Influente Politice ale Razboiului din Irak

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest proiect trateaza Influente Politice ale Razboiului din Irak.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 49 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. SILVIU NEGUT

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Cuprins

Introducere 1
Capitolul I – Irak 5
1.1. Descrierea zonei geografice 5
1.2. Scurt istoric 8
1.3. Petrol si antichitati 9
Capitolul II - Cauzele razboiului 12
2.1. Interese si principalii actori 12
2.2. Faza premergatoare, reactia lumii la un eventual razboi 25
Capitolul III - Influente directe si indirecte regionale si mondiale 30
3.2. UE si conflictul din Irak 30
3.3. Relatiile Transatlantice 33
3.4. Romania si Razboiul din Irak 40
Concluzii 43
Bibliografie 47

Extras din document

INTRODUCERE Razboiul asimetric impotriva terorismului, declansat dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001, s-a transformat intr-un clasic razboi local, cu implicatii globale, fara precedent in istorie. Statele Unite ale Americii impreuna cu un numar mic de aliati au atacat Irakul, desfasurand astfel o forta colosala, atat sub aspect cantitativ cat si din punct de vedere tehnologic. In cadrul conflictului din Irak participa si Romania cu un numar relativ restrans de militari profesionisti, fapt ce reprezinta al doilea exemplu, dupa Afganistan, in care Armata Romana este implicata direct in desfasurarea unor actiuni militare pe teritoriul altui stat, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Razboiul din Irak se anunta drept unul scurt, acum este clar pentru toata lumea ca el abia a inceput. . Nu e nici o indoiala ca SUA si aliatii vor triumfa asupra Irakului pe termen lung, insa se pune problema cat va costa acest razboi : in vieti, bani si timp. Pana acum, socotelile dinaintea razboiului s-au schimbat peste noapte, iar miturile cu privire la suportul popular pentru “eliberarea” Irakului au disparut. Prelungirea razboiului nu este in favoarea Americii, iar costurile nu sunt doar financiare. Cel mai mare cost: statutul de superputere al SUA. Analistii economici apreciaza ca razboiul va avea efecte conjugate asupra cheltuielilor bugetare, pretului petrolului si climatului economic. In aceste conditii, este previzibila o scadere a investitiilor cu 8-15% in functie de amploarea razboiului, ceea ce ar costa PIB-ul american 1-2%, iar piata bursiera 9-16%. Deprecierea monedei americane fata de Euro de la inceputul razboiului care era privita de americani ca una temporara nu da nici un semn de revenire, din contra ea are o usoara tendinta de depreciere in continuare. In Romania increderea in celebra moneda americana este scazuta, mai ales in randul populatiei care, parca

2 INFLUENTE GEOPOLITICE ALE RAZBOIULUI DIN IRAK

prevazatoare, a “adoptat” imediat moneda euro in asteptarea deznodamantului acestui razboi. Economistul George Perry apreciaza, in studiul ,,Razboiul impotriva terorismului, piata petroliera mondiala si economia americana”, ca o grava intrerupere a aprovizionarii cu petrol ar putea impinge pretul barilului de titei, de aproape 45 de dolari in prezent, pana la 75-161 de dolari, iar ,,probleme economice devastatoare” vor aparea nu numai pentru SUA, ci si pentru intreaga lume. Contextul international actual aduce analiza geopolitica in prim planul strategiilor investitionale. Chiar daca Romania nu este tara uneia dintre cele mai importante piete financiare la nivel global, iar evenimentele globale nu ne afecteaza cu aceasi intensitate, se impune totusi o succinta trecere in revista a principalelor aspecte legate de evolutia probabila a evenimentelor viitoare. Actualul conflict armat cu Irak-ul, unde Romania este prezenta ca aliat al SUA, cu trupe combatante, nu va afecta , poate, tara noastra, in mod direct, insa va fi afectata prin cresterea pretului petrolului pentru o buna perioada de timp, iar in eventualitatea extinderii atentatelor teroriste in SUA si chiar in Europa, legaturile comerciale cu aceste zone vor fi afectate. Apoi nu trebuie uitata si panica investitorilor straini din Romania, in contextul in care aliatii europeni ai SUA vor deveni tinta atentatelor teroriste.

Fisiere in arhiva (1):

  • Influente Politice ale Razboiului din Irak.pdf

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE