Politica de coeziune economică și socială

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 8100
Mărime: 67.58KB (arhivat)
Publicat de: Iurie Trif
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Pacesila
Academia de Studii Economice Facultatea de Management- Administratie Publica

Cuprins

  1. Capitolul I :
  2. 1. Scurt istoric al politicilor de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene 3
  3. 2. Concepte de baza privind politica de coeziune economica si
  4. Sociala 5
  5. 2.1. Definirea si necesitatea politicii de coeziune economica si soaciala 5
  6. 2.2. Cadrul legislativ al politicii de coeziune economica si sociala 6
  7. 2.3. Caracteristici ale politicii de coeziune economica si sociala 7
  8. 3. Rolul instrumentelor structurale in implementarea politicii de coeziune a Uniunii Economice 9
  9. 4. Noua politica de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013 11
  10. 5. Bibliografie 12
  11. Capitolul II :
  12. 1. Importanta politicii de coeziune economica si sociala pentru Romania 13
  13. 2. Evolutia politicii de coeziune economica si sociala in Romania 16
  14. 2.1. Tendinte economico- sociale 16
  15. 2.2. Disparitati economico- sociale 18
  16. 3. Politica de coeziune a Romaniei pentru perioada 2007- 2013 19
  17. 3.1. Obiectivele politicii de coeziune economica si sociala 19
  18. 3.2. Fondurile structurale si de coeziune 22
  19. 3.3. Documentele structurale si de coeziune 22
  20. 4. Bibliografie 25
  21. Capitolul III :
  22. Concluzii 26

Extras din proiect

Capitolul I

1. Scurt istoric al politicii de coeziune

economica si sociala a Uniunii Europene

Cu exceptia unei referinte generale la necesitatea consolidarii unitatii economice dintre statele membre, tratatul fondator de la Roma (1957) nu ofera un mandat explicit pentru adoptarea unei politici CE de coeziune.

În anul 1957, tarile semnatare ale Tratatului de la Roma se refera în preambulul acestuia la necesitatea de „a consolida unitatea economiilor lor si de a asigura dezvoltarea lor armonioasa prin reducerea diferentelor existente între diversele regiuni si a decalajelor cu care se confrunta regiunile mai putin favorizate”.

În anul 1958 se constituie doua Fonduri sectoriale: Fondul Social European (FSE) si Fondul European de Orientare si Garantare Agricola (FEOGA).

A fost nevoie de 18 ani ca politica de coeziune economica si sociala sa avanseze pe agenda politica a CE, datorita primei extinderi care includea state membre (Marea Britanie si Irlanda) cu probleme considerabile de dezvoltare economica si sociala, cuplate cu o încetinire a dezvoltarii economice datorate crizei petroliere din anii '70.

La început, politica de coeziune economica si sociala avea un explicit caracter redistributiv. În 1975 a fost înfiintat un Fond European de Dezvoltare Regionala (FEDR) care sa contribuie la proiectele de dezvoltare lansate de guvernele nationale. S-a înteles repede ca acest concept minimalist avea deficiente serioase. Numeroase proiecte erau cofinantate de FEDR în baza unui sistem de cote nationale fara prioritati explicite de dezvoltare pe termen lung si fara efect de multiplicare.

Necesitatea unei reforme radicale a sistemului de distributie s-a cristalizat dupa extinderea sudica, prin includerea Greciei (1981), a Spaniei si a Portugaliei (1986), toate considerabil în urma fata de media PIB-ului CE de atunci.

Grecia a negociat cu Comisia introducerea unor instrumente economice specifice Sudului pentru a contrabalansa presiunile economice si concurentiale datorate aderarii Spaniei si Portugaliei, ambele cu o orientare economica similara a sectoarelor primare si

secundare ale economiei lor.

Introducerea Programelor Integrate Mediteraneene (PIM) pentru perioada 1986-1992 a oferit Comisiei prima oportunitate de a experimenta abordari inovatoare privind atât continutul politicilor, cât si metodele si cerintele atasate punerii lor în aplicare.

În 1986 Actul Unic European creeaza bazele unei politici reale de coeziune menite sa compenseze constrângerile pietei unice pe care le resimt tarile meridionale si alte regiuni mai putin favorizate.

Adoptarea Programului Pietei Unice Europene în 1986 si semnarea Actului Unic European în 1986 au semnificat o noua era pentru politica de coeziune economica si sociala din CE. Eliminarea barierelor în calea comertului si libera circulatie a persoanelor, capitalului si serviciilor au fost însotite de preocupari privind capacitatea regiunilor defavorizate de a face fata presiunilor concurentiale ale pietei.

Consiliul European de la Bruxelles din februarie 1988 revizuieste modul de functionare a fondurilor de solidaritate (cunoscute acum sub denumirea de Fonduri Structurale) si le aloca 68 miliarde de ECU (la preturile din 1997).

