Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 23644
Mărime: 91.69KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I : ADEVĂRUL JURNALISTIC – SPECIE A ADEVĂRULUI CUNOAŞTERII COMUNE 5
  3. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 18
  4. CAPITOLUL II: JURNALISTUL ÎN SLUJBA ADEAVĂRULUI 1 19
  5. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 33
  6. II. 1. OBIECTIVITATE ŞI SUBIECTIVITATE 34
  7. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 37
  8. II.2. ERATA – ABATERE INVOLUNTARĂ DE LA ADEVĂRUL JURNALISTIC 38 REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 42
  9. II.3 DEZINFORMAREA 43
  10. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 45
  11. II.4 REPERTORIUL MINCIUNIII 46
  12. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 49
  13. II.5 MINCIUNI MEDIATICE 50
  14. CAPITOLUL III :ELEMENTE DE ETICĂ ŞI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 52
  15. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 53
  16. CAPITOLUL IV.: JURNALISMUL ÎNTRE INDEPENDENŢĂ ŞI ANGAJARE POLITICĂ 64
  17. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 82
  18. STUDIU DE CAZ 84
  19. BIBLIOGRAFIE 91

Extras din proiect

INTRODUCERE

Posibilitatea de a transmite informaţia în rândul maselor a crescut fantastic în ultima sută de ani. Mijloacele de comunicare în masă moderne permit nu numai influenţarea unui mare număr de indivizi, ci şi de difuzare a unor ştiri proaspete din cele mai diferite domenii şi arii geografice.

Primele trei locuri în ceea ce priveşte informarea sunt deţinute de radio, televiziune şi presa scrisă. Aceste suporturi ale informaţiei se diferenţiază între ele prin mai multe elemente cum ar fi: publicul care nu este comun decât în parte, precum şi modul de difuzare al ştirilor, însă toate aceste mijloace de informare îşi asumă aceeaşi sarcină : a informa, a forma şi a distra. Nici un om nu poate avea cunoştinţe directe despre lume în ansamblul ei, iar mulţi dintre noi nu avem decât o experienţă limitată. Ceea ce ştim despre restul lumii ştim în primul rând datorită mijloacelor de comunicare în masă. Unele dintre mijloacele de comunicare în masă, joacă cu precădere rolul de a oferi cetăţeanului informaţii şi idei venite din alte părţi, îl ajută dă dobândească o viziune globală asupra lumii în general, conţinutul informaţional al oricărui canal de comunicare, având rolul de a transmite cunoştinţe, adâncind conştiinţa de sine a fiecăruia dintre noi prezentând alţi oameni, alte idei şi alte tipuri de comportament.

În mass- media, activitatea se desfăşoară sub acţiunea şi presiunea timpului ducând astfe, uneori, la o abordare simplistă a informaţiilor. În consecinţă mass-media poate utiliza în diferite cazuri miturile, stereotipurile prezentând uneori imagini incomplete şi adesea diferite faţă de lume.

După cum titlul lucrării de faţă îl defineşte pe jurnalist drept veşnic căutător şi apărător al adevărului, vom încerca pe parcursul lucrării să analizăm etapele prin care jurnalistul caută să descopere şi apoi să apere adevărul informaţiilor pe care le oferă publicului. Adevărul în jurnalistică a ridicat şi ridică încă multe controverse atât în rândul profesioniştilor din mass-media cât şi al oamenilor. Mulţi dintre cei care fac parte din rândul cititorilor, auditorilor şi telespectatorilor îşi pun chiar problema existenţei adevărului în jurnalistică. Bineînţeles că există adevăr în jurnalistică, adevărul având în societate o valoare fundamentală, iar pentru jurnalişti respectarea adevărului ţine de normele şi principiile etice ale meseriei; de aceea el trebuie să fie respectat şi promovat în totalitate. După cum vom vedea pe parcursul lucrării, jurnalistul caută întotdeauna să pătrundă în inima adevărului şi să îl redea cetăţeanului destinatar exact în forma brută în care l-a primit, fără exagerări sau disimulări. Desigur, nu toţi cei care se dedică profesiunii de jurnalist ştiu să aprecieze valoarea de adevăra unei informaţii, prin urmare există şi cazuri în care unii neprofesionişti nu redau adevărul decât în anumite limite, încărcându-l cu anumite interpretări şi conotaţii personale.

În primul capitol, “Adevărul jurnalistic ca specie a adevărului cunoaşterii comune”, vom analiza amănunţit adevărul şi vom vedea că singura concluzie este aceea că în nici un domeniu nu există doar adevăruri absolute - evident nici în jurnalistică - acest lucru neînsemnând însă că nu există adevăr absolut.

