Utilizarea Metodelor Moderne de Gestiune a Carierei Functionarilor Publici

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Utilizarea Metodelor Moderne de Gestiune a Carierei Functionarilor Publici.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Extras din document

1. Tema lucrarii

Utilizarea metodelor moderne de gestiune a carierei functionarilor publici.

Managementul resurselor umane este o parte activa a intregului proces managerial, legat de profesionalism si dirijare strategica.

Managementul resurselor umane reprezinta un complex de masuri concepute interdisciplinar, cu privire la recrutarea personalului, selectia, incadrarea, utilizarea prin organizarea ergonomica a muncii, stimularea materiala si morala, pana in momentul incetarii contractului de munca. (dupa Petre Burloiu)

Atunci cand statul isi propune, prin autoritatile sale, sa satisfaca o nevoie a societatii, el stabileste organismul care sa asigure satisfacerea acestei nevoi, ii determina competenta si ii pune la dispozitie mijloacele umane necesare atingerii scopului stabilit. De aici rezulta necesitatea unei gestiuni corecte a carierei functionarilor publici in ceea ce priveste tehnicile si metodele folosite.

Administratia personalului public incearca sa maximizeze eficienta, economia si eficacitatea prin recrutarea, selectia, rolul, plata si tratamentul special acordat functionarilor publici. Acestia ar trebui selectati, repartizati, promovati si platiti pe baza competentelor cu care indeplinesc sarcinile guvernamentale. Ar trebui sa existe o protectie adecvata a carierei lor folosind metode moderne, concursuri ce constau in probe scris si oral, notificarea posturilor vacate pentru ca cei pregatiti sa aplice, examene finale in timpul perioadei de proba tot sub forma de concurs, deasemenea trebuie stabilite si anumite conditii de acces in cazul in care nu se sustin concursuri. Aptitudinile sunt foate importante in procesul de recrutare ele influentand intreaga cariera a pesonalului din faza initiala de participant pana la cea de functionar de rang.

Functionarii publici ar trebui evaluati periodic pentru a se putea descoperi metodele prin care performantele lor sa fie imbunatatite.

Performanta angajatului reprezinta gradul la care angajatii isi indeplinesc cerintele postului. In procesul de gestiunes trebuie sa se aiba in vedere ce trebuie evaluat, cine ar trebui sa faca evaluarea, ce metoda de evaluare sa fie folosita, cum sa comunici rezultatele evaluarii

Fiind o activitate manageriala cu implicatii individuale si organizatorice, evaluarea performantelor poate fi benefica pentru institutie si pentru personalul sau daca aceasta este efectuata intr-o maniera corecta.

Metodele si tehnicile care se folosesc in procesul de evaluare au un rol pozitiv si constructiv, ele nu trebuie intelease ca avand un rol negativ si destructiv.

2. Obiectivul cercetarii

Scopul acestei cercetari este de a defini si indeplini simultan urmatoarele:

- Gestiunea corecta a carierei in sectorul public, astfel se creeaza un corp al functionarilor, profesionist, impartial si eficient;

- Imbunatatirea sistemului de recrutare si selectie a functionarilor publici prin metode moderne;

- Imbunatatirea sistemelor de perfectionare profesionala;

- Definirea functiei publice care trebuie sa se realizeze si prin luarea in considerare a abilitatilor functionarilor;

- Imbunatatirea relatiilor dintre functionari si garantarea aplicarii de catre acestia a principiilor administrative;

- Realizarea uni siatem de salarizare si de recompense pentru activitatea functionarilor care sa ia in considerare in primul rand performanta acestora;

- Realizarea uni sistem de recrutare si promovare bazat pe merit ca sa existe garantia ca cei mai buni functionari sunt promovati;

- Imbunatatirea calitatii muncii prin care s-a dovedit ca influenteaza cresterea calitatii functionarilor.

3. Prezentarea temei asa cum aceasta se reflecta in literatura straina

In ceea ce priveste gestiunea personalului public David H. Rosenbloom (Public Adminstration-Understanding Management, Politics and Law in the Public Sector, Random House, New York, 1986) se refera la incearcarea de a maximiza eficienta, economia si eficacitatea prin recrutarea, selectia, rolul, plata si tratamentul special acordat functionarilor publici. Acestia ar trebui selectati, repartizati, promovati si platiti pe baza competentelor cu care indeplinesc sarcinile guvernamentale. Ar trebui sa existe o protectie adecvata a carierei lor fata de divergentele politice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Metodelor Moderne de Gestiune a Carierei Functionarilor Publici.doc