul sau, societatea se prezinta ca un sistem social-global, structurat la în subsisteme sociale cu...

Elemente de Drept al Afacerilor

PARTEA I. OBIECTUL ŞI SUBIECŢII DREPTULUI AFACERILOR; CONCURENŢA COMERCIALĂ ŞI FONDUL DE COMERŢ CAPITOLUL I. OBIECTUL ŞI SUBIECŢII DREPTULUI...

Ai nevoie de altceva?