În societatea actuală, mijloacele de comunicare sunt singurele capabile să ne ofere repede un raport complet asupra evenimentelor care se petrec în jurul nostru Rolul presei este să obţină informaţia, să o prelucreze pentru ca apoi să o facă să circule. De asemenea, rolul presei este şi acela de a veghea asupra celor trei puteri: legislativă, executivă şi judecătorească lucru despre care vom vorbi în capitolul “Jurnalistul între independenţă şi angajare politică.”Pentru ca jurnalistul să poată înţelege informaţiile care îi parvin, pentru a le reda pe înţelesul tuturor, jurnalistul care se vrea profesionist ar trebui să fie câte puţin din toate: istoric, pedagog, politician, jurist, inginer, economist, etc.

Oricât de pregătit ar fi şi oricât de temeinice i-ar fi cunoştinţele jurnalistul trebuie să fie conştient de rolul său, de sarcina de a primi mesajele de a le filtra şi a le prelucra pentru a le transmite pe canalele mass-media cu onestitate, fără a se abate de la principiile meseriei.

Capitolul I

ADEVĂRUL JURNALISTIC

SPECIE A ADEVĂRULUI CUNOAŞTERII COMUNE

Adevărul jurnalistic subiectul propus spre abordare, pune în cale multe obstacole, greu de depăşit. Gazetarii şi teoreticienii care meditează pe marginea profesiei lor, politicienii şi scriitorii emit, din foarte diverse unghiuri de interese, o serie de idei potrivit cărora ADEVĂRUL ar fi piatra de încercare a seriozităţii jurnalistice, adevăr de care depinde adevărata valoare a presei, precum şi credibilitatea de care ar trebui să beneficieze orice instituţie de presă care se respectă.

Jurnaliştii lucrează pentru public şi este evident că omul nu aşteaptă de la mediile de informare minciuni, fantezii sau orientări frauduloase în raport cu realitatea; publicul vrea de la presă adevărul şi numai adevărul, pentru că vrea să cunoască toate dedesubturile, mai ales, în ceea ce priveşte politica şi în ceea ce îiopriveşte pe cei care ne conduc. Adevărul jurnalistic însă, nu este uşor de definit. Adevărul pretins presei este privit ca un certificat de bună purtare în estimarea calităţii mijloacelor de comunicare în masă. Adevărul jurnalistic nu trebuie privit ca un concept diferit faţă de noţiunea obişnuită cunoscută de noi toţi; adevărul este în principiu acelaşi, indiferent de perspectiva din care este privit.

Asupra tipului de adevăr pe care presa ar trebui să-l respecte părerile sunt împărţite existând multe contradicţii cu privire la ce tip de adevăr ar fi specific presei. Partizanii scrisului artistic, ca specie a literaturii, văd în el un derivat al adevărului artistic. Comentatorii de sorginte filosofică l-ar vrea mai aproape de un adevăr existenţial. Exacerbarea subiectivismului şi labilitatea atitudinală la unele caegorii de ziarişti şi publicaţii din perioade revolute, ca şi predominanţa spiritului ştiinţific, instaurate pe la mijlocul secolului XX au determinat pentru presă exigenţa adevărului obiectiv, de tip ştiinţific dacă nu în sensul tare al ştiinţelor exacte cel puţin în sensul ştiinţelor sociale, cu deosebire al sociologiei - ştiinţa care se ocupă cu faptul social.1

Preview document

Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 1
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 2
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 3
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 4
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 5
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 6
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 7
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 8
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 9
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 10
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 11
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 12
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 13
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 14
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 15
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 16
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 17
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 18
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 19
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 20
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 21
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 22
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 23
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 24
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 25
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 26
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 27
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 28
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 29
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 30
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 31
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 32
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 33
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 34
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 35
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 36
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 37
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 38
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 39
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 40
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 41
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 42
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 43
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 44
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 45
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 46
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 47
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 48
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 49
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 50
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 51
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 52
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 53
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 54
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 55
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 56
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 57
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 58
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 59
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 60
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 61
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 62
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 63
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 64
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 65
Căutarea și apărarea adevărului, funcție esențială a jurnalistului - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cautarea si Apararea Adevarului, Functie Esentiala a Jurnalistului.doc
  • Cuprins.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Etica și mass media

INTRODUCERE În ultimii ani, etica în mass-media a devenit un subiect extrem de controversat încercându-se o clarificare a valorilor etice și...

Ai nevoie de altceva?