Practică în Primăria Sectorului 2

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 18713
Mărime: 4.92MB (arhivat)
Publicat de: Eremia Ghinea
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Profiroiu

Extras din proiect

1. Prezentarea institutiei publice in care se desfasoara practica

1.1 Denumirea institutiei, profil, obiectul de activitate profesionala

Institutia in care am ales sa fac practiaca este Primaria Sectorului 2, Bucuresti, adresa Str. Chiristigiilor nr. 11-13.

Primaria reprezinta un organ local al puterii administrative in municipii, orase si comune in conducere caruia se afla un primar.

Primarul, viceprimarul, secretarul si aparatul propriu de specialitate constituie Primaria sectorului 2, institutie publica cu activitate permanenta, care aduce la indeplinire hotararile Consiliului local al sectorului 2 si dispozitiile Primarului, legile, hotararile de guvern si solutioneaza problemele curente ale sectorului.

Primaria Sectorului 2 duce la indeplinire hotararile consiliului local si dispozitiile primarului indeplinindu-si astfel misiunea aceea de a de a satisface nevoile cetatenilor sectorului, prin oferirea unor servicii de calitate, eficiente, în conditii de reala transparenta si cu implicarea cetatenilor în luarea deciziilor.

Sectorul 2 este situat în partea de nord-est a Bucureştilor, cu prelungiri în zona Ilfovului, având ca vecinătate la vest, sectorul 1, iar la est şi sud-est sectorul 3, desfăşurându-se pe o suprafaţă de 32 km. pătraţi.

Actualul teritoriu al sectorului 2 era odinioară parte din codrii Vlăsiei, traversat de râul Colentina. Cu un relief plat, teren mlăştinos şi plin de tină (de unde şi denumirea Colentinei - colea - n tină), sectorul 2 are câteva lacuri naturale precum: Tei, Plumbuita, Fundeni, Pantelimon care îi dau un specific aparte.

Istoria sectorului 2 este legată de vatra veche a Bucureştilor, cu recente descoperiri arheologice care atestă existenţa aşezărilor umane din paleolitic, în zone ca Fundeni, Pantelimon, Tei. Urmele cuceririlor romane au scos la iveală tezaure de monede

romane (din epoca Republicii romane şi a Imperiului) în zona Pantelimon.

Sectorul 2 a fost, la început de secol XIX, loc de întâlnire al negustorilor de cereale şi al meşteşugarilor.

Străzi cu nume care ne duc cu gândul la breslele de altădată care amintesc meserii vechi : Olari, Făinari, Mătăsari, Cărăuşilor etc.

S- a scris, de asemenea, o întreagă literatură despre anumite zone ale actualului sector 2. Să amintim "Groapa" lui Eugen Barbu, "Bucureştii de altădată" a lui C. Bacalbaşa, "Cînticele Ţigăneşti" ale lui Miron Radu Paraschivescu, care ne duc cu gânduSectorul 2 are cele mai multe lăcaşe de cult din Capitală.

Biserici vechi, schituri, mânăstiri, locuri de închinăciune venind din vechime, ridicate de domnitori, boieri sau negustori, având hramul sfinţilor aducători de pace, bine si bunăstare.

Mânăstirea Plumbuita (1559), cel mai vechi lăcaş religios din sectorul 2, a fost şi este un important centru cultural al Bucureştilor. Aici a funcţionat încă din secolul al XV-lea, o tipografie şi ateliere tipografice, care tipăreau şi decorau cărţi bisericeşti.

Să nu uităm, ca importante şi venind din istoria veche, Mânăstirea Mărcuţa (1587), Biserica Fundenii Doamnei (1699), la farmecul acestei părţi a Bucureştilor.

Biserica Mântuleasa (1733),Biserica Pantelimon (1735) şi multe altele, a căror

arhitectură şi pictură murală le înscrie în patrimoniul cultural naţional.

Alte ctitorii importante din sectorul 2 sunt Casa Melik (1760), actualmente "Muzeul Th. Pallady", Foişorul de Foc (1892), construcţie de reper a sectorului 2, observator de foc, după dărâmarea, în 1888, a Turnului Colţei,Casa Universitarilor (1866),Palatul Ghica (1822),Casa Lahovary (1885).

Acestor construcţii li se adaugă statui si monumente care amintesc de personalităţi

istorice, figuri marcante ale culturii şi spiritualităţii româneşti : Matei Basarab, C. A. Rosetti, C. Cantacuzino.

Istoria acestei părţi a Bucureştilor – actualul sector 2 - este legată de importante centre de învăţământ : Şcoala Centrală, Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", Colegiul Naţional "Cantemir Vodă" , Şcoala Iancului, Şcoala 27 "Principesa Ileana", Liceul "Iulia Haşdeu", sectorul 2 având, în prezent cel mai mare număr de unităţi de învăţământ preuniversitar în comparaţie cu celelalte sectoare ale Capitalei.

Şcoli, lăcaşe de cult, instituţii, societăţi comerciale, spitale - o istorie de sute de ani care este continuată cu folos şi înţelepciune de Primăria Sectorului 2, de oameni aleşi să servească binele cetaţeanului.

1.2. Baza legala de înfiintare

Primaria Sectorului 2 este o institutie publica apartinand administratiei publice locale.

