Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia

Proiect
8.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4545
Mărime: 26.54KB (arhivat)
Publicat de: Anda-Silvana Blaga
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Armenia Androniceanu
Academia de Studii Economice Facultatea de Management – Administraţie Publică

Cuprins

  1. 1. Titlul studiului şi justificarea titlului 3
  2. 2. Prezentarea particularităţilor sistemului administrativ şi a structurilor administrative locale din Germania 4
  3. 3. Prezentarea particularităţilor sistemului administrativ şi a structurilor administrative locale din Italia 7
  4. 4. Identificarea şi explicarea asemănărilor 11
  5. 5. Identificarea deosebirilor şi explicarea acestora 12
  6. 6. Prezentarea şi explicarea avantajelor competitive esenţiale ale sistemelor administrative studiate 13
  7. 7. Prezentarea şi explicarea modalităţilor de transfer de know-how din sistemele administrative studiate în sistemul administrativ din România 15
  8. 8. Bibliografie 16

Extras din proiect

1. Titlul studiului şi justificarea titlului

Titlul prezentului studiu este “Structuri administrative publice locale în Germania şi Italia”.

Alegerea acestei teme este justificatǎ de faptul cǎ, în cadrul Uniunii Europene, se întâlnesc atât sisteme administrative unitare (Franţa, Italia), cât şi sisteme administrative federale (Germania).

Aceste două forme de organizare îşi pun amprenta asupra modului de structurare al administraţiei publice locale. Astfel, o colectivitate teritorială aparţinând unui stat unitar, se distinge de o alta, membră a unui stat federal. Prima va avea numai competenţe în plan administrativ şi nu va afecta structura unitară a statului; spre deosebire, un stat membru al unei federaţii dobândeşte, în afara unor competenţe administrative, şi unele puteri proprii garantate de Constituţie, în materie legislativă, executivă şi judecătorească.

Indiferent dacă sunt integrate într-un sistem administrativ unitar sau într-o federaţie, colectivităţile locale beneficiază de sprijinul financiar al statului, administraţiilor centrale (federale), dar se găsesc şi în postura de contribuabili, după cum realizează un venit mediu pe locuitor mai mic, respectiv mai mare faţă de media naţională.

Am ales cele douǎ state pentru acest studiu datoritǎ faptului că cele două state sunt în același timp diferite, dar și asemănătoare în ceea ce priveşte structura lor, Germania fiind o republică federală caracterizată de o structură administrativă policentricǎ şi un sistem de cooperare la nivel federal, în timp ce Italia este o republică parlamentară, constituită ca un stat unitar, cu puternice structuri regionale și comunitare, organizat după modelul francez cu o importantă delegare de autoritate la nivelurile inferioare ale structurii administrative, respectiv cel regional, al provinciilor şi municipalităţilor.

2. Prezentarea particularităţilor sistemului administrativ şi a structurilor administrative locale din Germania

Germania este o republică federală reprezentativă formată din 16 state sau landuri, integrate în 5 regiuni administrative.

Este caracterizată de o structură administrativă policentrică, un sistem de cooperare la nivel federal și o puternică poziție a Cancelarului Federal.

Aparatul administrativ german are trei niveluri: nivelul federal, nivelul landurilor și nivelul local, caracterizate de autonomie din punct de vedere legislativ, executiv și judecătoresc.

Şeful statului este Preşedintele federal, ales de Convenţia Federală (Bundesversammlung), un grup constituţional din care fac parte deputaţii, membrii Bundestag-ului şi un număr egal de membrii aleşi de adunările generale ale landurilor.

În general, funcţiile Preşedintelui federal sunt doar de reprezentare.

Sistemul administrativ din Germania asigură o largă autonomie locală, care rezultă, atât din structura federală a statului, cât şi din existenţa colectivităţilor locale, ale căror resurse şi atribuţii sunt mult mai mari decât în oricare alt stat al Uniunii Europene.

Structura administrativă a Germaniei a cunoscut o evoluţie neregulată, marcată uneori de un grad ridicat de autonomie din partea colectivităţilor locale, iar alteori de o incidenţă crescută a puterilor statului.

Parlamentul federal este format din 2 Camere: Bundestag şi Bundesrat. Bundestag-ul, format din 614 de membri care aparţin legislativului, alege Cancelarul Federal şi controlează activitatea Guvernului. Bundesrat-ul (Consiliul Federal, format din 69 de membri), este instituţia care reuneşte reprezentanţii prin care landurile participă la activitatea legislativă a Federaţiei.

