Cuprins
1.Organizarea si functionarea autoritatii/institutiei publice 3
1.1. Scurt istoric 3
1.2. Locul in sistemul administratiei publice 4
1.3. Obiectul de activitate 6
1.4. Organigrama 7
1.5. Relatii functionale interne si externe 7
2. Procesul decizional in activitatea administrativa 10
3. Intocmirea documentelor specifice activitatii interne, continutul informational si circuitul acestora in cadrul institutiei 13
4. Elaborarea si adoptarea/emiterea actelor administrative, urmarind conditiile de fond si de forma cerute de lege, procedura implicata si efectele acestora 15
5. Procedura contencioasa 16
6. Gestiunea resurselor umane: cariera funcţionarilor publici şi desfăşurarea raporturilor de serviciu 20
7. Cheltuieli efectuate de instituţie, specificul şi eficienţa acestora 23
BIBLIOGRAFIE 29
Extras din document
1.Organizarea şi funcţionarea autorităţii/instituţiei publice
1.1. Scurt istoric
Primăria municipiului Piatra Neamţ a fost constituită în anul 1991. Are iniţiativă şi hotărăşte în problemele de interes local, conform Legii Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001.
Municipiul Piatra-Neamţ este o unitate administrativ-teritorială cu personalitate juridică. Municipiul are un patrimoniu şi are iniţiative în ceea ce priveşte administrarea intereselor publice locale, exercitând, în condiţiile legii autoritatea în limitele administrative teritoriale stabilite.
În conformitate cu prevederile art. 91 din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, primarul, viceprimarul, respectiv viceprimarii, secretarul unităţii administrative teritoriale, împreună cu aparatul propriu de specialitate al Consiliului Local, constitue o structură funcţională cu activitatea permanentă denumită Primăria municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile Consiliului Local şi dispoziţiile Primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale.
Personalul Primăriei este structurat pe direcţii, servicii, bunuri şi compartimente. Funcţionarii Primăriei se bucură de stabilitate în funcţie şi se supun prevederilor statutului funciţonarilor publici.
Prin personalul său de conducere şi de execuţie, Primăria municipiului, se preocupă în permanenţă de îmbunătăţirea serviciilor pe care le prestează către cetăţeni prin o bună colaborare cu aceştia, în scopul cunoaşterii problemelor lor, prin instruirea periodică a personalului din cadrul aparatului propriu şi prin aplicarea unor politici de investiţii în domenii deficitare cum ar fi :
1. Asigurarea sănătăţii unei categorii speciale a populaţiei (copii din centre de plasament, persoane fără venituri) prin constituirea de noi dispensare comunitare de medicină generală şi stomatologie, precum şi a unui laborator de analize;
2. Susţinerea învăţământului preşcolar şi şcolar prin acordarea de burse celor meritoşi şi fără posibilităţi de susţinere financiară din partea familiei;
3. Dezvoltarea turismului în zona de atragere de fonduri ale UE(PHARE, USAID, ISPA) sau alte organisme financiare (realizarea unei pârtii de schi pe muntele Cozla, cu telescaune şi construcţiile aferente, precum şi continuarea lucrărilor de modernizare a ştrandului municipal);
4. Construcţia de locuinţe sociale, impuse de numărul mare al solicitanţilor;
5. Modernizarea transportului public local de persoane;
6. Rezolvarea problemei parcării autoturismelor cetăţenilor pe domeniul public, prin construirea de parcări supraetajate peste râul Cuejdi;
7. Reabilitarea reţelelor de utilităţi (apa, gaz metan, canalizare) şi extinderea acestora în zone ale municipiului care nu sunt deservite în prezent.
1.2. Locul în sistemul administraţiei publice
Pentru satisfacerea cerinţelor colectivităţilor locale, autorităţile administraţiei publice locale înfiinţează instituţii, regii autonome, societăţi comerciale, direcţii prestatoare de servicii publice. Se va urmări ca serviciile publice furnizate să aibă un nivel calitativ superior şi costuri cât mai mici.
Primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică. El asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului local; dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, ale prefectului, precum şi a hotărârilor consiliului judeţean, în condiţiile legii. Pentru punerea în aplicare a activităţilor date în competenţa sa prin actele normative primarul beneficiază de un aparat de specialitate, pe care îl conduce.
Aparatul de specialitate al primarului este structurat pe compartimente funcţionale, în condiţiile legii. Compartimentele funcţionale ale acestuia sunt încadrate cu funcţionari publici şi personal contractual.
Primarul conduce serviciile publice locale şi reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române ori străine, precum şi în justiţie.
Pentru exercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale, primarul colaborează cu servicii publice deconcentrate ale ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, precum şi cu consiliul judeţean.
Cetăţeanul este în centrul atenţiei în societatea bazată pe informaţie. Societatea informaţională face posibilă crearea de noi servicii şi activităţi bazate pe tehnologii moderne de prelucrare a informaţiei şi telecomunicaţiilor, cu impact asupra administraţiei publice. Societatea informaţională se caracterizează prin democratizarea informaţiei, comunicării, înţelegerii şi cooperării.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Organizarea si Functionarea Autoritatii-Institutiei Publice.doc