Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4613
Mărime: 34.30KB (arhivat)
Publicat de: Iancu Olaru
Puncte necesare: 7
Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi

Extras din proiect

Administraţie publică locală în statele federale

Subsistemul politico-administrativ local este ansamblul autorităţilor şi instituţiilor aparţinând colectivităţilor teritoriale locale, care desfăşoară activităţi de administraţie publică numai în cadrul unor porţiuni din teritoriul statului, determinate de organizarea administrativ-teritorială, precum şi interacţiunile dintre ele.

Dacă se detaliază conceptul de sistem politico-administrativ local se ajunge la o a doua definiţie, mai completă: subsistemul politico-administrativ local este ansamblul autorităţilor şi instituţiilor reprezentând colectivităţile teritoriale locale, care desfăşoară activităţi de organizare a executării legii sau de executare directă a legii, autonome faţă de stat, având capacitatea de a emite acte unilaterale obligatorii, precum şi capacitatea de a realiza anumite fapte materiale necesare pentru aducerea la îndeplinire a actelor unilaterale obligatorii, precum şi relaţiile dintre acestea.

Valorile politice pe care le realizează autorităţile administraţiei publice locale sunt cele care corespund intereselor colectivităţilor teritoriale locale pe care le reprezintă. Din acest motiv, ele trebuie să deţină cea mai mare parte a atribuţiilor necesare pentru rezolvarea problemelor locale sau, cu alte cuvinte, să deţină o competenţă administrativă generală, pe care să o exercite în mod autonom, dispunând de resursele necesare. Trebuie precizat că autonomie nu înseamnă independenţă; de aceea, ea este însoţită întotdeauna de un control din partea statului.

Rezultă că, pentru funcţionalitatea unui subsistem politico-administrativ local trebuie să fie întrunite cumulativ următoarele condiţii:

- existenţa unei diviziuni administrativ-teritoriale a statului;

- existenţa cel puţin a unei autorităţi, care să reprezinte colectivitatea situată pe teritoriul acestei diviziuni administrative, autonomă faţă de stat, şi care să dispună de competenţă administrativă generală, precum şi de resurse pentru realizarea acesteia;

- existenţa unor modalităţi de control din partea statului.

În practica administrativă termenii consacraţi care fac trimitere la cei definiţi mai sus sunt:

- administraţie publică locală, sau administraţie locală, atât în sensul organic, cât şi în sensul funcţional sau global.

- administraţia publică locală de bază (municipală sau comunală) este administraţia locală situată cel mai aproape de cetăţeni, organizată în diviziunile administrativ-teritoriale de bază.

- administraţia publică locală intermediară este administraţia locală organizată la nivelul diviziunilor administrativ-teritoriale intermediare, situate între cele de bază şi stat. Administraţia locală intermediară se distinge prin faptul că, fiind situată între cele două nivele de administraţie, trebuie să respecte atât competenţa unui nivel superior, cât şi competenţa unui nivel inferior.

Pentru a înţelege alcătuirea subsistemelor politico-administrative locale din statele federale aleUniunii Europene, prezentăm organizarea administrativ-teritorială a acestor state şi să încercăm o comparaţie între ele.

Principiile organizării administraţiei publice locale în Austria

Austria este compusă din provincii, în care funcţionează un guvern al fiecărei provincii. În cadrul provinciilor, colectivităţile locale, prin administraţia acestora, pot stabili reguli de guvernare, în măsura în care acestea nu contravin regulilor generale stabilite pe plan federal.

În Austria districtul este o circumscripţie administrativ-teritorială, care reprezintă un nivel de deconcentrare atât pentru land, cât şi pentru federaţie; el nu beneficiază de personalitate juridică de drept public, dar conducerea acestuia are o componenţă de drept administrativ.

Comunele sunt colectivităţi locale cu personalitate juridică de drept public, care se bucură de autonomie administrativă şi îşi exercită atribuţiile prin autorităţi reprezentative. Comunele austriece sunt supuse regulii autoadministrării şi dispun de o competenţă proprie, în măsura în care materiile respective nu sunt rezervate autorităţilor federale sau provinciale.

Preview document

Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 1
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 2
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 3
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 4
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 5
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 6
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 7
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 8
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 9
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 10
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 11
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 12
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 13
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 14
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 15
Studiu comparativ privind administrația publică locală pe exemplul unor state federale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Studiu Comparativ Privind Administratia Publica Locala pe Exemplul unor State Federale.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu comparativ privind Administrația Publică Centrală pe exemplul unor state federale

1.Statele federale După Georges Burdeau , statul federal este acel stat care, cu toate că apare ca un singur subiect de drept internaţional...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Ai nevoie de altceva?