Practică DLEP Iași

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6560
Mărime: 45.62KB (arhivat)
Publicat de: Ivan Toader
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maria Harbada
prezentat in cadrul facultatii FEAA Iasi, specializarea Administratie publica

Cuprins

  1. ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA INSTITUTȚIEI PUBLICE, Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei (DLEP) Iaşi 2
  2. Scurt istoric 2
  3. Locul în sistemul administrației publice a Direcției Locale de Evidență a Populației 3
  4. Relaţii funcţionale interne şi externe 4
  5. Gestiunea resurselor umane 6
  6. Atribuțiile Compartimentului resurse umane, salarizare: 6
  7. Procesul decizional în instituția publică 8
  8. Atribuțiile pe linie de evidență a persoanelor și eliberare a actelor de identitate: 8
  9. Atribuțiile pe linie de stare civilă: 9
  10. Procedura administrativă necontencioasă 11
  11. Procedura contencioasă 13
  12. Cadru reglementativ aplicabil.Acte juridice specifice DLEP Iasi 13
  13. Cheltuielile efectuate de DLEP Iași 15
  14. Concluzii și propuneri 16

Extras din proiect

ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA INSTITUTȚIEI PUBLICE, Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei (DLEP) Iaşi

Scurt istoric

În România, evidenţa persoanelor a luat fiinţă în anul 1949, prin înscrierea în evidenţă a tuturor locuitorilor ţării şi eliberarea actelor de identitate tuturor românilor care au împlinit varsta de 15 ani.

Înscrierea în evidenţa persoanelor s-a realizat prin întocmirea unor fişe personale care au constituit evidenţa locală şi centrală, datele înscrise în aceste fişe fiind actualizate, în sistem manual, ca urmare a modificărilor intervenite în statutul civil al cetăţenilor, în cazul schimbării domiciliului ori al eliberării unui nou act de identitate.

În anul 1990, s-a impus ca o necesitate modernizarea evidenţei persoanelor, astfel încat a fost reglementată şi s-a realizat, prin preluarea în sistem informatic a datelor existente în fişele de evidenţă locală manuală, înfiinţarea Registrului Naţional de Evidenţă a Persoanelor ca principală parte componentă a Sistemului Naţional Informatic de Evidenţă a Populaţiei.

Cele două sisteme, manual şi informatic au funcţionat în paralel până în anul 2000, când evidenţa manuală a devenit o arhivă activă pentru istoricul datelor cetăţenilor.

Procesul de reformă instituţională privind descentralizarea administraţiei publice a fost marcat de profunde transformări structurale şi sub aspectul înfiinţării şi organizării serviciilorpublice comunitare de evidenţă a persoanelor, precum şi al stabilirii atribuţiilor acestora.

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Iaşi denumit „Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi” a fost înfiinţat prin Hotărârea Consiliului Local Iaşi nr. 572 din 28.12.2004, ca o instituţie cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local al Municipiului Iaşi şi a fost constituit în temeiul art. 1 alin.(1) din O.G. nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de evidență a persoanelor, cu modificările și completările ulterioare.

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi a fost constituită prin reorganizarea Serviciului de Stare Civilă din aparatul propriu al Consiliului Local al Municipiului Iaşi şi a Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei a Municipiului Iaşi.

Având în vedere particularităţile evidenţiate în demersurile privind transferul competenţelor de la structurile centralizate ale Ministerului Administraţiei şi Reformei Administrative la autorităţile administraţiei publice locale, s-a impus adoptarea măsurilor de ordin legislativ care să reglementeze atribuţiile structurilor infinţate,în scopul asigurării cadrului funcțional al acestor structuri.

Scopul Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor Iaşi este acela de a exercita competenţele ce îi sunt date prin lege pentru punerea în aplicare a prevederilor actelor normative care reglementează activitatea de stare civilă şi evidenţă a persoanelor.

Activitatea Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor Iaşi se desfăşoară în interesullegitim al persoanei şi al comunităţii, în sprijinul instituţiilor şi autorităţilor statului, pe baza și în executarea legii.

