Practică în administrația publică - DGFP Roman

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4017
Mărime: 209.99KB (arhivat)
Publicat de: Sorin Ion
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana-Maria Bercu
Al.I.Cuza, Feaa, Administratie publica.

Extras din proiect

1. Scurt istoric

Simpla analiză a sistemului de organizare globală ne arată că lumea se constituie din multe naţiuni diferite, populate de oameni diferiţi, fiecare cu propria lor limbă, religie, cultură, obiceiuri şi istorie. Dar toate naţiunile au cel puţin un lucru in comun : Administraţia Fiscală.

O astfel de instituţie trebuie să urmeze un curs in mijlocul unor asteptări contradictorii, respectiv presiunea nevoilor de asigurare a serviciilor publice - în permanentă crestere, în antagonism cu presiunea fiscală asupra masei impozabile - ce se doreşte minimizată. Mediul şi condiţiile specifice de acţiune în care operează Administraţia Fiscală sunt diferite faţă de ale altor organizaţii. "Ingratitudinea" funcţiei de bază a instituţiei tinde să fie subestimată, uitându-se faptul că o Administraţie Fiscală de incredere şi cu o funcţionare linistită este o condiţie de bază pentru o dezvoltare economică durabilă.

În Romania, încă din cursul anului 2002, Ministerul Finanţelor Publice a început un proces intens de reformă şi modernizare a activitaţii de administrare fiscală, proces care a beneficiat atât de sprijinul factorilor interni, cât şi de cel al programelor externe de asistentă tehnică. Necesitatea acestei reforme a administrarii impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri ale bugetului de stat a fost determinată de diverşi factori, cum sunt schimbările economice şi sociale apărute în ultima perioadă, obligaţiile asumate de România odată cu exprimarea fermă a dorinţei de aderare la Uniunea Europeană, mediul de afaceri conectat din ce în ce mai mult cu economia internaţională, precum şi schimbările care au avut loc în plan internaţional în procesul de modernizare al Administraţiilor Fiscale.În baza recomandărilor Misiunii Departamentului de Afaceri Fiscale al Fondului Monetar Internaţional, a fost demarat un program ambiţios de îmbunătaţire a administrării veniturilor statului. Obiectivele pricipale s-au îndreptat către acordarea unei atenţii deosebite categoriei de contribuabili mari, prin centralizarea administrării acestora şi oferirea de servicii adaptate nevoilor lor speciale. De asemenea, s-a avut în vedere crearea unei administraţii fiscale moderne, autonome şi funcţionand pe baza bunelor practici recunoscute la nivel internaţional, precum şi eficientizarea activitaţii de administrare a veniturilor şi cresterea gradului de colectare, prin unificarea administrării tuturor veniturilor bugetului general consolidat, în cadrul unei agenţii naţionale de colectare.

Din analiza globală a activităţii desfăşurată pe parcursul anului 2003 de Departamentul de Administrare Fiscală din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, putem spune că cea mai importantă parte a resurselor disponibile au fost concentrate pentru atingerea obiectivelor stabilite în programele de reformă şi modernizare a administrării veniturilor. De asemenea, în anul 2003 s-a inregistrat un cumul de realizări importante în privinţa pregătirii României pentru aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, la nivelul Ministerului Finanţelor Publice au avut loc profunde transformări strategice si organizatorice, în paralel cu perfecţionarea şi stabilizarea legislaţiei fiscale. Gradul de colectare a veniturilor s-a imbunataţit substanţial, în mod vizibil, fiind într-o strânsă legatură cu intensificarea acţiunilor de control, dar şi cu îmbunătăţirea asistenţei acordate contribuabililor.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, principalul motor al colectării veniturilor la bugetul de stat, trebuie să asigure pe langă cresterea gradului de colectare al veniturilor bugetare şi cresterea gradului de încredere publică în sistemul de administrare fiscală prin schimbarea modului de abordare a relaţiilor cu contribuabilii şi prin creşterea gradului de transparenţă, fară a atinge interesele personale ale contribuabililor. Măsura colectării şi monitorizării unitare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale trebuie să aibă un efect pozitiv pentru disciplinarea fiscală a contribuabililor Agenţia va urmări realizarea schimbărilor necesare în managementul administraţiei fiscale prin stabilirea unor criterii de evaluare a performanţei obţinute de personalul din cadrul administraţiilor fiscale.

Preview document

Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 1
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 2
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 3
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 4
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 5
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 6
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 7
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 8
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 9
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 10
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 11
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 12
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 13
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 14
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 15
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 16
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 17
Practică în administrația publică - DGFP Roman - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Organigrama.doc
  • Bibliografie.doc
  • Practica in administratia publica-Roman.doc

Te-ar putea interesa și

Bugetele Locale din România la Cote de Avarie

Argument Studiul Bugetele locale din România la cota de avarie prefigurează o nevoie imperativă de reflecţie asupra mecanismelor actuale de...

Ai nevoie de altceva?