Reciclarea Materialelor de Constructii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Reciclarea Materialelor de Constructii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Stiinta Materialelor, Constructii

Cuprins

Introducere.pag 3
Capitolul I:
Deseuri de constructii.pag 4
Capitolul II:
Principalele deseuri reciclabile rezultate in urma demolarii si constructiei.pag 5
2.1 Deseuri lemnoase.pag 5
2.2 Deseuri din beton.pag10
2.3 Deseuri din sticla.pag 14
2.4 Deseuri din aluminiu.pag 18
Capitolul III:
Gestionarea deseurilor provenite din constructii si demolari.pag 21
Capitolul IV :
Materiale de constructii “eco-friendly”.pag 27

Extras din document

Introducere

Majoritatea activitatilor umane reprezinta o sursa de producere a deseurilor. Odata cu cresterea populatiei si dezvoltarea industriala, deseurile au ajuns sa reprezinte o problema mondiala majora a secolului nostru. Formarea deseurilor este in mare masura rezultatul folosirii ineficiente a materiei prime si energiei in procesele de productie ceea ce duce la pierderi economice, dupa care sunt necesare cheltuieli suplimentare pentru colectarea, prelucrarea si lichidarea deseurilor, acestea reprezentand o prioritate ce se regaseste si in angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana. Legea 27 din 2007 este actul normativ care obliga romanii sa sorteze deseurile. Sortarea are ca scop eliminarea acestora pe cat posibil prin activitati de tratare si reciclare a deseurilor. Instalatiile pentru reciclarea deseurilor se pot clasifica si in functie de tipul materiei prime folosite.

Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor a fost elaborată în conformitate cu responsabilităţile ce îi revin României ca urmare a transpunerii legislaţiei europene în domeniul gestiunii deşeurilor.

Tipurile de deşeuri municipale generate pe teritoriul ţării sunt clasificate după cum urmează:

-deşeuri municipale şi asimilabile, care reprezintă totalitatea deşeurilor

generate, în mediul urban şi în mediul rural, din gospodării, instituţii, unităţi comerciale şi prestatoare de servicii (deşeuri menajere);

-deşeuri stradale colectate din spaţii publice, străzi, parcuri, spaţii verzi;

-deşeuri din construcţii şi demolări;

-nămoluri de la epurarea apelor uzate orăşeneşti;

În anul 2005, cantitatea de deşeuri municipale colectată de către firmele specializate în activitati de salubritate, a fost de aproximativ 7.025.256 tone. Din aceasta cantitate, 6,65% reprezintă deşeuri provenite din construcţii şi demolări.

Principalele categorii de deseuri din constructii si demolari sunt:

-Deşeuri menajere şi asimilabile

-Deşeuri din servicii municipale

-Deşeuri din construcţii şi demolări (inclusiv alte categorii de deşeuri neclasificate)

Strategia europeană pentru reciclarea deşeurilor (proiectîn curs de elaborare) pune un accent deosebit pe prevenirea, reutilizarea şi reciclarea deşeurilor, indiferent de natura activităţii din care provin.

Obiectul acestei propuneri de Hotărâre a Guvernului îl constituie reglementarea activităţilor de producere şi gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări, îndeplinindu-se astfel obiectivele strategice naţionale specifice acestui flux de deşeuri:

1.Susţinerea reutilizării şi reciclării deşeurilor din construcţii şi demolări necontaminate

2.Tratarea deşeurilor contaminate din construcţii şi demolări în vederea recuperării sau eliminării

3. Dezvoltarea sistemului de facilităţi în vederea eliminării corespunzătoare

Cap.I DESEURI DE CONSTRUCTIE

Sub termenul de “deseuri de constructie” sunt cuprinse toate substantele produse sau utilizate in cadrul lucrarilor de asanare, de demolare sau alte munci de constructii.

Deseurile de constructii reprezinta o mare parte din deseurilor de aglomerari. E bine sa acordam o atentie deosebita colectiei separate, la triere si la reutilizarea si/sau la recuperarea acestor substante. Calea de recuperare si/sau de eliminare se alege in functie de gradul de poluare a substantelor daunatoare si de curatenia deseurilor

Deseurile de santier sunt deseuri mixte produse in timpul constructiilor, amenajarilor, lucrarilor interioare si asanarilor. Compozitia lor este foarte eterogena si ele includ resturi de materiale de constructii, produsi chimici si alte materiale auxiliare. In afara elementelor inerte, ele pot contine cabluri, materiale izolante, materiale plastice, reziduuri metalice, sticla, lemn si materiale de ambalaj. Anumite materiale din aceste deseuri pot fi recuperabile, altele, din contra, trebuie supuse unui tratament special. Aceasta implica, totodata, in aceste doua cazuri, ca substantele trebuie sa fie sistematic separate pentru a facilita tratarea si recuperarea lor. Aceste materiale nu trebuie in nici un caz depozitate in spatiile pentru deseurile incomode:

Pamant, excavate :

-pamant vegetal

-nisip, pietris

-noroi, argila

-pietre

Deseuri incomode:

-materiale din pietris;

-lucrari de zidarie;

-beton, ciment, caramizi, mortar, ipsos

Deseuri mixte de santier

-resturi de materiale de constructii, lemn, resturi de materiale plastice, hartie, carton, pasta de lipit, vopsele, lacuri, cabluri metal.

Fisiere in arhiva (1):

  • Reciclarea Materialelor de Constructii.doc

Alte informatii

Prezentat in cadrul facultatii UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI FACULTATEA DE INGINERIA SISTEMELOR BIOTEHNICE