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi deserveşte locuitorii municipiului Iaşi şi ai altor 26 de comune arondate, în total o populaţie activă de aproximativ 455.000 locuitori:

Municipiul Iaşi Comuna Leţcani Comuna Ţigănaşi

Comuna Andrieşeni Comuna Miroslava Comuna Tomeşti

Comuna Aroneanu Comuna Mogoşeşti Comuna Trifeşti

Comuna Bârnova Comuna Movileni Comuna Ţuţora

Comuna Bivolari Comuna Popricani Comuna Ungheni

Comuna Ciurea Comuna Probota Comuna Valea Lupului

Comuna Golăeşti Comuna Roşcani Comuna Victoria

Comuna Holboca Comuna Rediu Comuna Vlădeni

Comuna Horleşti Comuna Schitu-Duca Comuna Voineşti

Direcţia îşi desfăşoară activitatea în 2 sedii diferite:

- Serviciul de Stare Civilă, Compartimentul Resurse Umane şi Compartimentul Financiar-Contabilitate funcţionează în imobilul din Iaşi, str. Vasile Alecsandri, nr. 8

- Serviciul Evidenţa Persoanelor îşi desfăşoară activitatea în sediul Poliţiei Iași, str. Otilia Cazimir, nr.12.

În ambele locaţii există câte o casierie la care cetăţenii potplăti taxele necesare în vederea eliberării documentelor de stare civilă şi actelor de identitate.

Locul în sistemul administrației publice a Direcției Locale de Evidență a Populației

Conform art.4 din Ordonanța nr.84 din 26 februarie 2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice de evidență a persoanelor “Servicii publice comunitare de evidenţă a persoanelor se înfiinţează, în subordinea consiliilorlocale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, serviciipublice comunitare locale de evidenţă a persoanelor, denumite în continuare servicii publice comunitare locale, prin reorganizarea compartimentelor de stare civilă din aparatul propriu al consiliilor locale şi a formaţiunilor locale de evidenţă a populaţiei din structura Ministerului de Interne şi Administraţie”.

Deşi Ordonanţa de Guverna fost adoptată din anul 2001, din cauza lipsei de organizare şi a modalităţilor clare de implementare existente în sistemul administrativ abia în anul 2004 este înfiinţată Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi în subordinea Consiliului Local al Municipiului Iaşi. Este o instituţie cu personalitate juridică, care dispune de un patrimoniu propriu, are cont curent deschis la trezorerie, are buget propriu de venituri şi cheltuieli şi conduce contabilitate proprie. Fiind în subordinea Consiliului Local, DLEP Iaşi beneficiază şi de subvenţii de la bugetul local al Municipiului Iaşi.

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi cooperează cu celelalte structuri ale Primăriei, ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi colaborează pe probleme de interes comun, potrivit prevederilor actelor normative în vigoare, cu autorităţile publice, societăţi, agenţi economici, precum şi cu persoane fizice.

Obiectul de activitate al Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor (DLEP) Iaşi îl constituie evidenţa persoanelor şi eliberarea actelor de identitate şi a cărţilor de alegător, înregistrarea actelor şi eliberarea certificatelor de stare civilă, transcrieri şi rectificări de acte de stare civilă.

Preview document

Practică DLEP Iași - Pagina 1
Practică DLEP Iași - Pagina 2
Practică DLEP Iași - Pagina 3
Practică DLEP Iași - Pagina 4
Practică DLEP Iași - Pagina 5
Practică DLEP Iași - Pagina 6
Practică DLEP Iași - Pagina 7
Practică DLEP Iași - Pagina 8
Practică DLEP Iași - Pagina 9
Practică DLEP Iași - Pagina 10
Practică DLEP Iași - Pagina 11
Practică DLEP Iași - Pagina 12
Practică DLEP Iași - Pagina 13
Practică DLEP Iași - Pagina 14
Practică DLEP Iași - Pagina 15
Practică DLEP Iași - Pagina 16
Practică DLEP Iași - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Practica DLEP Iasi.docx

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Ai nevoie de altceva?