Agricultura în România - 2004-2008

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 9088
Mărime: 62.72KB (arhivat)
Publicat de: Simi Damian
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandru Negoescu
UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA” FACULTATEA DE STIINTE POLITICE, RELATII INTERNATIONALE SI STUDII EUROPENE SPECIALIZAREA : STIINTE POLITICE

Extras din proiect

Introducere

In acesta lucrare am incercat sa prezentam situatia agriculturii romanesti din perioada de guvernare 2004-2008.

Un rol important in agricultura romaneasca din acesta perioada( 2004-2008) il are aderarea la Uniunea Europeana. Odata cu aderarea Romaniei la Uninunea Europeana, tara noastra a trebuit sa adopte masuri speciale cu privire la agricultura si in acelasi timp beneficiaza de fonduri, subventii indreptate spre acest sector.

În timp ce politicile agricole şi instituţiile oficiale au îndeplinit toate criteriile de aderare la Uniunea Europeană, sectorul agricol în sine nu este încă pregătit să folosească în mod eficient oportunităţile ivite şi să răspundă adecvat noilor provocări.

Probleme mari cu care Romania se confrunta in sectorul agricol sunt : numarul mare de ferme de subzistenta si semi-subzistenta care daca nu trec la un nivel “ de piata” nu vor obtine nici un profit din activitatea agricola, ponderea mare a agricultorilor in totalul populatiei ocupate, precum si numarul mare de fermieri varstnici, organizarea încă slabă a producătorilor agricoli în forme de asociere, la acestea contribuind lipsa de informatie pe piata la nivelul producatorilor in ceea ce priveste indeosebi standardele de calitate.

Cap I Agricultura in Romania.

2004-2008

Defintii:

Fondul funciar:reprezinta totalitatea terenurilor indiferent de destinatie,de titlul pe baza caruia sunt detinute de domeniul public sau privat din care fac parte.

Suprafata agricola:dupa modul de folosinta include terenurile ca destinatie agricola,aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice si care se clasifica astfel:teren arabil,fanete naturale,vii si pepiniere viticole,livezi si pepiniere pomicole.

Pasunile:reprezinta terenurile acoperite cu vegetatie ierboasa,instalata pe cale naturala sau regenerata prin insamantaresi destinate recoltarii pentru obtinerea de fan.

Suprafata cultivata:reprezinta suprafata insamantata in anul agricol(1 oct-30 sept) si cuprinde:

-suprafata insamantata in toamna anului anterior exclusiv suprafata reinsamantata in primavara cu alte culturi;

-suprafata insamantata in primavara anului curent.

Suprafata agricola irigata:reprezinta suprafata pe care s-au efectuat irigatii cel putin o data intr-un an agricol.

Exploatatia agricola:reprezinta unitatea economica de productie agricola care isi desfasoara activitatea sub o gestiune curenta unica si cuprinde toate animalele detinute si toata suprafata de teren utilizata,integral sau partial pentru realizarea unor productii agricole,indiferent de tipul de proprietate,forma juridica sau marime.

Productia ramurii agricultura se determina conform metodologiei Eurostat privind ,,Costurile Economice pentru Agricultura" si cuprinde:valoarea tuturor productiilor de produse agricole.Aceasta productie nu cuprinde:valoarea consumului de samanta din prodectie proprie pentru culturile la care insamantarile se fac toamna,valoarea strugurilor utilizati in productia de vin a unitatilor agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie,valoarea laptelui consumat de animale,valoarea oualelor puse la incubator si pierderile la producatori dupa recoltare.

Din 2004 productia ramurii agricultura cuprinde in plus valoarea activitatilor secundare neagricole si este diminuata cu valoarea produselor agricole transformate in derivate in aceeasi ferma,asigurandu-se comparabilitatea metodologica cu anii anteriori.Productia ramurii agricultura este exprimata in preturi de baza(preturile la producator la care se adauga subventiile pe produs si se scad impozitele pe produs)ale fiecarui an.

Sursa:Anuarul statistic al Romaniei 2007

Evolutia agriculturii in perioada de tranzitie si aderare

a Romaniei la Uniunea Europeana

Favorizata de pozitia geografica,unitatea si proportionalitatea formelor de relief,conditiile de clima prielnice,resursele agricole naturale si calitatea potentiala a acestora,cultivarea plantelor si cresterea animalelor au constituit in decursul istoriei milenare a poporului roman cele mai vechi activitati,hotaratoare,ale societatii romanesti-in agricultura gasindu-si ocupatia si rosturile vietii cea mai mare parte a populatiei acestor meleaguri.

