Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4597
Mărime: 36.99KB (arhivat)
Publicat de: Viviana Buzatu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Fii cetăţean european la tine acasă! 2
  2. Ce înseamnă să fi cetăţean european? 3
  3. Ce trebuie să ştie un cetăţean european? 4
  4. Drepturile cetăţenilor europenei 5
  5. Tineret în Acţiune 7
  6. Românii - cetăţeni europeni 9
  7. Bibliografie 11

Extras din proiect

Fii cetăţean european la tine acasă!

Cu ocazia Zilei Europei (9 mai), a fost lansată campania ’’Fii cetăţean european la tine acasă!’’, pentru a informa cetaţenii din România cu privire la drepturile lor în țară, și în alte state membre, pentru a asigura implicarea activă a cetăţenilor în procesul integrării europene şi pentru consolidarea sentimentului de identitate europeană.

Acest program oferă informaţii, consiliere, asistenţă şi răspunsuri la întrebări privind Uniunea Europeană, în special cu privire la drepturile cetăţenilor Uuniunii Europene, priorităţile Uniunii Europene generale şi anuale, legislaţia sa, politicile, programele şi oportunităţile sale de finanţare.

Această campanie are rolul de a realiza o punte de comunicare între Uniunea Europeană şi cetăţenii săi.

Misiunea campaniei ’’Fii cetăţean european la tine acasă’’:

• promovarea unei cetăţenii europene active şi a principiilor de bază ce guvernează obiectivele Uniunii Europene: pacea, bunăstarea cetaţenilor, un spaţiu cracterizat prin libertate, securitate şi justiţie, ocuparea forţei de muncă, progres social, o economie de piaţa competitivă, protecţia cetăţenilor, prezentarea opţiunilor pe care toţi cetăţenii le au din perspectiva Uniunii Europene şi îmbunătăţirea cunoştinţelor privind politicile şi structurile europene.

• participarea la construirea unei Europe cât mai apropiate, democratice şi deschise spre lume, unită în diversitatea ei culturală şi îmbogăţită de aceasta;

• dezvoltarea în rândul cetăţenilor europeni a unui sentiment al identităţii europene, bazat pe valorile, istoria şi cultura comune recunoscute;

• promovarea, în rândul cetăţenilor, a unui sentiment de apartenenţă la Uniunea Europeană;

• creşterea toleranţei şi înţelegerii reciproce între cetăţenii europeni, respectând şi promovând diversitatea culturală şi lingvistică şi contribuind în acelaşi timp la dialogul intercultural.

• promovarea valorilor şi obiectivelor Uniunii Europene;

• realizarea unei legături mai strânse între cetăţeni, Uniunea Europeană şi instituţiile acesteia şi încurajarea cetăţenilor de a se implica în activităţile acestor instituţii;

• încurajarea interacţiunii echilibrate între cetăţeni şi organizaţiile societăţii civile din toate ţările participante, contribuind la dialogul intercultural şi aducând în prim-plan atât diversitatea, cât şi unitatea Europei, o atenţie specială fiind acordată activităţilor împreună cu statele membre care au aderat de curând la Uniunea Europeană.

• apropierea membrilor comunităţilor locale de pe întregul teritoriu al Europei pentru a împărtăşi şi a face schimb de experienţă, opinii şi valori, pentru a trage învăţăminte din istorie şi a contribui la construirea viitorului;

• promovarea acţiunilor, a dezbaterilor şi a reflecţiei în legătură cu cetăţenia europeană şi democraţia, valorile comune, istoria şi cultura comună, prin cooperare în cadrul organizaţiilor societăţii civile la nivel european;

• acordarea posibilităţii cetăţenilor să interacţioneze şi să participe la construirea unei Europe şi mai apropiate, care este democratică şi îndreptată către lume, unită şi îmbogăţită prin diversitatea sa culturală, formându-se astfel cetăţenia Uniunii Europene;

Ce înseamnă să fi cetăţean european?

Putem spune că Europa este mai mult decât un continent cu peisaje mirifice ce te încântă în orice loc şi în orice timp, sau că istoria ei este pe cât de zbuciumată pe atât de glorioasă, sau că actorii ce au jucat pe scena trecutului ei istoric, au jucat mereu un singur rol: al vieţii. Europa este o mare familie în care relaţiile dintre oameni s-au stabilit de-a lungul istoriei, şi anume atunci când oamenii aveau nevoie unii de alţii pentru a depăşi momentele de criză. În acest sens, cauza Europei a angajat mereu oameni într-o lupta a căror scopuri au fost mereu aceleaşi: libertatea, demnitatea şi valorile fiinţei umane.

Uniunea Europeană a urmarit impulsionarea omului de a se întoarce şi a recunoaste mereu rolul principal al tării şi al locului din care provine, indispensabil pentru existenta sa, chiar dacă prin Uniunea Europeană cetăţeanul unei ţari a cunoscut şi o noua identitate: aceea de cetăţean european.

