Cultura în Uniunea Europeană

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 25014
Mărime: 113.38KB (arhivat)
Publicat de: Pavel Olteanu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marilena Bucur

Extras din proiect

INTRODUCERE

Programul „Capitală culturală europeană“ poate fi văzut drept o iniţiativă de a accelera formarea identităţii europene prin cultură. Comisia Europeană a fost motivată în punerea în practică a programului de a oferi Uniunii o imagine atractivă, dar şi de a promova o măsură de integrare.

Guvernele naţionale deţin încă rolul principal în formularea şi implementarea politicilor. Rolul Uniunii Europene este de a le sprijini în acţiunile lor şi de a încuraja o cooperare mai strânsă în întreaga Comunitate în special în domeniile cultural şi educaţional.

Comunitatea a dobândit doar recent competenţe specifice în domeniile amintite mai sus – în cele mai multe cazuri, nu înainte de anii ’90. Programele corespunzătoare au fost lansate în marea lor amjoritate în a doua jumătate a anilor ’80 sau în anii ’90.

Cheltuielile Uniunii Europene în aceste domenii sunt încă relativ scăzute comparativ cu cele ale statelor membre, dar cu toate acestea pot avea un impact considerabil.

Influenţa Uniunii Europene în aceste domenii este exprimată, în primul rând, prin diferite programe multianuale. Însă cea mai mare contribuţie a Comunităţii în aceste domenii este promovarea contactelor dintre oameni din diferite ţări şi, în cooperare cu guvernele naţionale, facilitarea deplasării în străinătate pentru artişti, pentru a studia, a preda sau a lucra.

Activitatea Comisiei pentru cultură este adesea afectată de acţiunea Comunităţii în domenii în care aceasta are puteri mai mari – de exemplu, comerţul internaţional sau dreptul de a munci oriunde în Uniunea Europeană (libera circulaţie a lucrătorilor).

Tratatul de la Roma include doar o referinţă generală la cultură în articolul 3, care specifică totuşi că activităţile Uniunii trebuie să includă o contribuţie în ceea ce priveşte înflorirea culturilor statelor membre.

În actuala legislatură, Parlamentul a aprobat o nouă legislaţie care actualizează normele aplicabile pentru acordarea titlului de „Capitală europeană a culturii“. O parte a finanţării acestei iniţiative provine din programul „Cultura 2007“. S-a subliniat necesitatea de a accentua „dimensiunea europeană“ a iniţiativei: câştigătorii titlului vor trebui, prin urmare, să dedice o parte din programe unor teme de anvergură europeană.

Pentru ca Uniunea Europeană să poată dezvolta o politică culturală viabilă şi propice este nevoie atât de o cunoaştere temeinică a trecutului, cât şi de cultivarea unui respect pentru diversitate.

Dealtfel preocupările mai recente ale Uniunii Europene în acest domeniu denotă intenţia de a introduce cultura în conceptele ei de dezvoltare mai ales pentru calitatea ei de suport pentru o dezvoltare durabilă.

Acceptarea Sibiului ca partener cu Luxemburgul pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007, euforia îndreptăţită generată de această nominalizare la nivel local au readus în atenţie problematica politicilor culturale şi rolul pe care îl au acestea în guvernarea locală şi în reconstrucţia identitară. Interesul a fost cu atât mai mare cu cât anul 2007 avea şi o altă semnificaţie, aceea a aderării României la Uniunea Eeuropeană, iar programul reprezenta o primă încercare de cooperare reală cu o ţară europeană şi constituia, fără nici o îndoială nu numai un început, dar şi o piatră de încercare privind capacitatea noastră de a implementa un program european.

Totodată, prin contactele culturale multiple pe care le generează un asemenea ansamblu de politici culturale, se pot modifica percepţiile despre cultură prin confruntare cu valori şi maniere diverse de redare a unor practici culturale distincte.

Sibiul a fost şi este considerat un oraş cultural, indiferent de starea reală a dotărilor şi practicilor culturale în diferite momente istorice; prezintă particularităţi distincte prin caracterul său multicultural, dar şi prin mai noua configuraţie a raporturilor de putere la nivel local. Împreună, toate acestea circumstanţe creau premisele unei cooperări reale pentru implementarea programului „Capitale Culturale Europene“.

CAPITOLUL I

UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI CULTURA

I. Scurt istoric al politicii culturale

Fie că vorbim deja la timpul trecut despre dificultăţile tranziţiei, fie că, mai nou, despre cele ale crizei mondiale, problemele economice şi sociale rămân pe primul loc, iar preocupările referitoare la cultură par, acum ca şi în trecut, un lux de care nu sunt interesaţi decât cei direct implicaţi. Iar aceştia, puţini la număr la o privire superficială, nu au nici o putere de presiune asupra decidenţilor de la orice nivel. Desconsiderarea culturii, sau mai exact spus, minimalizarea problemelor legale de acest sector nu este specifică doar României de azi, ea întâlnindu-se în proporţii variate, distincte de la ţară la ţară, de la o epocă la alta, peste tot. Cu toate acestea în ultimele decenii, ca urmare a schimbărilor majore petrecute, în continuă derulare, la nivel global şi regional, preocupările pentru cultură, concretizate în politici şi strategii de cele mai diverse facturi, au căpătat o pondere importantă.

Europa se mândreşte cu diversitatea sa culturală. Deşi limba, literatura, teatrul, artele vizuale, arhitectura, meşteşugurile, cinematografia şi radiodifuziunea aparţin unei ţări sau unei regiuni specifice, acestea reprezintă o parte din moştenirea culturală comună a Europei. Uniunea Europeană doreşte să menţină şi să încurajeze această diversitate şi să o facă accesibilă celorlalţi.

Cooperarea culturală reprezintă o parte vitală a procesului de transformare, de tranziţie, prin care trec toate statele la ora actuală. Concepută ca scop, dar şi mijloc al procesului de construcţie europeană, de redefinire a identităţii europene, cooperarea culturală ar trebui să ocupe unul din locurile prioritare pe agenda politicienilor europeni.

Într-o Uniune Europeană de 450 de milioane de locuitori, constată ei, cooperarea culturală devine mai importantă ca oricând, îndeosebi în cadrul relaţiilor dezvoltate cu noii sau viitorii membri din estul şi centrul continentului. De altminteri, tot mai multe dezbateri se desfăşoară pe plan european în legătură cu rolul pe care cultura poate şi trebuie să îl joace în procesul construcţiei europene şi despre cum Uniunea Europeană se poate implica mai mult în activităţile de cooperare din domeniul cultural. Cultura – a fost una din concluziile dezbaterilor din ultima vreme - nu trebuie să mai fie privită ca o preocupare marginală a politicii europene, ci drept un element catalizator al tuturor sferelor de activitate.

Pentru Comisia Europeană, întărirea capacităţii instituţionale şi administrative a ţărilor candidate este o cerinţă cheie a aderării, dacă acestea vor să adopte, să implementeze şi să urmărească eventual aplicarea în mod special al acquisului comunitar în domeniul cultural.

Scopul consolidării instituţionale este punerea bazei instituţionale necesare aderării printr-o politică culturală integrată. Reforma instituţională în cultură a început prin deconcentrarea şi descentralizarea activităţilor şi a instituţiilor culturale. În acest context se pune problema adoptării unor politici culturale care să asigure o restructurare a culturii româneşti.

Politica culturală reprezintă setul de orientări generale şi coerente cu privire la dezvoltarea sectorului cultural. Ea este întotdeauna un sistem de referinţă pentru acţiunea culturală. În contextul societăţii democratice, politica culturală este rezultatul unui proces de structurare a opţiunilor şi obiectivelor colective referitoare la dimensiunea culturală a ansamblului de tip social.

De la marcarea diferenţelor politice s-a ajuns şi la marcarea unor diferenţe culturale, care erau mai curând creaţii ale arsenalelor ideologice. Cu toate acestea, sfârşitul războiului rece nu a însemnat şi sfârşitul discuţiilor privind diferenţele culturale între Europa de Vest şi cea de Est, ci doar o încercare de colaborare, sau mai bine spus de convertire a Orientului la valorile occidentale.

Preview document

Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 1
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 2
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 3
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 4
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 5
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 6
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 7
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 8
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 9
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 10
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 11
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 12
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 13
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 14
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 15
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 16
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 17
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 18
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 19
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 20
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 21
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 22
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 23
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 24
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 25
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 26
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 27
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 28
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 29
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 30
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 31
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 32
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 33
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 34
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 35
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 36
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 37
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 38
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 39
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 40
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 41
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 42
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 43
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 44
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 45
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 46
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 47
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 48
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 49
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 50
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 51
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 52
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 53
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 54
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 55
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 56
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 57
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 58
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 59
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 60
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 61
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 62
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 63
Cultura în Uniunea Europeană - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Cultura in Uniunea Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Diversificarea activităților în spațiul rural prin cultivarea plantelor energetice

INTRODUCERE În condiţiile crizei care presează astăzi omenirea este imperios necesar să se găsească noi surse de energie şi hrană. Plantele verzi...

Tipuri și stiluri managerile specifice modelului de management din Germania

INTRODUCERE În urma unei activităţi de documentare am încercat o descriere a personalităţii managerilor germani şi a importanţei pe care o deţine...

Extinderea UE cu Slovacia

1. Scurt istoric al Slovaciei Cehoslovacia a fost proclamata republica în octombrie 1918, având o componenCa multietnica: 51% cehi, 23% germani,...

Organisme Modificate Genetic

Omul s-a preocupat dintotdeauna de ameliorarea si selectionarea acelor specii, vegetale sau animale, pe care le-a socotit a raspunde cel mai bine...

Sisteme de Management pe Plan Internațional

Capitolul 1 Evoluţia managementului pe plan internaţional 1.1 Conceptul de management pe plan internaţional Managementul s-a manifestat ca...

Instituții și organe europene, mecanisme instituționale, politica managerială a Uniunii Europene

Introducere Înainte de a deveni un adevărat obiectiv politic, ideea unificării Europei nu era decât un vis al filozofilor şi vizionarilor....

Integrare europeană și comunicare interculturală

Comunicarea interculturala a inceput sa se contureze ca domeniu de cercetare relativ recent, primele abordari ale tematicii situindu-se la...

Franța, caracterizată din punct de vedere turistic

Uniunea Europeana Uniunea Europeana (UE) reperezinta un proiect de integrare europeana initiat in 1993, odata cu intrarea in vigoane a Tratatului...

Ai nevoie de altceva?