Sute si sute de ani taranimea a constituit principala forta sociala a tarii factorul determinant in dezvoltarea fortelor de productie.Datorita agriculturii pe teritoriul geto-dac s-au stabilit inca inainte de domnia regelui Burebista,nu numai legaturi ale omului cu pamantul ci si anumite relatii intre oameni legate de pamant,care lucrat cu tudra,adeseori cu pretul unor lupte eroice,a asigurat taranilor intreaga existenta-viata acestora depinzand in mod hotarator de rodnicia pamantului si cresterea animalelor.

Spre deosebire de celelalte activitati ale economiei nationale, agricultura (inclusiv silvicultura) care in prezent asigura peste 90% din hrana populatiei globului pamantesc,este singura care creeaza substanta primara bruta a carei valoare creste de aproximativ 3-5 ori in urma prelucrarii acesteia in industria alimentara si usoara,avand totodata un rol strategic foarte important,menit sa asigure securitatea alimentara a populatiei,echilibrul pietei,pastrarea linistii sociale,protejarea vietii si mediului inconjurator.

Romania se situeaza pe primele locuri in Europa privind posibilitatea practicarii unei agriculturi diversificate si cu o eficienta sporita in majoritatea zonelor tarii,avand atuuri potentiale importante pentru cultivarea,aproape in totalitate,a speciilor de plante ce se cultiva in Europa precum si pentru cresterea animalelor.In Europa,Romania ocupa locul 6 privind suprafata agricola ce revine pe locuitor,5 privind suprafata arabila si locul 7 la suprafata pasunilor si fanetelor naturale.

Reforma agrara a avut doua obiective fundamentale:

-Un obiectiv social,pentru reconstituirea dreptului de proprietate al fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora si constituirea unui drept de proprietate al celor care desi nu l-au avut au fost indreptatiti,potrivit acestei legi.

-Un obiectiv economico-juridic,care a vizat adoptarea unor masuri privind arendarea terenurilor agricole,libera circiulatie juridica a acestora,extinderea limitei maxime a suprafetei exploatatiei agricole pentru care s-a realizat reconstituirea dreptului de proprietate etc.,in scopul crearii si consolidarii proprietatii funciare si a noilor relatii agrare,precum si a pietei agricole aferente.

Preview document

Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 1
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 2
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 3
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 4
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 5
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 6
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 7
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 8
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 9
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 10
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 11
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 12
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 13
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 14
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 15
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 16
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 17
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 18
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 19
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 20
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 21
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 22
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 23
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 24
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 25
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 26
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 27
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 28
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 29
Agricultura în România - 2004-2008 - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Agricultura in Romania - 2004-2008.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Turismul și Ocuparea Forței de Muncă

Introducere Resursele umane constituie un potenţial uman deosebit, unic, rar, dificil de imitat şi relativ de înlocuit, ce trebuie înţeles,...

Probleme Legate de Dezvoltarea Agriculturii în România după 1989

INTRODUCERE Agricultura, cultivarea pământului pentru a creşte plante a constituit ramura principală de la începuturile civilizaţiei. Ea asigura...

Studiu Comparativ Romania-Germania

1.Scurtă prezentare a țărilor România România este situată în partea de sud-est a Europei, în Peninsula Balcanică, pe țărmul vestic al Mării...

Studiu Comparativ România cu Ungaria

1.Scurtă prezentare a țărilor România România este situată în partea de sud-est a Europei, în Peninsula Balcanică, pe tărmul vestic al Mării...

Filiera cerealelor panificabile

Capitolul 1 Abordări generale Filiera reprezintă un sistem economic constituit din ansamblul canalelor de distribuţie şi aprovizionare utilizate...

Rolul microelementelor în nutriția plantelor

NUTRIȚIA MINERALĂ A PLANTELOR Substanţele organice complexe ce alcătuiesc corpul plantelor şi asigură buna desfăşurare a proceselor fiziologice...

Studiu comparativ România - Marea Britanie

1.Scurtă prezentare a tărilor România România este situată în partea de sud-est a Europei, în Peninsula Balcanică, pe tărmul vestic al Mării...

România - Marea Britanie

1. Scurtă prezentare a Marii Britanii Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de este un stat independent în Europa de Vest. Este compus din...

Ai nevoie de altceva?