Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 11458
Mărime: 180.39KB (arhivat)
Publicat de: Olga Pătrașcu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CAP.I. Organizarea și funcționalitatea Primariei Municipiului Iași.

Premise și factori de impact.

1.1.Cadrul general de înființare și organizare

Municipiul Iași este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul Romăniei. Iașul a fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Romăniei între 1916-1918.

Astăzi Iaşul este cel mai important centru social, economic şi cultural al Moldovei, remarcându-se prin trecutul lui care se amestecă remarcabil cu prezentul. Vechile clădiri, acoperite de patina timpurilor se îmbină armonios cu noile construcţii, oraşul cunoscând o dezvoltare puternică datorită învăţământului şi economiei locale.

Documentul care atestă înfiinţarea Primăriei municipiului Iaşi este Legea comunală din 1864, votată de Adunarea Generală a României (Parlamentul) în ziua de 9 martie 1864 şi promulgată sub nr. 394 de către Alexandru Ioan Cuza la data de 31 martie 1864. Astfel, un nou capitol se deschidea în istoria administraţiei comunale moderne prin înfiinţarea Primăriei. Primul primar al Iaşului a fost Dimitrie Guşti care a condus municipiul în cinci mandate, de numele său fiind legate multe din realizarile edilitare ale acelor vremuri.

Clădirea impresionantă prin somptuozitate și fastul interioarelor, a fost construită în deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea și restaurată între 1830 - 1833 de către cunoscutul arhitect Johan FREYWALD, cel care a proiectat și Catedrala Metropolitana. În ansamblu, ca arhitectură dar și prin frescele interioare și statuile ce împodobeau în 1830 exteriorul, palatul aparține stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce. Pâna în 1891 când este vânduta statului, clădirea este reședință a familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternică și mai influentă familie în arena politică moldavă a urbei. Fiind una din cele mai importante case ale Iașului în epoca, a găzduit numeroase personalități și a fost martora unor evenimente istorice semnificative.

La sfirsitul sec.XVIII (1788), se stabileste la Palat generalul rus Romanov si mai apoi intreaga diplomatie rusa aflata aici in perioada Regulamentului Organic (1829 - 1831). De altfel, in 1866, familia Roznovanu, sustinuta de forte politice din Rusia, incearca organizarea unui complot ce urmarea urcarea in scaunul Moldovei a lui Nunuta Roznovanu, dar planul se soldeaza cu un esec. Un esec a fost si incercarea fostului domnitor Mihail Sturza, stabilit aici in 1858 de a reveni la putere, la 10 ani de la plecarea din tara. Figuri marcante se perinda in saloanele Palatului in deceniile 7-8 ale sec.XIX: M.S. Carol I, Natalia Kescu (care va deveni Regina Serbiei in 1882).

Intre anii 1892 - 1892 Palatul Roznovanu va fi folosit ca resedinta temporara a familiei regale, o parte din spatiu fiind alocat autoritatilor locale. Cladirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales in I razboi mondial, intre 1916 - 1918 cind a gazduit sediile ministerelor ale conducerii politice refugiate de la Bucuresti. In incaperea in care se afla acum Cabinetul Primarului isi avea biroul M.S. Regele Ferdinand, iar in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local s-a intrunit in 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei. In deceniile 2-4 ale secolului nostru, Palatul cunoaste din nou stralucirea vietii mondene de altadata, pentru ca, din 1944 sa devina sediul Comitetului Orasenesc de Partid si din 1970 sediul Primariei Orasului. Dupa 1990 s-au perindat prin Sala Mare cele mai semnificative personalitati ale vietii politice romanesti, membrii ai Casei Regale, ambasadori si reprezentanti ale statelor din toate colturile lumii.

Administraţia publică la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale se organizează şi funcţionează pe baza principiilor autonomiei locale, al descentralizării serviciilor publice, eligibilitătii autoritătilor administratiei publice locale şi consultarea cetăţenilor în probleme de interes local.

Primăria municipiului Iaşi este organizată şi funcţionează ca autoritate a administraţiei publice locale.

Primăria ca o structură funcţională cu activitate permanentă este constituită din primar, viceprimar, secretar şi aparatul propriu al consiliului local şi duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii.

Aparatul propriu al Primăriei Municipiului Iaşi este organizat în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.215/2001 privind administraţia publică locală.

Primăria municipiului Iaşi contribuie la asigurarea realizării în judeţ a strategiei şi obiectivelor cuprinse în Programul de guvernare. Principalele obiective decurg din sarcinile pe care le au departamentele din cadrul intituţiei.

1.2.Individualizarea misiunii și obiectului de activitate

Misiunea acestei instituţii include oferirea de servicii publice de calitate în domeniul administraţie publice locale. Primaria Municipiului Iaşi, ca membră a Asociaţiei Muncipalităţilor din România are ca viziune satisfacţia permanentă a clienţilor (persoane fizice şi juridice), a angajaţilor, apreciaţi ca şi colaboratori şi a societăţii civile, urmărind să devină un lider regional şi naţional.

Preview document

Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 1
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 2
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 3
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 4
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 5
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 6
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 7
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 8
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 9
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 10
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 11
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 12
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 13
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 14
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 15
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 16
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 17
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 18
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 19
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 20
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 21
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 22
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 23
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 24
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 25
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 26
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 27
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 28
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 29
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 30
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 31
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 32
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 33
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 34
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 35
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 36
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 37
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 38
Studiu aplicativ asupra Primăriei Iași - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Studiu Aplicativ asupra Primariei Iasi.docx

Ai nevoie de altceva?