Spre deosebire de Bundestag, Bundesrat-ul nu este format din membri aleşi, aceştia fiind membri ai guvernelor landurilor sau delegaţi ai acestora.

Principiul suveranităţii landurilor confirmă faptul că Parlamentul Federal nu poate obiecta la legile avansate de parlamentele landurilor.

În Germania există 16 state federate: Baden-Württemberg, Bavaria, Berlin, Brandenburg, Brëmen, Hamburg, Hessen, Lower Saxony, Mecklenburg-West Pomerania, Renania de Nord-Westphalia, Rhineland-Palatinate, Saarland, Saxony, Saxony-Anhalt, Schleswig-Holstein, Thuringia. Landurile diferă semnificativ ca mărime şi structură politică. Fiecare land are Constituţie, Parlament şi Guvern propriu. Populaţia acestor landuri variază de la 676.000 locuitori (landul Bremen) la 17.962.000 locuitori (Renania de Nord-Westphalia).

În fruntea fiecărui land se află un ministru-preşedinte, ales de către Parlamentul landului. La rândul său, ministrul-preşedinte numeşte miniştrii landului şi îşi face cunoscut programul politic pe care doreşte să-l realizeze. Miniştrii răspund în faţa Parlamentului de Land şi, cu acordul acestuia, pot fi revocaţi de către ministrul-preşedinte. Landul este divizat într-un anumit număr de circumscripţii; cetăţenii landurilor sunt suverani în privinţa modului de organizare în propriul resort teritorial. Din acest motiv, nu există un regim uniform de organizare al landurilor, fiecare având propria structură funcţională.

Autonomia landurilor rezultă în primul rând din repartiţia competenţelor legislative, care este însă limitată prin Constituţie. Astfel, Constituţia defineşte domeniile care sunt în exclusivitate de competenţa Federaţiei sau chiar a landurilor şi domeniile care sunt de competenţă comună/concurentă, atât pentru statul federal, cât şi pentru landuri.

Landurile au competenţe în executarea legilor proprii cât şi a legilor federaţiei. Din acest motiv, ele se supun controlului de legalitate exercitat de către Guvernul central şi chiar pot să primească instrucţiuni de la autorităţile centrale, dacă există un act normativ care să prevadă acest lucru.

Preview document

Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 1
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 2
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 3
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 4
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 5
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 6
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 7
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 8
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 9
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 10
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 11
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 12
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 13
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 14
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 15
Structuri Administrative Publice Locale în Germania și Italia - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Structuri Administrative Publice Locale in Germania si Italia.doc

Alții au mai descărcat și

Descrierea Structurii Administrative în Suedia

Descrierea structurii administrative in Suedia Suedia este una dintre cele mai dezvoltate tari ale lumii, clasata printre primele din punctul de...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Sisteme Administrative Europene

TEMA 1 ETAPELE CONSTRUCŢIEI EUROPENE Încă din secolul al XVII-lea au fost elaborate proiecte de tratate pentru crearea unei federaţii europene....

Te-ar putea interesa și

Analiza sistemului de asigurări sociale de stat din Republica Moldova

Introducere Sistemul public de asigurări sociale reprezintă un sistem de măsuri cu caracter economic, juridic, social şi organizatoric,...

Autoritatea executivă a administrației publice locale

INTRODUCERE Deşi în decursul ultimilor ani în Republica Moldova au fost întreprinse mai multe măsuri pentru a îndeplini cerinţele Consiliului...

Teoria Sistemelor Administrative

1. Institutii administrative ale Uniunii Europene Misiunile sistemelor administrative publice se abordeaza în functie de aria sau raspândirea...

Trăsăturile deciziei administrative

1. Administraţia publică Administraţia publică reprezintă un sistem care functionează dupa o serie de principii “dupa propria sa ordine”, dar care...

Comparație între administrația locală a României și cea a Franței

Abordată într-o viziune sistemică, activitatea specifică administraţiei publice se desfăşoară prin intermediul unei multitudini de forme...

Sistemele administrative contemporane europene - similitudini, diferențe

INTRODUCERE Problema regimurilor politice este vitală pentru organizarea şi fundamentarea vieţii sociale. De natura regimurilor politice depinde...

Influența autonomiei locale asupra deciziilor administrative din Uniunea Europeană

I. Conceptul de autonomie locală Potrivit opiniilor exprimate în literatura de specialitate din perioada interbelică, principiul descentralizării...

Proiect Individual la Drept

1. Formulaţi şi comentaţi definiţia dreptului În dreptul român contemporan, profesorul Nicolae Popa defineşte DREPTUL astfel: „Ansamblul regulilor...

Ai nevoie de altceva?