Globalizarea si Provocarile Capitalismului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Globalizarea si Provocarile Capitalismului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Stiinte Politice, Alte Domenii

Cuprins

Introducere p.3
I.Globalizarea spre o nouă treaptă de civilizaţie
Trasăturile de bază ale globalizării p.4-5
Globalizarea parte a Suprastructurii p.5
Globalizarea şi politica p.6
Globalizarea şi economia p.6
Globalizarea, Sociologia şi Psihologia... p.7
Factori de interdependenţă p.8
II.Epoca marilor negustori si naşterea capitalismului în Europa
Capitalismul si dusmanii sai p.10-12
Democratie si ordine globala p.12
Concluzii p.13-14
Bibliografie p.15

Extras din document

Introducere

Lucrarea de faţă face referire la problemele cu care se confruntă întreaga lume.

Globalizarea înseamnă dezvoltarea pieţelor financiare globale, creşterea corporaţiilor transnaţionale şi dominaţia lor crescândă asupra economiilor naţionale. Putem vorbi despre globalizarea infomaţiei şi a culturii, depsre răspândirea televiziunii, a internetului şi a celorlalte forme de comunicare şi despre mobilitatea crescută a comercializării ideilor, insa aceste aspecte ne-ar putea îndepărta de la subiect. Limitând discuţia o putem mentine între nişte repere controlabile şi că vor rezulta unele propuneri cu caracter practic în vederea unor îmbunătăţiri instituţionale. Aşa cum am definit globalizarea – este un fenomen relativ recent care deosebeşte prezentul de ceea ce se petrecea acum 25-50 de ani.

La sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial , tranzacţiile internaţionale de capital erau strict controlate în majoritatea statelor. Mişcările internaţionale de capital s-au accelerat la începutul anilor 80 şi au devenit cu adevărat globale la începutul anilor 90, după colapsul imperiului sovietic. Caracteristica primordială a globalizării este accea că permite capitalului financiare să se deplaseze liber. Capitalismul este un fenomen economic care a cuprins intreaga lume si a nascut cele mai mari controverse. Este un sistem complex, greu de definit ale carui mecanisme evolueaza mereu. In ciuda numeroaselor crize, capitalismul nu a disparut ci si-a continuat evolutia iar astazi intreaga lume este “îngenunchiată” de acest sistem, ce guvernează o întreagă civilizaţie. Dar pentru a înţelege capitalismul trebuie să ştim cum funcţionează

I.Globalizarea spre o nouă treaptă de civilizaţie

Globalizarea nu este invenţia secolului XX ea apare sporadic fară nici o conotaţie deliberată conştientă conceptuală , este un fenomen care în timp istoric pe diferite spaţii s-a manifestat sub forme specifice în funcţie de condiţiile şi posibilităţile epocii. Primele idei de globalizare apar la sfarşitul secolului XIX si începutul secolului XX.

Pentru a înţelege mai bine conceptual de globalizare voi enunţa căteva definiţii:

Globalizarea este cel mai mare proces de transformare socialistică din istoria omenirii antrenând într-o direcţie comună întreaga societate umană şi întreg spaţiu al planetei noastre.

Globalizarea a devenit o certitudine materializată într-un sistem teoretic într-o ştiinţă a globalităţii ce se înscrie în prim planul unei noi ordini ştiinţifice.

Dupa David McGrew's globalitzarea poate fi percepută ca un proces sau un set de procese care întruchipează o transformare în organizarea spaţială a relaţiilor şi tranzacţiilor sociale – analizate în termenii extensiunii , intensităţii şi impactului lor generând fluxuri şi reţele transcontinentale sau interregionale de activitate, interacţiune şi exercitare a puterii.

Procesul pe care globalizarea ca termen îl acoperă în plan conceptual este mai vechi decât conceptul ce i-a fost anexat. Termenul provine de la adjectivul <<global>> al cărui uz este legat de începuturile expansiunii coloniale europene, din secolul al XVI lea de la sensul tradiţional al adjectivului global “răspândit în întreaga lume” s-a ajuns la sensul curent , care i-a în consideraţie toate elementele unui ansamblu ce rezultă din însumarea tuturor elementelor de acelaşi fel.

Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea si Provocarile Capitalismului.doc

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Facultate : Filosofie şi Ştiinte Social Politice Specializare: Relaţii Internaţionale şi Studii Europene