Efecte nocive ale metalelor grele.

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Efecte nocive ale metalelor grele..
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: S.l.ing. George Coman

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Stiinta Materialelor

Extras din document

Ce sunt metalele grele?

În accepțiunea generală a noțiunii, metalele grele reprezintă acel grup de metale și metaloizi (elemente chimice cu caracter electropozitiv), care au densitatea atomică mai mare de 5 g/cm3. Termenul de „metal greu” este de obicei utilizat pentru a indica acele metale „rele” din mediu, metale care au potențial toxic pentru organismele vii, iar toxicitatea se manifestă la concentrații mici, de ordinul ppm.

Care sunt metalele grele?

Există 35 de metale care ne preocupă din cauza expunerii rezidențiale sau profesionale, dintre care 21 sunt metale grele:

Efectele metalelor grele asupra oamenilor

Arsen

Arsenul este unul dintre cele mai importante metale grele care provoacă neliniște atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere al sănătății individuale. Are o proprietate semimetalică, este proeminent toxic și cancerigen și este disponibil pe scară largă sub formă de oxizi, sulfuri sau sub formă de sare de fier, sodiu, calciu, cupru etc.

Contaminările cu arsen au apărut ca urmare a proceselor geologice naturale și a activităților omului. Surse antropice de arsen includ activități umane, cum ar fi extracția și prelucrarea minereurilor, metalurgia.

Alt tip de surse sunt rocile de pat sedimentare și meta-sedimentare. Cele mai multe vopsele, coloranți, săpunuri, metale, semiconductori, medicamente, anumite pesticide si îngrășăminte contin arsen.

Formele anorganice ale arsenului, cum ar fi arsenitul și arsenatul, s-au dovedit a fi mai periculoase pentru sănătatea umană. Sunt extrem de cancerigene și pot provoca cancer la plămâni, ficat, vezică și piele.

Plumbul

Plumbul este frecvent întâlnit printre poluanți și poate genera intoxicații, mai ales cronice din cauza fenomenului de bioacumulare. Anual pe pământ se extrag peste 2,5 milioane de tone de plumb.

In atmosfera, plumbul ajunge in special odată cu gazele de eșapament ale automobilelor dotate cu motoare cu benzina. Din atmosfera plumbul ajunge in sol si ape. Pb din sol este absorbit de plante, in special de rădăcini, Pb din atmosfera poate ajunge in frunze, de unde consumat de animale poate ajunge la concentrații destul de importante. Mamiferele ierbivore rețin 1% din plumbul consumat.

Omul preia plumbul atât prin respirație, dar mai ales prin alimente.

Efectele plumbului asupra organismului uman

Mercurul

Sursele de mercur

Sursele de mercur sunt naturale sau antropice.

Mercurul este folosit mai ales in industria chimică la fabricarea vopselelor, a hârtiei, a unor pesticide si fungicide, a produselor farmaceutice, a dezinfectanților.

La prepararea sodei caustice (la fiecare tonă de sodă sunt deversate circa 200 g de mercur).

O alta sursă de poluare cu mercur o constituie arderea combustibililor fosili. Anual, în urma arderii combustibililor fosili se eliberează în atmosferă circa 5000 tone de mercur.

Incinerarea deșeurilor spitalicești.

Peștele care conține cantitățile cele mai mari de mercur este Tonul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Efecte nocive ale metalelor grele.pptx

Bibliografie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov - Toxicity, mechanism and health effects of some heavy metals
https://ro.scribd.com
https://ro.wikipedia.org
https://issuu.com/ecocontact/docs/ecocontact_brosura_metale_grele_finala