Rolul auditului intern in combaterea fraudelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Rolul auditului intern in combaterea fraudelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf.dr. Fîrţescu Bogdan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Cuprins

1. CAPITOLUL I. CONCEPTUL DE FRAUDA 3
1.1. Definitia fraudei 3
1.2. Tipuri de fraude 4
1.3. Motivele care stau la baza fraudelor 4
2. CAPITOLUL 2. ROLUL AUDITORULUI INTERN IN PREVENIREA SI DETECTAREA FRAUDEI 6
2.1. Definirea auditului intern 6
2.2. Principiile misiunii de audit intern 7
2.3. Responsabilităţile auditorului privind frauda în cadrul unui audit al situaţiilor financiare (ISA 240) 13

Extras din document

1. CAPITOLUL I. CONCEPTUL DE FRAUDA

1.1. Definitia fraudei

Frauda este un termen generic care cuprinde o multitudine de acte frauduloase din diverse domenii de activitate, ca spre exemplu : furt, delapidare,deturnare de fonduri,escrocherii, fals si uz de fals, ocolire a adevarului, ascundere a adevarului, comert fraudulos si multe altele printre care pe loc fruntas se mai situeaza coruptia si spalarea de bani.

In sens larg, frauda este definita de Norma profesionala 1210-A2A1 de audit intern ca "toate neregulile si actele ilegale comise cu intentia de a insela. Fraudele pot fi comise in beneficiul entitatii sau in defavoarea acesteia, atat de catre angajati colaboratori ai entitatii cat si de persoane din exteriorul acesteia".

Conform standardului international de audit 240 revizuit, frauda este definita ca "un act intentionat facut de una sau mai multe persoane din randul conducerii, celor insarcinati cu guvernanta, angajatilor sau unor terte parti, care implica folosirea unei inselatorii pentru a obtine un avantaj nedrept sau ilegal".

Potrivit aceluiasi standard, frauda apare ca urmare a manipularii sau modificarii inregistrarilor sau documentelor - falsificarea lor in scopul denaturarii sau ascunderii adevarului. Deasemenea, deturnarea unor active sau furtul acestora se apropie foarte mult de o fapta cu caracter voit, alocarea acestora necorespunzatoare a unor active, ceea ce poate conduce chiar la inrautatirea situatiei financiare a companiei auditate, cu consecinte directe asupra continuitatii activitatii acesteia. Eliminarea sau omiterea efectelor unor tranzactii din inregistrari sau documente sau inregistrarea in tranzactii fara substanta, in scopul cosmetizarii situatiilor financiare fac parte din categoria evenimentelor frauduloase, ca si aplicarea gresita, in mod intentionat, a politicilor contabile in vederea prezentarii unor situatii financiare care sa induca in eroare utilizatorii.

Raportarea financiara frauduloasa presupune denaturari sau omisiuni intentionate ale valorilor sau prezentarilor de informatii in situatiile financiare, in scopul inducerii in eroare a utilizatorilor.

1.2. Tipuri de fraude

Frauda poate interveni în mai multe moduri. Inevitabil, implică însuşirea necuvenită de fonduri sau bunuri. Câteva exemple de FRAUDĂ pot fi:

- Absenta cofinantarii

- Dublarea unor facturi sau factura falsa

- Fragmentarea cheltuielilor eligibile (cererea de oferte)

- Intelegerile pe piete

- Favoritismele

- Conflictele de interese

- Absenta efectuarii prestatiilor

- Deturnarea de fonduri

- Coruptia

- Taxe plătite în avans: taxe plătite înainte ca lucrările să fie efectuate

- Prezentarea unor documente falsificate.

- Aprobarea unei cereri care nu este conformă cu criteriile de eligibilitate

- Semnarea unui document fără a avea aceasta competenţă

- Cazul în care o persoană de la nivel ierarhic inferior preia resposabilităţile uneia de la nivelul ierarhic superior neavând împuternicire scrisă în acest sens.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul auditului intern in combaterea fraudelor.docx

Alte informatii

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA IASI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR