Drepturile Omului

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Drepturile Omului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si .

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe , cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Cuprins

Notiunea “drepturile omului” este relativ imprecisa .”Stiinta drepturilor omului” este o disciplina speciala a stiintelor umane al carei obiect este de a studia raporturile dintre oameni in functie de demnitatea umana, determinand drepturile si facilitatile, care, in ansamblu, sunt necesare pentru dezvoltarea fiecarei personalitati umane .
Dreptul european al drepturilor omului s-a consacrat ca o ramura a dreptului european si ca o realitate fara precedent.El se impune cu forta si constituie chiar un model pentru un sistem perfectionat si eficace, insa cu anumite insuficiente .
Drepturile omului au drept consecinta instituirea in sarcina statelor a unor obligatii a caror originalitate este generata de faptul ca spre deosebire de dreptul international general executarea acestor obligatii nu este conditionata de principiul reciprocitatii.
I. Caracterele sistemului european de protectie:
a. Caracterul obiectiv- drepturile omului sunt atasate simplei calitati umane a persoanei, nefiind atribuite indivizilor ca urmare a unui statut juridic specific si particular care ar putea fi revocat;
b. Caracterul neexclusiv- protectia europeana a drepturilor omului imbraca forme multiple, fiind consacrata de o larga diversitate de acte normative emanand atat de la Consiliul Europei, cat si de la Uniunea Europeana;
c. Caracterul indivizibil- drepturile omului si libertatile fundamentale sunt indivizibile, in sensul ca a beneficia deplin de drepturi civile si politice nu este posibil in masura in care nu exista beneficial drepturilor economice, sociale si culturale;
d. Caracterul evolutiv- Dreptul European al Drepturilor Omului tine cont si urmeaza dinamica politica, sociala si culturala, evoluand pentru a se plia in mod permanent pe noile realitati sociale.
II. Principiile dreptului european al drepturilor omului
• Aplicabilitatea directa;
• Prioritatea;
• Subsidiaritatea;
• Securitatea juridica;
• Obligatiile positive, adica eficienta normei conventionale care asigura protectia europeana a drepturilor omului.
III. Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Noua Curte Europeana creata prin Protocolul nr. 11 pastreaza,in mare parte, caracteristicile celei vechi : este un organ jurisdictional creat prin intermediul unui tratat international, menit a asigura respectarea angajamentelor care decurg, in sarcina statelor-parti, Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
III.1. Competenta Curtii
Curtea Europeana a Drepturilor Omului are doua categorii de competente:
• Solutionarea litigiilor(competenta contencioasa)
• Emiterea de avize consultative(competente consultative)
Competenta contencioasa se manifesta sub doua aspecte: solutionarea litigiilor interstatale si a cererilor individuale.
a). Litigiile interstatale sunt acelea in care un stat-parte la CEDO sesizeaza Curtea asupra oricarei pretinse incalcari a CEDO de catre alt stat-parte(art. 33 al Conventiei).
b). Cererile individuale provin de la orice persoana fizica, organizatie neguvernamentala sau grup de particulari care se pretinde victima a vreunei incalcari a drepturilor sale recunoscute in CEDO de catre unul din statele-parti(art. 34 al Conventiei).
Avizele consultative sunt date, la cererea Comitetului de Ministri, asupra problemelor juridice privind interpretarea CEDO, fara a se putea referi la probleme legate de continutul sau de intinderea drepturilor sau libertatilor consacrate de CEDO, si nici la alte probleme de care Curtea sau Comitetul de Ministri ar putea sa ia cunostinta ca urmare a introducerii unui recurs prevazut in Conventie(art. 47 al Conventiei).La 2 iunie 2004,Curtea a dat prima sa decizie referitoare la o cerere de aviz consultativ, cerere ce a fost respinsa pentru lipsa competentei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Omului.doc