Cadrul juridic normativ de organizare si functionare a administratiei publice locale il constituie, în principal, dispozitiile constitutionale cuprinse in sectiunea a 2-a „Administratia publica locala” a Cap. V „Administratia publica” din Titlul III „Autoritati publice”, precum si dispozitiile Legii 215/2001 privind administratia publica locala.

Constitutia Romaniei nu cuprinde dispozitii speciale cu privire la autoritatile administratiei publice locale ale Municipiului Bucuresti si sectoarele acestuia. O trimitere implicita ar putea fi insa desprinsa din prevederile art. 120(3) potrivit carora, autoritatile administratiei publice „se pot constitui si in subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor”. Deci, consiliile locale ale celor sase sectoare ale Municipiului Bucuresti se subordoneaza Consiliului Local al Municipiului Bucuresti si primarii sectoarelor Municipiului Bucuresti se subordonează primarului general al Municipiului Bucuresti. Legea administratiei publice locale cuprinde un capitol distinct referitor la Municipiul Bucuresti, Cap. V „Administratia publica a Municipiului Bucuresti”. Astfel, în lege se precizeaza ca subdiviziunile administrativ-teritoriale ale Municipiului Bucuresti se numesc sectoare si ca „administratia publica a Municipiului Bucuresti se realizeaza de catre consiliile locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, ca autoritati deliberative, precum si de catre primarii sectoarelor, ca autoritati executive, alese în conditiile legii privind alegerile locale”. Unele dispozitii speciale sunt cuprinse si în Legea 70/1991 privind alegerile locale si privesc alegerea autoritatilor administratiei publice la nivelul Municipiului Bucuresti si a sectoarelor acestuia.

Prefectul este o alta autoritate la nivel local fiind reprezentantul guvernului pe plan local. El conduce serviciile publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale ale administratiei publice, organizate în unitati administrativ-teritoriale.

Primaria Sectorului 2 este autoritatea executiva prin intermediul careia se realizeaza autonomia locala, potrivit legii 215 din anul 2001 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 204/2001 de a satisface nevoile cetatenilor sectorului, prin oferirea unor servicii de calitate, eficiente, în conditii de reala transparenta si cu implicarea cetatenilor în luarea deciziilor. Functioneaza de asemenea si in baza modificarilor aduse articolului 101, alin (1) prin Legea 216/2002 publicata in Monitorul Oficial nr. 288/2002.

Preview document

Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 1
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 2
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 3
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 4
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 5
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 6
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 7
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 8
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 9
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 10
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 11
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 12
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 13
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 14
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 15
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 16
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 17
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 18
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 19
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 20
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 21
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 22
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 23
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 24
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 25
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 26
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 27
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 28
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 29
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 30
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 31
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 32
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 33
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 34
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 35
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 36
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 37
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 38
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 39
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 40
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 41
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 42
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 43
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 44
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 45
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 46
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 47
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 48
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 49
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 50
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 51
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 52
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 53
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 54
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 55
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 56
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 57
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 58
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 59
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 60
Practică în Primăria Sectorului 2 - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Practica in Primaria Sectorului 2.doc

Alții au mai descărcat și

Primaria Municipiului București

Primaria Municipiului Bucuresti este organizata si functioneaza potrivit prevederilor Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si in...

Raport practică - Primăria Sectorului 2

1.Prezentarea generala a stagiului de practica Identificarea institutiei gazda si al departamentului unde a fost efectuat stagiul de practica...

Proiect de practică la Primăria Sectorului 2

PREZENTAREA PRIMARIEI SECTORULUI 2 Primaria sectorului 2 este o institutie publica din sectorul administratiei locale de stat. Primaria nu se...

Proiect de practică desfășurat în cadrul Primăriei Municipiului Brăila

Prezentarea institutiei publice in care se desfasoara practica: Primaria Municipiului Braila este institutie publica cu activitate permanenta care...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Proiect practică Primăria Sectorului 6

1.Prezentarea institutiei publice in care se desfasoara practica 1.1. Denumirea institutiei : Primaria sectorului 6 ; Profil : Administrativ ;...

Proiect de practică în Primăria Sectorului 3

PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE Prezentarea institutiei,profil,obiect de activitate Baza legala de infiintare Legislatia pe baza careia se...

Proiect practică - Primăria Sectorului 3

I- PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE IN CARE SE DESFASOARA PRACTICA 1.1 DENUMIREA INSTITUTIEI, PROFIL, OBIECT DE ACTIVITATE PROFESIONALA Stagiul de...

Motivarea Funcționarilor Publici

1. Necesitatea cresterii gradului de motivare a functionarilor publici în general si pentru Primaria Sectorului 2 Activitatea administratiei...

Proiect de practică - Primăria Sector 4 București

Secţiunea I –a – Prezentarea instituţiei de practică 1.1. Denumirea instituţiei, profil, obiect de activitate profesională Municipiul Bucureşti...

Raport practică - Primăria Sectorului 2

1.Prezentarea generala a stagiului de practica Identificarea institutiei gazda si al departamentului unde a fost efectuat stagiul de practica...

Prezentarea Primăriei Sector 2

1. Prezentarea Primariei Sectorului 2 1.1 Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala Institutia publica in care s-a...

Proiect de practică în cadrul unei instituții publice - Primăria Sectorului 5 București

1.Prezentarea institutiei publice in care se desfasoara practica 1.1 Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala Primaria...

Ai nevoie de altceva?