Extras din document
INTRODUCERE:
Drepturile omului, o problemă care domină întreaga societate, o problemă care nu face altceva decât să scoată în evidenţă efectele pozitive sau negative. Drepturile omului este o temă demnă de analizat atât
din punct de vedere conceptual, cât şi din punct de vedere politic. Consider că este important să vedem în capitolele următoare în ce măsură politicul-politica pot influienţa anumite drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor; în ce măsură politica unui stat poate crea un centru de stabilitate sau nu. Drepturile omului au avut şi continuă să aibă impact şi în dreptul internaţional. Temă relativ nouă în dreptul internaţional, drepturile omului reprezintă câmpul de exprimare a unui mare număr de teze şi orientări, de concepţii filozofice diferite despre om şi societate, de abordări mai generoase sau mai restrictive.
Astfel unii oameni politici şi teoreticieni au pus şi pun accentul pe drepturile civile şi politice, susţinând că garantarea acestora permite omului să acţioneze şi pentru exercitarea celorlalte drepturi.Au fost ignorate sau lăsate pe seama acţiunii exclusive a omului unele drepturi economiceşi sociale, în ansamblu egalitatea în drepturi, ceea ce în mod evident pune un segment al populaţiei în situaţia de a nu-şi putea exercita asemenea drepturi.Până nu de mult, tezele oficiale şi abordările din ţările est-europene se mulţumeau să sublinieze importanţa drepturilor economice, sociale şi culturale. Aceasta ignora sau reducea la minimum exercitarea unor drepturi politice, cum sunt libertatea de exprimare, de întrunire şi organizare, participarea la conducerea societăţii, ceea ce în ultimă instanţă dădea şi o accepţiune foarte limitată drepturilor economice şi sociale şi deschidea posibilitatea unor abordări subiective, voluntariste, în afara contrulului societăţii.
Procesul realizării drepturilor omului nu este aşa cum s-a crezut unul armonios, care să evolueze rectiliniu. Dimpotrivă a fost şi rămâne un domeniu de luptă şi contestare, pe plan intern şi internaţional, pentru acces la putere, la resurse şi respectiv pentru o distribuire a acestora.. În primul capitol am încercat o prezentare a conceptelor de politic-politică, precum şi a conceptului de drepturile scoţând în evidenţă rolul fundamental pe care le deţin aceste concepte în viaţa fiecărui stat. În capitolul doi am încercat o prezentare a modului în care sunt respectate drepturile omului în statul democratic, realizând o analiză pe baza unui cadru legislativ, cu implicarea unor instituţii precum şi a unor organizaţii non-guvernamentale. În capitolul trei am încercat prezentarea modului în care sunt respectate drepturile omului în România având drept punct de plecare Constituţia ţării noastre precum şi principale referiri la minorităţile naţionale.
Ultimul capitol a fost rezervat pentru un exemplu elocvent de încălcare a drepturilor omului şi hotărârile pe care instituţiile internaţionale abilitate le-au luat pentru soluţionare.
Concluzia care reiese din studiul acestei analize referitoare la drepturile omului este una foarte clară: drepturile şi libertăţile constituie o temă de natură politică, ea nelipsind din discursul celor care au ajuns la Putere, sau a acelora care vor “ să acceadă la Putere”.
Această lucrare a încercat să realizeze o sinteză a ceea ce reprezintă de fapt drepturile omului, implicaţiile pe care de multe ori le au partidele politice din cadrul unui stat în vederea respectări sau de ce nu încălcării drepturilor şi libertăţilor fudmentale ale omului.
Putem afirma că drepturile omului nu ţin neaparat la dreptul de a trăi liber, la dreptul de a munci sau la alte multe drepturi ci şi de anumite drepturi care privesc modul de organizare şi conducere a societăţii umane, şi aici am în vedere dreptul cetăţeanului de a participa la viaţa publică, la luarea unor decizii importante care ţin de viitorul statului respectiv.
Putem spune că factorul politic deţine unrol foarte important în viaţa publică, în modul de funcţionare şi respectare a drepturilor omului. Drepturile omului cuprind şi drepturile minorităţilor aşa cum se va vorbi peparcursul acestei lucrări.
Cadrul legislati este foarte important în modul de realizare şi funcţionare a drepturilor omului, felul în care un stat aplică legile internaţionale cu privire la protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului este de asemenea foarte importantă.
Un rol deosebit de important în protecţia drepturilor omului îl au şi organizaţiile non-guvernamentale, aici am vorbit despre Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului.Această organizaţie prin felul activităţii prestate nu face altceva decât să asigure respectarea drepturilor omului.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drepturile Omului
- Bibliografie generala.doc
- capitolul 1 modificat.doc
- Capitolul 2 modificat.doc
- capitolul 3 modificat.doc
- CAPITOLUL 4 modificat.doc
- Capitolul 5 Concluzii.doc