Un cetăţean al Uniunii Europene este orice persoană care are naţionalitatea unuia dintre statele membre, conform legilor în vigoare în statul respectiv.

Cetăţenia Uniunii Europene vine în completarea cetăţeniei naţionale făcând posibilă exercitarea unora dintre drepturile cetăţeanului Uniunii pe teritoriul statului membru în care locuieşte. Mai întâi este necesar ca o persoană să aibă cetăţenia unui stat membru pentru a putea beneficia de cetăţenia Uniunii; cetăţenia europeană va completa şi se va adăuga la drepturile conferite de cetăţenia statală.

Un cetăţean european trebuie să aibă la bază princiipile comune ale statelor membre incluse în Tratatul de la Amsterdam: principiul libertăţii, principiul democraţiei, principiul respectării drepturilor omului şi al libertăţilor fundamentale şi principiul statului de drept.

Cetăţenia europeană este direct legată de deţinerea unei naţionalităţi a unui stat al Uniunii. Astfel, faptul de a fi cetăţean german, ceh, polonez, francez sau român conferă în mod automat germanilor, cehilor, polonezilor, francezilor sau românilor cetăţenia Uniunii şi drepturile şi îndatoririle care îi sunt anexate. Prin urmare, nu trebuie efectuat niciun demers deosebit pentru a fi cetăţean european.

Este importat ca noi să conştientizăm ce implicaţii are acest statut asupra noastră, care sunt drepturile ce derivă din el, dar în egală masură care sunt şi obligaţiile.

Statutul de catăţean al Uniunii Europene a fost creat prin Tratatul privind Uniunea Europeana, sau Tratatul de la Maastricht , care a intrat în vigoare de la 1 noembrie 1993. Înainte de acesta, libera circulaţie În Comunitaţile Economice Europene era rezervată persoanelor active din punct de vedere economic. Tratatul de la Amsterdam (1997) şi Tratatul de la Lisabona (2007) declara fără echivoc că cetăţenia Uniunii Europene ''trebuie să completeze şi nu să înlocuiască cetăţenia naţională''. Curtea de Justiţie a declarat că cetăţenia europeană este destinată a fi statutul fundamental al Ţarilor Membre , promiţându-le celor ce se află în aceaşi situaţie să se bucure, în sfera Tratatului, de acelaşi tratament legislativ indiferent de naţionalitatea lor. Deasemenea Curtea a hotărât că cetăţenii sunt îndreptăţiţi să locuiasca într-o altă Ţară Membră, pur şi simplu ca cetăţeni ai Uniunii, astfel indentificând cetăţenia Uniunii Europene ca o sursă de drepturi de liberă circulaţie.

Cetăţenia Uniunii Europene este menită a fi statutul fundamental al cetăţenilor statelor membre: fiecare cetăţean al uneia dintre cele 28 de ţări membre UE este automat cetăţean al UE. Cetăţenia Uniunii Eruopene nu înlocuieşte cetăţenia naţională, ci o completează. Astfel, drepturile pe care le conferă sunt rezervate doar cetăţenilor Ţărilor Membre, şi reprezintă o perspectivă atrăgătoare pentru toate ţările candidate.

Bibliografie

Covaci, Nastasia, Cetăţenia Europeană. Românii – Cetăţeni Europeni, Sitech, 2010

Ardelean, Monica Alba, Cultură şi cetăţenie eruopeană, Multimedia International, 2001

Bîrzea Cezar, Cetăţenia Europeană, Politea-SNSPA, Bucureşti, 2005

http://www.slideshare.net/mariaciorba/brosura-europe-directtimisoara2013v7 - vizualiazat pe data de 16 mai 2015

http://seminaruldorohoi.blogspot.ro/2009/05/cum-va-imaginati-cetateanul-european-al.html - vizualiazat pe data de 16 mai 2015

http://europa.eu/pol/pdf/flipbook/ro/justice_ro.pdf - vizualiazat pe data de 17 mai 2015

http://www.europamea.ro/pages/tineret-in-actiune-4/_._.html – vizualizat pe data de 19 mai 2015

http://www.caleaeuropeana.ro/9-mai-ziua-europei-ce-inseamna-sa-fii-cetatean-european-si-ce-drepturi-avem/ - vizualizat pe data de 18 mai 2015

http://www.fes.ro/media/images/publications/European.pdf - vizualzat pe data de 16 mai 2015

Preview document

Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 1
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 2
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 3
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 4
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 5
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 6
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 7
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 8
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 9
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 10
Identificarea unei campanii publice de promovare a cetățeniei europene într-un stat membru UE - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Identificarea unei campanii publice de promovare a cetateniei europene intr-un stat membru UE.docx

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Ai nevoie de altceva?