Tratatul de la Maastricht, care a intrat în vigoare în 1993, desemneaza coeziunea ca fiind, împreuna cu uniunea economica si monetara si piata unica, unul dintre principalele obiective ale Uniunii.

De asemenea prevede crearea Fondului de Coeziune, pentru sprijinirea proiectelor în domeniul mediului si transporturilor în statele membre cel mai putin prospere.

Consiliul European de la Edinburgh (decembrie 1993) hotaraste alocarea a aproximativ 177 miliarde de ECU (la preturile din 1999), adica o treime din bugetul comunitar, pentru politica de coeziune. Pe lânga Fondurile Structurale se creeaza un nou Instrument Financiar de Orientare pentru Pescuit (IFOP).

Tratatul de la Amsterdam (1997) confirma importanta coeziunii si de asemenea include un Titlu privind Ocuparea Fortei de Munca care subliniaza necesitatea colaborarii în vederea reducerii somajului. Consiliul European de la Berlin (martie 1999) initiaza reforma Fondurilor Structurale si ajusteaza functionarea Fondului de Coeziune.

Aceste Fonduri vor primi peste 30 de miliarde de Euro pe an în perioada 2000 -2006, adica 213 miliarde de Euro în decurs de sapte ani.

Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare (ISPA) si Programul Special de Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (SAPARD) completeaza programul PHARE în vederea promovarii dezvoltarii economice si sociale a tarilor candidate din Europa Centrala si de Est.

Politica de Coeziune economica si sociala a Uniunii Europene trebuie vazuta ca parte integranta a Strategiei de la Lisabona (2000), care îsi propunea sa transforme Europa pâna în anul 2010, ”în cea mai dinamica si mai competitiva economie bazata pe cunoastere”. Strategia de la Lisabona a fost completata în anul 2001, în cadrul Consiliului

European de la Gotheburg cu noi obiective, printre care cel mai important este asigurarea dezvoltarii durabile.

De asemenea, în 2 februarie 2005, Comisia Europeana a prezentat Liniile Strategice Integrate pentru Crestere si Ocupare, în care se afirma ca UE trebuie sa creeze o economie bazata pe crestere durabila si pe ocupare. În conformitate cu Liniile Strategice Integrate pentru Crestere si Ocupare, se stabileau 3 prioritati pentru UE pentru perioada 2007-2013, prioritati cuprinse în Orientarile Strategice Comunitare 2007- 2013:

1. Europa - un loc mai atractiv pentru investitii si munca

2. Îmbunatatirea cunoasterii si inovarii pentru crestere

3. Locuri de munca mai multe si mai bune

Preview document

Politica de coeziune economică și socială - Pagina 1
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 2
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 3
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 4
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 5
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 6
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 7
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 8
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 9
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 10
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 11
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 12
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 13
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 14
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 15
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 16
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 17
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 18
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 19
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 20
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 21
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 22
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 23
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 24
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 25
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 26
Politica de coeziune economică și socială - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Politica de Coeziune Economica si Sociala.doc

Alții au mai descărcat și

Coeziunea Economică Socială

INTRODUCERE Integrarea europeanã este mai degrabã rezultatul integrãrii politicilor de coeziune socialã decât rezultatul integrãrii pieţelor?...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Managementul Fondurilor Structurale

Introducere Politica de dezvoltare regionala este una dintre cele mai importante politici si cele mai complexe ale Uniunii Europene,fapt ce...

Politica de Dezvoltare Regională în România

Introducere Politica de dezvoltare regională este una din politicile cele mai importante şi mai complexe ale Uniunii Europene, statut ce decurge...

Reforma Politicii de Coeziune Economică și Socială

INTRODUCERE Politica de Coeziune Economică şi Socială (PCES) reprezintă o sumă de intervenţii la nivel comunitar materializate într-un sprijin...

Fonduri și Programe ale Uniunii Europene

Cap1. Politica de dezvoltare a Uniunii Europene Pentru a putea avea o privire de ansamblu si a putea intelege mecanismul de acordare a fondurilor...

Fonduri și Programe ale UE

Cap. 1 Politica de dezvoltare a Uniunii Europene 1.1 Introducere Fondurile europene reprezintă un element essential pentru dezvoltarea ţărilor ce...

Convergența dintre piața unică și politică de coeziune economică, socială și teritorială

Fenomenul unificarii europene este unul foarte complex si pentru a intelege acest fenomen trebuie sa clarificam concepte care se refera la fenomene...

Impactul integrării asupra bugetului public

Cap 1 Costuri şi beneficii ale integrăriii României în Uniunea Europeană România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007. A deveni un membru cu drepturi...

Fonduri și Programe ale Uniunii Europene

În această lucrare sunt prezentate fondurile şi programele Uniunii Europene. Lucrarea este structurată pe două capitole. Primul capitol debutează...

Ai nevoie de altceva?